Meditatia este „o modalitate de a antrena creierul sa fie constient si sa observe momentul prezent fara sa-l judece”, spune pentru Well + Good antrenorul de meditatie Josephine Atluri, fondatorul Mindful Wellbeing Pathways. Iti permite sa-ti urmaresti lumea interioara pentru a o imbunatati pe cea exterioara, adauga Valerie Oula, profesoara de meditatie si fondatoare a Modern Ritual NYC.
In calitate de terapeut comportamental, Mitchell Hale isi invata clientii ca meditatia este un exercitiu care iti construieste capacitatea de a trai in prezent si cultiva constientizarea gandurilor.
6 beneficii incredibile ale meditatiei
Reducerea stresului nu este singurul beneficiu al meditatiei. Mai jos gasesti 6 motive bune pentru a introduce aceasta practica in viata ta.
1. Are grija de sanatatea ta mintala
Prea mult stres poate contribui la inflamarea corpului prin eliberarea de cortizol (denumit hormonul stresului) si adrenalina, potrivit lui Oula. „Meditatia ajuta la reglarea raspunsului nostru la stres si la cresterea rezistentei pentru o sanatate mintala si emotionala mai buna”, spune ea.
Mai multe studii au descoperit ca meditatia poate reduce stresul si poate ajuta la gestionarea simptomelor de anxietate si depresie. „Meditatia ajuta cu aceste simptome pentru ca ne cere sa incetinim, sa respiram adanc si sa ne concentram asupra momentului prezent, si nu asupra viitorului sau trecutului”, spune Hale.
De multe ori ne crestem nivelul de stres, depresie si anxietate pentru ca ne ingrijoram legat de lucruri care s-au intamplat in trecut sau care s-ar putea intampla in viitor, iar meditatia ne ajuta sa iesim din acest labirint, explica Hale.
2. Iti mentine creierul in forma
S-a demonstrat ca meditatia prelungeste telomerii din creier, ceea ce intareste functia cognitiva, explica Oula. Telomerii sunt structuri de la capetele cromozomilor – pachete de ADN cu materialul tau genetic – care contin secvente ADN repetate. Acestea protejeaza impotriva deteriorarii creierului.
Un studiu publicat in jurnalul Mindfulness a analizat ADN-ul a 20 de experti in meditatie si a 20 de persoane care nu mai meditasera pana atunci. Expertii in meditatie aveau o lungime medie mai mare a telomerilor si un procent mai mic de telomeri scurti decat cei care nu practicau meditatia. Telomerii lungi sunt asociati cu o gandire mai buna, o mai mare capacitate de invatare, intelegere, rezolvare a problemelor, planificare si atentie, conform unei analize din 2022 din Aging Research Reviews.
In plus, meditatia poate fi, de asemenea, de ajutor atunci cand ai de luat decizii eficiente, mai ales daca te confrunti cu o criza, explica Hale. „Emotiile puternice pot duce adesea la decizii neinspirate sau impulsive care ne pot ingreuna viata pe termen lung”, spune el. „Meditatia ne calmeaza si ne ajuta sa accesam cele mai intelepte parti ale gandirii noastre pentru a lua cele mai bune decizii posibile.”
3. Previne anumite afectiuni de sanatate si creste longevitatea
Telomerii mai lungi pot contribui, de asemenea, la imbatranirea sanatoasa, potrivit Oula. Cu cat telomerii tai sunt mai lungi, cu atat celulele se pot diviza mai des inainte de a muri, ceea ce iti creste longevitatea.
Un studiu a constatat ca centenarii sanatosi (oamenii care traiesc pana la cel putin 100 de ani) aveau telomeri semnificativ mai lungi. Iar o revizuire publicata Clinical Nutrition & Metabolic Care a constatat ca adultii in varsta cu telomeri mai scurti au sanse de trei ori mai mari de a muri din cauza bolilor de inima si de opt ori mai multe sanse de a muri din cauza bolilor infectioase. „Rata de scurtare a telomerilor este un factor cheie in imbolnavire si imbatranire prematura”, se arata in cercetare.
De asemenea, cercetari suplimentare arata ca meditatia scade tensiunea arteriala, reduce durerea si intareste functia imunitara.
4. Te ajuta sa dormi mai bine
Nu reusesti sa ai un somn odihnitor? Meditatia ajuta mult si la acest capitol. In primul rand, exista dovezi ca meditatia poate limita gandurile intruzive, ceea ce inseamna ca vei adormi mai repede. Dar meditatia poate, de asemenea, sa imbunatateasca calitatea somnului si durata somnului neintrerupt.
Un studiu publicat in Sleep afirma ca „meditatia mindfulness pare a fi o optiune de tratament viabila pentru adultii cu insomnie cronica si ar putea oferi o alternativa la tratamentele traditionale pentru insomnie.”
5. Creste concentrarea si productivitatea
Daca intampini probleme de concentrare, Atluri recomanda din nou meditatia. O recenzie publicata in Frontiers in Human Neuroscience a constatat ca pauzele scurte de meditatie imbunatatesc durata atentiei chiar si la persoanele noi in practica.
De asemenea, cercetarile ulterioare concluzioneaza ca, deoarece meditatia poate imbunatati concentrarea, te poate face mai productiv la locul de munca. „S-a descoperit ca meditatia mindfulness imbunatateste concentrarea, flexibilitatea cognitiva, satisfactia in munca, implicarea in munca si reduce absenteismul”, noteaza autorii studiului.
6. Iti imbunatateste relatiile cu ceilalti
Meditatia are beneficii care se extind dincolo de tine ca individ. Potrivit lui Atluri, aceasta practica de calmare iti poate intari legatura cu cei din jurul tau.
De exemplu, s-a demonstrat ca meditatia constienta creste satisfactia relationala a partenerilor romantici. O meta-analiza a mai constatat ca meditatia te poate ajuta chiar sa devii mai empatic fata de ceilalti, sa intelegi perspectiva lor si sa te conectezi mai profund cu cei din jur.
Foto: Freepik.com