5 semne ca te plangi prea mult si ce poti face ca sa scapi de negativism

1
De Georgiana Dorobantu
15 nov. 2024

Este usor sa te lasi consumata de negativitate, fara sa realizezi ca faci asta.

Dupa o zi dificila, uneori cel mai bun remediu este sa te descarci si sa-i povestesti cuiva toate prin cate ai trecut. De la interactiuni cu oameni nepoliticosi in metrou, de la pata de pe tricoul tau alb sau orice altceva care ti-a stricat ziua. De fapt, sa te plangi de problemele cu care te confrunti iti aduce o stare de bine dupa, incat poti ajunge chiar sa devii dependenta.

Desi ar putea parea un lucru bun sa te „vaiti” pentru a scapa de tensiune si a te simti eliberata, se pare ca nu este chiar atat de benefic. Potrivit terapeutei Ingrid Helandar, citata de self.com, „sa te plangi constant nu face altceva decat sa duca la si mai multa negativitate”. Mai mult, sa transformi fiecare neplacere intr-un subiect de conversatie iti poate afecta si relatiile, adauga specialista.

3 carti pe care sa le citesti daca locul tau de munca te-a condus la burnout

Unele semne iti pot arata daca obiceiul de a te plange iti face mai mult rau decat bine, atat tie, cat si celor dragi. Iata care sunt aceste semne, potrivit specialistilor citati de Self:

Te simti mai rau decat inainte

Bineinteles, sa te plangi timp de jumatate de ora nu iti va rezolva problemele. Dar potrivit lui Helander, daca o faci in mod productiv te poate ajuta sa te simti validata si te poate inspira sa faci un plan de actiune. In cele din urma, ar trebui sa-ti ofere acel sentiment de usurare, ca atunci cand ti-ai luat o greutate de pe suflet si sa poti apoi sa-ti continui ziua.

Dar daca simti ca lamentarea iti lasa la final o stare si mai proasta – esti mai furioasa, enervata sau coplesita – este bine sa te intrebi “care a fost scopul?” Pentru ca dupa ce te confrunti cu o situatie sau persoana enervanta, vrei probabil sa-ti imbunatatesti starea de spirit si sa-ti limpezesti mintea, nu sa te afunzi si mai mult intr-o stare negativa, spune specialista.

Nu iei in calcul nicio sugestie sau solutie care ar putea fi de ajutor

De multe ori este mai usor sa te plangi de o situatie decat sa incerci sa gasesti o solutie. De exemplu, de faptul ca ai prea mult de lucru la birou sau de prietena care anuleaza totul in ultima clipa.
Este in interesul tau sa gasesti modalitati prin care sa-ti imbunatatesti situatia, in special daca repeti aceleasi lamentari la infinit. Iar daca respingi toate sugestiile si sfaturile prietenilor sau familiei, inseamna ca te adancesti in negativism, fara sa ajungi vreodata la vreo solutie.

Ce exercitii fac pentru a indeparta teama de confruntare si a capata mai multa incredere in mine

In loc sa te ajute sa te eliberezi si sa te simti mai bine, acest obicei devine un mecanism nociv de coping, care te impiedica sa mergi mai departe si, potrivit cercetarilor, te poate face sa te simti si mai stresata si anxioasa.

Ignori orice parte buna

Nimeni nu se astepta sa vezi “partea buna” in orice situatie. “Creierul uman a evoluat sa fie inclinat catre partea negativa, ceea ce poate duce la acele sentimente de neajutorare si lipsa de speranta in situatii dificile”, spune psihoterapeutul Nelly Seo.

Dar este o diferenta intre a recunoaste ca ceva merge prost si a-i permite cinismului tau interior sa-ti intunece complet persepctiva (mai ales atunci cand situatia cu care te confrunti nu este una extrem de serioasa).

„Unele evenimente din viata nu au o parte pozitiva”, spune Dr. Seo. Dar sa te concentrezi obsesiv pe probleme minore si sa le permiti sa-ti strice ziua, nu va face altceva decat sa-ti amplifice frustrarea.

Te plangi intr-un mod rautacios sau catastrofic

Te regasesti in fraze precum „Nu pot sa cred cat de incompetent e seful meu!” sau „Tipul ala care mi-a taiat calea merita sa faca pana pe loc!”? Poate te ajuta sa te descarci pe moment, dar asa cum spune Dr. Helander, nu fac decat sa te incarce si mai mult de emotii negative – furie, resentimente, anxietate. Lumea e deja destul de plina de negativitate. In loc sa-ti consumi energia pe astfel de ganduri, incearca sa dai dovada de putina empatie (si pentru tine, si pentru ceilalti). Sa lasi gandurile dramatice, pline de ura, sa te consume este o pierdere de timp si energie.

5 schimbari simple pe care le-am facut in viata mea pentru a ma bucura de conceptul de slow living

Incepi sa-ti epuizezi apropiatii

Cu cat te plangi mai mult, cu atat este posibil ca persoanele din anturajul tau sa fie tot mai putin interesate de ceea ce ai de spus sau sa devina chiar distante. Pentru ca atunci cand faci asta in mod excesiv, devii acea persoana care le distruge moralul tuturor si ii epuizeaza emotional. „Oamenii obosesc sa te asculte cum repeti acelasi lucru la infinit”, spune Dr. Soho.

Nu uita ca prietenii cei mai buni, familia si alte persoane apropiate sunt alaturi de tine si te sustin, dar nu ar trebui sa fie terapeutii tau.

Cateva obiceiuri simple te pot ajuta sa tii sub control tendinta de a te plange excesiv de tot ceea ce nu este pe placul tau. Iata ce trucuri sa incerci, potrivit specialistilor citati:

 

Pune-ti un timer

Cand simti ca ai nevoie sa te descarci, limiteaza timpul. Trimite un mesaj vocal de maxim cinci minute unei prietene sau vorbeste despre o situatie neplacuta pentru o jumatate de ora, nu mai mult. Asa te vei exprima complet, dar fara sa te pierzi in ganduri negative.

Fii deschisa la alte pareri

In loc sa vorbesti doar de dragul de a te plange, asculta si ce au ceilalti de spus. Poate cineva iti da o idee buna sau o solutie la care nu te-ai gandit. In plus, arati ca apreciezi timpul si sfaturile lor.

Incheie cu un gand pozitiv

Dupa ce ai spus ce te apasa, gaseste ceva de care sa fii recunoscatoare. Un pic de recunostinta poate schimba total tonul unei zile proaste.

Foto: depositphotos.com