Despre relatii toxice s-a vorbit si se vorbeste in continuare foarte mult. Unii spun ca vina este intotdeauna la una dintre persoane, asa-numita „persoana toxica”.
Totusi, trebuie sa stii ca nimeni nu este toxic prin definitie, ci comportamentele si dinamicile dintre parteneri pot deveni toxice la un moment dat, pe fondul unor trasaturi si obiceiuri.
Iata 5 trasaturi si obiceiuri care pregatesc terenul pentru relatii toxice!
1 Stima de sine scazuta
O stima de sine scazuta se traduce, de multe ori, prin credinta ca nu meriti foarte mult. Drept urmare, vei atrage parteneri care nu te trateaza foarte bine, ci dimpotriva, oameni care iti ofera exact atat cat tu crezi ca meriti – foarte putin.
Poti face acest lucru fara sa fii constienta de el. De aceea, este important sa lucrezi constant la cresterea increderii in sine. In caz contrar, vei fi un magnet pentru relatii toxice si parteneri care nu iti vad si nu iti apreciaza adevaratul potential.
2. Loialitatea neconditionata
Loialitatea este o virtute, insa ea se poate transforma in ceva nociv pentru tine, in momentul in care este excesiva. Daca esti o persoana foarte loiala, poti avea tendinta de a ramane in relatii nesanatoase, doar din dorinta de a nu-l trada pe celalalt.
Asadar, fii atenta la gradul de loialitate pe care il oferi si, daca simti ca ai de-a face cu red flags, nu le ignora. Chiar daca oferi circumstante atenuante, nu te lasa prinsa in cursa.
4 diferente majore care deosebesc „sufletele pereche” de „partenerii de viata”
3. Codependenta
O persoana codependenta va atrage foarte des relatii toxice in viata ei. Nevoia de a te baza mereu pe cineva si de a avea mereu un partener alaturi te poate impinge sa accepti lucruri pe care, altfel, nu le-ai accepta niciodata: comportamente violente, umilinta si nu numai.
Totodata, codependenta te va face sa atragi parteneri care au nevoie de tine si care au nevoie sa fie salvati (in mod toxic, bineinteles). Sau, viceversa, tu poti reprezenta persoana care are nevoie de ajutor si de salvare. Fii foarte atenta la astfel de dinamici!
4. Empatia
Desigur, empatia este un lucru excelent, care apropie oamenii si ii face mai buni. Mai putin cand ea te impiedica sa iei actiuni benefice pentru tine.
Cand esti extrem de empatica, te poti surprinde in situatii in care iti pasa atat de mult de emotiile celuilalt incat iti va fi mult prea greu sa pleci dintr-un context nociv.
Totodata, cand esti foarte empatica, gasesti intotdeauna o justificare pentru comportamentul neplacut al partenerului. Prin urmare, il intelegi si il ierti la nesfarsit, indiferent cat de rau te simti.
Cum sa faci mai mult spatiu in viata ta, pe toate planurile
5. Lipsa explorarii de sine
Unele persoane au o dorinta intrinseca de autodescoperire si autoexplorare. Sunt curioase, incearca lucruri diferite si cauta sa se cunoasca.
Daca nu faci parte din aceasta categorie si nu ai apucat, pana acum, sa iti pui foarte multe intrebari despre cine esti si ce iti place, s-ar putea sa cazi in capcana relatiilor toxice. Vei accepta orice fel de partener si nu iti vei da seama daca relatia ta este conforma cu ceea ce iti doresti. Vei crede ca orice primesti este suficient de bun.
Foto: depositphotos.com