Am vorbit intr-un articol anterior despre conceptul de slow living si despre cum este imbratisat de multi tineri, devenind un trend pe TikTok. Poate ca am fost putin “influentata”, dar am ajuns sa-mi doresc sa am parte de mai multe momente in care sa ma bucur de o viata mai simpla si lipsita de griji, in care timpul pare ca sta in loc. Cu toate acestea, ma cunosc si stiu ca nu sunt adepta extremelor: nu as putea niciodata sa imi schimb stilul de viata complet, sa vand tot si sa ma mut intr-o cabana in munti, unde sa nu fac altceva decat sa ma bucur de frumusetea naturii. Dar am stiut ca mi-ar prinde bine sa fac mici ajustari in rutina mea zilnica. Iata care sunt acestea!
Imi incep dimineata intr-un ritm mult mai lent
Inainte, diminetile mele erau un haos: alarma care nu inceta sa mai sune, cafeaua bauta in graba, micul dejun peste care saream si stresul de a incepe ziua cat mai repede. Oricat de mult imi placea sa dorm o ora in plus, am realizat ca modul in care imi incep ziua imi influenteaza semnificativ starea de spirit.
Astfel, am inceput sa ma trezesc mai devreme si sa ma bucur de o dimineata mai lenta: petrec cateva clipe de liniste in pat, imi savurez cafeaua, imi pun gandurile in ordine si ma bucur de momentul in care ma aranjez pentru o noua zi. Recunosc ca viata mai intervine si inca am uneori dimineti mai agitate, dar incerc sa preiau din ce in ce mai mult controlul asupra propriei mele vieti.
Am renuntat la multitasking
Obisnuiam sa cred ca multitasking-ul este un fel de superputere pe care incercam sa mi-o dezvolt. Cu toate acestea, am realizat ca nu fac decat sa raman mai repede fara energie si sa realizez lucruri mai putin calitative. Astfel, am inceput sa imi acord timp pentru fiecare activitate in parte, fie ca e vorba de prepararea unei mese calde sau de rezolvarea unei sarcini pentru locul de munca.
Mi-am transformat locuinta intr-un adevarat refugiu
“Acasa” a devenit un loc in care ma retrag pentru a ma relaxa si a-mi incarca bateriile. Am renuntat la ceea ce imi aducea neliniste, astfel ca ma bucur de un spatiu aranjat si ordonat. Acum, simt cu adevarat ca “acasa” este acel loc care ma reprezinta si ma ajuta sa scap de tot stresul acumulat in timpul zilei.
Am inceput sa imi acord pauze in mod constant
Inainte, pauzele mi se pareau un lux sau chiar o pierdere de timp. Acum, le vad ca pe momente necesare de reincarcare. De-a lungul zilei, imi iau cateva minute pentru a ma ridica, a iesi afara sau a savura o cafea sau un desert. Aceste momente de respiro imi ofera ocazia de a ma reconecta la ce simt si la ce am nevoie. Pauzele au devenit o parte esentiala din rutina mea de slow living, ajutandu-ma sa realizez ca ziua nu reprezinta doar un lung sir de sarcini.
Imi ofer, din cand in cand, o zi completa de relaxare
Am citit un studiu despre cum o zi de odihna pe saptamana iti poate imbunatati semnificativ sanatatea mintala, ajutandu-te sa scapi de anxietate si de tot stresul acumulat. Recunosc ca nu reusesc sa imi ofer in fiecare saptamana cate o zi in care doar sa ma odihnesc, dar incerc sa fac acest lucru cat mai des. Practic, imi permit sa fiu “lenesa”, sa am grija de mine, sa dorm, sa mananc ceea ce imi place si sa ma deconectez de la tot ce imi provoaca stres.
Foto: Freepik.com