5 lucruri surprinzatoare care te ajuta sa ai o stare de spirit mai buna si sa lupti impotriva depresiei si anxietatii

1
De Georgiana Dorobantu
14 mai 2024

Sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati starea psihica. Insa unele dintre nu sunt atat de evidente pe cat ai putea crede.

Un sondaj realizat in Marea Britanie a aratat ca una din patru persoane se confrunta cu probleme de sanatate mentala in fiecare an. In timp ce tratamentul poate varia de la medicamente si pana la terapie, tot mai multi experti sunt de parere ca schimbari ale stilului de viata pot imbunatati starea de spirit si pot contribui la combaterea unor probleme deja existente. Iata cateva astfel de obiceiuri care iti ofera, uneori chiar fara sa-ti dai seama, o stare mai buna.

Mesele si gatitul alaturi de prieteni si familie

Un studiu realizat la Universitatea Oxford a descoperit ca cu cat oamenii mananca mai des alaturi de alte persoane, cu atat sunt mai predispusi sa se simta mai fericiti si mai multumiti de vietile lor.

Cercetatorii au analizat legatura dintre mancatul social si fericirea unei persoane, numarul de prieteni pe care ii are, legaturile cu comunitatea si satisfactia generala in viata.

Abilitatea care te poate scapa de probleme si te ajuta sa traiesti o viata fericita – nimeni nu te-a invatat asta

Rezultatele au aratat ca obiceiul de manca alaturi de alte persoane creste legaturile sociale si starea de bine si in acelasi timp amplifica sentimentul de apartanenta la grup .

Sa gateasca si sa manance impreuna este o oportunitate unica pentru oameni de a se apropia impartasind aceeasi activitate. „Este o perioada pentru conversatii deschise, pentru a povesti si a ne bucura de compania celorlalti, ceea ce intareste relatiile si ofera un sentiment de apartenenta si siguranta”, explica psihologul si consilierul in relatii Barbara Santini pentru Yahoo Life UK.

Observa pasarile

Vrei sa reduci stresul? Atunci ar trebui sa incerci o activitate care este destul de populara in alte tari, desi in tara noastra este mai putin cunoscuta. Este vorba despre observarea pasarilor salbatice. Poarta denumirea de „birdwatching”, iar specialistii au descoperit ca are capacitatea de a reduce stresul si a imbunatati starea de spirit.

Un studiu realizat la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite a descoperit ca studentii care practicau activitati in natura au raportat o stare psihologica mai buna si un nivel mai mic de stres. Iar observarea pasarilor s-a dovedit in mod deosebit eficienta din acest punct de vedere, chiar mai eficienta decat alte activitati desfasurate in natura, precum plimbarile in aer liber.

Priveste cerul

Iar daca nu ai unde sa observi natura si pasarile salbatice, poti face ceva si mai simplu, accesibil de oriunde: priveste cerul. Nu te costa nimic si nu implica nicio tehnologie sau vreo cerinta speciala. Este o practica numita „skychology”, care inseamna pur si simplu sa privesti cerul. Cercetatorii au descoperit ca are efecte pozitive asupra starii de spirit, iar rezultatele sunt imediate.

5 pasi simpli prin care poti inceta sa mai fii „people pleaser”

Metoda a fost definita de psihologul Paul Conway, fondatorul organizatiei Successful Humans. Studiul realizat de Conway a aratat ca obiceiul de a privi cerul are unele efecte pozitive imediate, printre care senzatia de calm ce apare imediat, dobandirea unei stari de bine, autoreglare emotionala si dobandirea unei stari de claritate si perspectiva.

Mergi la un muzeu sau o expozitie de arta

Cum ar fi ca atunci cand mergi la medic pentru ca te simti anxioasa sau depresiva sa-ti scrie o reteta in care sa-ti recomande o vizita la o galerie de arta, la gradina botanica, la un spectacol de dans sau un curs de olarit? Se pare ca este posibil, cel putin in unele zone din Statele Unite, unde medicii prescriu astfel de activitati. Este o practica cunoscuta ca „arte pe reteta” si implica intrarea libera la unele evenimente si vernisaje sau chiar transport gratuit pana acolo.

„Exista studii care au aratat ca interactiunea cu arta scade nivelul crotizolului si reduce cantitatea de hormon al stresului eliberata in organism”, declara pentru self.com responsabilul pentru aceste initiative in Massachusetts, California si alte state din SUA. „Exista unele efecte fiziologice reale care au loc atunci cand faci un pas in spate, iti iei o pauza sa respiri si sa interactionezi cu ceva care isi aduce bucurie si placere”, a adaugat specialista.

Minuneaza-te

Ai observat cat de incantat este un copil cand vede un fluture de aproape? Sau cat de entuziasmat este sa vada luna plina sau curcubeul? Adultii isi pierd capacitatea de a se „minuna” de lucrurile marunte. De fapt, avem aceasta conceptie ca doar peisajele, evenimente si lucrurile senzationale ne mai pot oferi aceasta stare speciala.

Acea senzatie greu de descris pe care o ai cand vezi ceva impresionant pentru prima data – precum o cascada spectaculoasa, o ploaie de stele, un fenomen astronomic rar sau un spectacol inedit – are un efect deosebit asupra creierului.

8 semne ca ti-ai descoperit sensul vietii

Cercetarile arata ca aceasta stare speciala poate imbunatati sanatatea mentala si, in general, starea de sanatate a unei persoane prin diferite mecanisme, de la scaderea inflamatiei si pana la inducerea unei senzatii de calm. Expertii mai spun ca in ciuda conceptiei generale, nu este atat de greu de gasit lucruri care pot induce astfel de emotii.

Psihologul Dacher Keltner, care studiaza aceasta emotie complexa in cadrul Universitatii din California, spune ca aceasta „are capacitatea de a reduce stresul si anxietatea, de a imbunatati functia cardiovasculara si de a reduce inflamatia din corp”. Cercetarile sale au aratat ca sentimentul de uimire a mai fost asociat cu cresterea tonusului vagal, „un marker al activarii nervului vag, care este un mare nod de nervi ce ne ajuta sa ramanem calmi si sa ne adaptam la lumea inconjuratoare”, explica Keltner.

Specialistul spune ca in afara acelor evenimente, peisaje si lucruri spectaculoase pe care le vezi rar si care iti dau acea stare de uimire si entuziasm, exista si moduri mai simple de o atinge, in viata de zi cu zi. El recomanda sa petreci timp in natura, sa asculti muzica, sa admiri arta, sa privesti frumusetea morala a oamenilor care se afla in jurul tau sau sa te implici in experiente spirituale.

Foto: depositphotos.com