Acesta este, de fapt, un privilegiu de care se bucura putini oameni, cei care sunt dispusi sa plateasca pretul pentru a-si creste nivelul intelectual.
Your Tango dezvaluie cele patru indicii care atesta ca esti o persoana cu o gandire neobisnuita:
1. Iti creezi un set unic de cunostinte
Mare parte din viata rezida in subconstient. Tot ce experimentezi si inveti in viata este stocat in subconstient si formeaza un ghem incalcit de milioane si milioane de ganduri si idei. Iar cand ai nevoie de idei, subconstientul trimite sugestii in partea constienta a creierului – iar aceasta decide ce sa faca cu ele.
Daca subconstientul tau e asemanator cu al majoritatii oamenilor, vei produce idei care sunt identice cu cele ale celor mai multi oameni – idei care, evident, nu sunt atat de grozave.
Problemele complexe care privesc lumea nu pot fi rezolvate cu idei simple. Pentru a fi revolutionare, e nevoie de puterea de gandire peste medie. Dar care este diferenta dintre astfel de oameni si cei obisnuiti?
Simplu. Toti au un set unic de experiente care le permit sa detina un subconstient ce le ofera solutii extraordinare pe care persoanele obisnuite le pot avea.
Asadar, un semn ca ai o gandire iesita din comun este ca incerci intotdeauna sa o iei pe calea mai putin batatorita. Cei cu aceasta abilitate incearca sa aiba experiente pe care oamenii obisnuiti nu au curajul sa le incerce. Cateva exemple:
– Chiar daca iti plac bestsellerurile, preferi sa citesti casti rare de care cei mai multi oameni nici n-au auzit.
– Ai curajul de a incerca sa urmaresti un film intr-o limba straina in loc sa te uiti la un film pe care milioane de oameni l-au vazut.
– Calatoresti in locuri care nu sunt foarte populare.
2. Esti atenta la idei noi pe care cei mai multi le resping
Lumea respinge tot timpul ideile noi, dar asta ar putea insemna ca oamenii sunt foarte sceptici sau ca nu se simt confortabil in fata schimbarii. Iata cateva situatii de acest gen:
– Lumea a respins dezvoltarea internetului. Doar cativa oameni inteligenti precum Jeff Bezos au pariat pe asta – de aceea Amazon este acum una dintre cele mai mari companii din lume.
– Daca ai urmarit filmul „The Big Short”, ai vazut ca bancherii si investitorii inteligenti de pe Wall Street erau prea ignoranti ca sa realizeze ca piata imobiliara intra in colaps. Doar cativa oameni precum Dr. Michael Burry au fost destul de vigilenti pentru a-si da seama ca vine un dezastru.
– Multi au respins conceptul de criptomoneda cand a fost prezentat prima oara, insa acestea au cea mai mare crestere in comparatie cu orice alta piata din istorie.
Prin urmare, in timp ce majoritatea respinge astfel de idei, oamenii cu o gandire peste medie sunt in stare sa le vada potentialul.
O posibila cauza este faptul ca acestia au lucrat pentru a gasi echilibrul perfect intre deschidere si scepticism. Ei sunt deschisi la idei noi, incearca sa nu aiba prejudecati si analizeaza indeaproape conceptele noi inainte de a decide care va fi potentialul lor. In schimb, cei cu o capacitate medie de gandire au o lipsa de viziune fiindca sunt tributari prejudecatilor care nu le permit sa priveasca faptele.
5 tipare negative de gandire care te impiedica sa evoluezi
Oamenii cu o capacitate ridicata de gandire isi contrabalanseaza, totusi, deschiderea cu putin scepticism. E un aspect important, fiindca daca ei n-ar fi suficient de sceptici, si-ar risipi timpul si resursele pe fiecare idee care le iese in cale, iar asta nu le-ar mai permite sa parieze bine pe ideile care dau roade.
De aceea, sa fii deschis la idei, noi dar in acelasi timp sa fii si destul de sceptic pentru a sti pe care sa mizezi, este un alt indiciu ca ai o capacitate de gandire peste medie.
3. Ai postjudecati, nu prejudecati
Ce inseamna asta:
Prejudecata: Sa ai o opinie puternica despre ceva fara sa examinezi faptele.
Postjudecata: Sa ai o opinie puternica dupa ce ai analizat faptele.
Iata acum si diferenta dintre o persoana cu capacitate medie de gandire si una cu un nivel inalt:
– O persoana cu capacitate medie de gandire are o opinie despre orice.
E usor de presupus ca din moment ce nimeni nu detine atatea cunostinte necesare pentru a avea o opinie despre orice, majoritatea acestora sunt prejudecati. Foarte putine, uneori chiar niciuna, au posibilitatea de a fi postjudecati.
Persoanele cu o capacitate superioara de gandire nu au o parere despre orice. Dar cand isi formeaza opiniile, se asigura ca au analizat faptele si ca isi formeaza niste postjudecati, nu prejudecati.
– Nu exista o pauza intre aparitia unei situatii si formarea unei opinii la cei cu o gandire obisnuita.
Cei cu capacitate superioara de gandire se gandesc bine inainte de a-si forma o parere. S-ar putea sa-i auzi zicand: „Ei bine, nu stiu prea multe despre acest subiect. Va trebui sa verific inainte de a-mi da cu parerea”. Nu vei auzi niciodata pe cineva cu o capacitate medie de gandire spunand asa ceva.
– Cei cu o gandire medie se agata de parerile lor ca de ultimul ban, chiar si cand dovezile arata ca gresesc.
Oamenii cu o capacitate de gandire iesita din comun sunt deschisi la realitatea ca, chiar daca au examinat faptele inainte de a-si forma o opinie, cercetarea lor ar putea fi insuficienta. Iar cand primesc argumente puternice care le arata contrariul, sunt destul de siguri pe ei pentru a-si schimba parerea fara sa-si zdruncine egoul.
De ce exista aceasta polarizare? Raspunsul ar putea sta in felul in care se vad oamenii pe ei insisi.
Persoanele cu o capacitate obisnuita de gandire au o parere despre orice fiindca este inconfortabil pentru ele sa accepte ca nu stiu destul despre ceva. Motivul pentru care isi formeaza rapid o parere este ca se tem sa indure gandul „nu stiu” chiar inainte de a analiza faptele. Si se agata prea mult de opiniile lor fiindca se tem sa accepte ca gresesc.
Cele mai nocive tipare de gandire: iti fac rau si te impiedica sa ai succes
Cineva cu o gandire peste medie e suficient de sigur pe sine ca sa-si permita neplacerea unei umilinte intelectuale. Daca esti un om suficient de umil si te uiti la fapte inainte de a-ti forma opiniile, esti o persoana cu o capacitate de gandire peste nivelul mediu.
4. Esti o persoana curioasa
Persoanele cu o capacitate superioara de gandire au multe intrebari. Setea lor de cunoastere depaseste cu mult potentiala dorinta de a-si arata cunostintele. Exista o zicala care ilustreaza perfect aceasta idee: „Daca vorbesti, nu inveti.”
Cu rare exceptii, oamenii care vorbesc mult nu stiu prea multe. Rareori pun intrebari, in schimb se concentreaza pe a da raspunsuri proaste, fiindca li se pare ca par inteligenti cand fac asta.
Cei care au o gandire peste medie, in schimb, sunt oameni curiosi, pun multe intrebari. Dar, desi pare simplu, nu-i o treaba usoara. Sunt doua trepte mari ale curiozitatii pe care doar cei cu o astfel de capacitate superioara pot sa topaie fara emotii:
– Ca sa pui intrebari, trebuie sa accepti faptul ca nu stii
Altfel, ce rost are sa mai intrebi, nu? E un lucru prea brutal pentru unele ego-uri prea fragile ca sa suporte asa ceva.
– Chiar daca oamenii accepta in sinea lor ca nu stiu ceva, sa puna o intrebare li se pare ca s-ar da de gol ca nu stiu. Sigur, poate unii pot suporta adevarul ca nu cunosc ceva, dar sa spui in gura mare ceva si sa pui la sfarsit semnul intrebarii?! Serios?! E prea mult!
De aceea, sa pui intrebari care pot parea foarte simple este, de fapt, destul de dificil pentru cei mai multi oameni, fiindca le zgandara mandria. Dar pentru cei cu o gandire iesita din comun este o aptitudine vitala pentru a invata de-a lungul vietii. Iar modestia intelectuala joaca un rol central in acest proces.
Daca nu te temi sa dezvalui ca cunoasterea ta este limitata punand intrebari, cel mai probabil ai o capacitate de gandire deosebita.
E important sa gandesti la un nivel superior, fiindca asa se nasc ideile extraordinare, cele de care lumea are o nevoie disperata.
Iata 4 moduri in care poti deveni o persoana cu o capacitate de a gandi iesita din comun:
– Cladeste-ti un set unic de experiente.
– Acorda atentie ideilor pe care cei mai multi le resping. Si cand faci asta, echilibreaza-ti deschiderea cu suficient scepticism.
– Cauta sa ai postjudecati, nu prejudecati. Analizeaza faptele intainte de a-ti forma opiniile. Si tine cont ca nu trebuie sa ai o parere despre tot.
– Pune multe intrebari.
Foto: depositphotos.com