Sindromul impostorului afecteaza din ce in ce mai multi oameni, fara sa tina cont de nivelul lor de succes sau competenta. Oricat incerci sa ignori ceea ce simti, sindromul impostorului este mereu cu tine si te face sa te indoiesti de intreaga ta viata. Iata 6 minciuni pe care ti le spui chiar tie si care iti influenteaza in mod negativ activitatea!
„Nu merit ceea ce am.”
Multi oameni cu sindromul impostorului considera ca succesul lor este rezultatul norocului sau circumstantelor, nu a calitatilor personale sau a eforturilor depuse. Aceste persoane devin sfioase atunci cand primesc un compliment si nu accepta laudele.
„Toti ceilalti sunt mai buni decat mine.”
Compararea constanta cu ceilalti poate duce la convingerea gresita ca toti din jur sunt mai competenti. In realitate, fiecare individ are puncte forte si slabiciuni, iar comparatiile excesive sunt inutile si daunatoare. Nimeni nu isi arata zilele rele pe social media. Vulnerabilitatile sunt foarte rar dezbatute, toti cei din jur incercand sa se puna intr-o lumina cat mai favorabila.
Singura comparatie pe care trebuie sa o faci este cu tine insati: sa devii mai buna decat erai ieri, iar cand te uiti in spate, sa te simti mandra de tine.
„Nu ma descurc.”
Traiesti mereu cu teama ca nu esti indeajuns si ca nu te descurci in viata. Nu ai incredere in tine si in abilitatile pe care le ai. Vezi doar partea negativa si doar lucrurile pe care nu le ai, nu le-ai realizat inca sau nu le cunosti. Cu toate acestea, este perfect normal sa ai limite si sa inveti pe parcurs. Acest lucru semnifica evolutia.
„Am esuat pentru ca nu sunt suficient de buna.”
Esecurile sunt o parte naturala a vietii si nu ar trebui sa fie considerate drept dovezi ale lipsei tale de competenta. Ele ofera oportunitati de invatare si dezvoltare personala. Tot ce trebuie sa faci este sa inveti si sa iti continui drumul, nicidecum sa te lasi doborata.
„Ar trebui sa stiu totul deja.”
Pui mult prea multa presiune pe tine sa cunosti orice aspect si sa te descurci indiferent de situatie. Desi crezi ca acest lucru este benefic, de multe ori nu faci decat sa iti creezi anxietate. Adevarul este ca nimeni nu este expert in toate domeniile, iar acceptarea acestui fapt poate contribui la reducerea stresului.
Cele mai importante lectii pe care le-am invatat din cartea “Fa-ti patul”, de William H. McRaven
„Daca nu pot face totul perfect, mai bine nu fac nimic.”
Perfectionismul poate alimenta sindromul impostorului, generand teama ca orice imperfectiune anuleaza valoarea intregii tale munci. Este important sa accepti ca nimeni nu este perfect, iar eforturile tale merita recunoscute. Chiar daca va trebui sa mai inveti pe parcurs, acest lucru este absolut firesc. Asa ca nu te teme sa incepi chiar acum, chiar daca nu esti “perfecta”.
Foto: freepik.com