5 lucruri pe care le vei intelege doar daca esti people pleaser

1
De Alice Papuc
31 iul. 2024

Fara sa realizezi, faptul ca esti people pleaser iti afecteaza intreaga viata.

A fi people pleaser poate parea, la prima vedere, o trasatura admirabila. Cine nu ar vrea sa fie placut de toata lumea si sa aduca bucurie celor din jur? Cu toate acestea, exista oameni care au trecut prin traume, care si-au dedicat toata viata incercarii de a nu deranja, de a nu supara pe nimeni, astfel ca acesti oameni nu pot refuza pe cineva. Chiar daca acest lucru presupune ca persoana in cauza renunta la ea, pentru a indeplini nevoia celorlalti. Iata 5 lucruri pe care le vei intelege doar daca esti people pleaser!

Nu stii sa spui „nu”

Una dintre cele mai mari provocari pentru un people pleaser este sa spuna „nu”. Fie ca este vorba despre un prieten care iti cere ajutorul in ultimul moment, un coleg care te roaga sa ii preiei anumite responsabilitati sau chiar un strain care are nevoie de ceva, vei gasi intotdeauna o modalitate de a spune „da”. Teama de a dezamagi sau de a fi perceputa ca o persoana dezagreabila te face sa accepti mai multe decat poti duce, ceea ce poate duce la stres si epuizare.

Ai tendinta de a evita conflictele

People pleasers fac tot ceea ce le sta in putinta pentru a evita conflictele. Daca ceva te deranjeaza, preferi sa taci decat sa risti o confruntare. Aceasta tendinta poate duce la acumularea frustrarilor si a resentimentelor, pentru ca sentimentele tale raman nespuse. Evitarea conflictelor poate parea o solutie pe termen scurt, dar pe termen lung, iti poate afecta serios relatiile, cat si sanatatea ta emotionala.

Ce este neajutorarea invatata si cum se simte aceasta in randul femeilor

Te simti vinovata atunci cand te pui pe tine pe primul loc

Atunci cand, in rarele momente, decizi sa te pui pe tine pe primul loc, te simti coplesita de vinovatie. Fie ca refuzi o invitatie, iti iei o zi libera sau pur si simplu spui „nu”, sentimentul de vinovatie te urmareste si iti umbreste bucuria de a te ingriji de tine. Aceasta vinovatie este adanc inradacinata in teama de a fi perceputa drept egoista sau insensibila.

Simti ca esti mereu “datoare” celor din jur

Acest comportament este adanc inradacinat in copilarie, atunci cand, pentru a supravietui, erai nevoita sa renunti la visurile tale pentru a indeplini dorintele si nevoile parintilor tai. Practic, simti mereu ca ai o anumita “datorie” si ca trebuie sa ii multumesti pe toti, avand in vedere schimbarea de roluri care s-a produs in copilarie.

Ai nevoie de validare constanta

Nevoia de a fi placuta si acceptata te face sa cauti in mod constant validarea din partea celorlalti. Fie ca este vorba despre complimente, laude sau recunoasterea meritelor tale, simti ca ai nevoie de confirmarea celor din jur pentru a te simti “vrednica”. Aceasta dependenta de validarea externa poate submina increderea in sine si poate crea o stare constanta de anxietate.

Foto: freepik.com