5 lucruri obositoare pe care le faci cand suferi de anxietate

1
De Alice Papuc
23 aug. 2024

Ca persoana care sufera de anxietate, comportamentele tale sunt dictate de o nevoie profunda de a te proteja de situatii dificile.

Stiu cat de incomod este sa traiesti cu anxietate, aceasta fiind realitatea si in cazul meu. Stiu cum este sa te confrunti cu ganduri, sentimente si emotii care te determina sa actionezi intr-un anumit mod, totul pentru ca esti o persoana care sufera de anxietate. Poate ca cei din jurul tau te cred precauta, extrem de organizata sau “fricoasa”. Cu toate acestea, tu ai o stare care iti afecteaza anumite obiceiuri. Iata cateva lucruri pe care le faci, fara sa realizezi, chiar din cauza anxietatii:

Eviti evenimentele sociale

Unul dintre cele mai evidente comportamente pe care le adopta o persoana care sufera de anxietate este evitarea anumitor situatii sociale. Poate ca prietenele tale te-au invitat la o petrecere sau la o iesire in oras, dar ai gasit o scuza suficient de buna sa nu mergi. Motivul real nu este ca nu vrei sa te distrezi sau ca nu apreciezi compania lor. Nici ca esti obosita sau ca maine ai o zi lunga. De fapt, teama de a te simti judecata, de a nu sti ce sa spui sau de a face o impresie proasta te paralizeaza. Chiar daca iti doresti sa participi, anxietatea te opreste in ultimul moment.

Planifici totul in detaliu

Daca esti o persoana care sufera de anxietate, ai tendinta de a planifica fiecare aspect al vietii tale pana la cel mai mic detaliu. De la cumparaturi, la planificarea unei vacante, simti nevoia de a avea totul sub control. Aceasta nevoie vine din teama de necunoscut si din dorinta de a evita situatii neprevazute care ar putea amplifica anxietatea. Planificarea este un mecanism de aparare care iti ofera o falsa senzatie de siguranta, acesta fiind motivul pentru care ceri mereu detalii suplimentare despre anumite situatii noi pentru tine.

Analizezi excesiv fiecare conversatie

Dupa fiecare conversatie te trezesti gandindu-te la ce ai spus, cum ai spus si daca cealalta persoana a inteles corect. Aceasta hiperanaliza vine din teama de a fi perceputa gresit sau de a nu corespunde asteptarilor celorlalti. Teama de respingere sau de a nu fi suficient de buna te face sa petreci ore intregi reluand fiecare conversatie in mintea ta.

10 lectii despre relatii de la avocatii de divorturi

Iti reprosezi ca nu ai energie

Anxietatea nu este doar o stare mentala; are un impact fizic real asupra corpului tau. Ca persoana care sufera de anxietate, te poti simti obosita chiar si dupa o noapte de somn aparent odihnitor. Aceasta oboseala cronica provine din tensiunea constanta in care traiesti, din gandurile care nu se opresc niciodata si din stresul continuu pe care il simti. Corpul tau este in alerta permanenta, ceea ce consuma enorm de multa energie.

Eviti conflictele cu orice pret

Daca suferi de anxietate, ideea de a te confrunta cu cineva sau de a intra intr-o situatie conflictuala te ingrozeste. Din acest motiv, preferi sa cedezi sau sa eviti complet situatiile care ar putea genera conflicte. Acest comportament nu inseamna ca nu ai opinii proprii sau ca nu vrei sa te faci auzita, ci ca teama de potentiale consecinte negative este mai puternica decat dorinta de a te impune.

Foto: Freepik.com