Cand complimentele pe care vi le faceati altadata au fost inlocuite de reprosuri, cand fiecare gest al celuilalt ti se pare o greseala si cand va criticati reciproc in fiecare moment este clar ca relatia voastra a ajuns intr-un impas.
O casnicie nefericita te afecteaza din foarte multe puncte de vedere. Nu doar ca iti provoaca multa tristete, dar iti poate afecta iremediabil si sanatatea pe termen lung. De aceea este important sa recunosti atunci cand casnicia ta are probleme si sa faci schimbarile necesare.
Cum poate fi imbunatatita o casnicie nefericita? Specialistii in terapie de cuplu au dezvoltat cativa pasi necesari pentru a salva o casnicie in dificultate. Iata care sunt acestia, potrivit terapeutilor Jerry Duberstein si Mary Ellen Goggin:
Aminteste-ti „De ce?”
De ce vrei sa-ti salvezi casnicia? Te-ai gandit cu adevarat la motive sau ai presupus din start ca a ramane casatorita este singura ta optiune? Esti ghidata de un sentiment de obligatie, vina sau rusine? Sau esti motivata de sentimentele pe care inca le ai pentru partener si vrei sa-ti duci casnicia pe calea cea buna? Analizeaza cu atentie raspunsurile pe care le oferi si fii sincera cu tine. Motivele din spatele deciziei vor deveni ancora ta pe masura ce faci schimbari in casnicie.
12 cele mai comune motive de cearta intr-o casnicie
Dezvolta o empatie puternica pentru partenerul tau
Este usor sa crezi ca doar tu suferi si ca numai punctul tau de vedere este cel corect. Incearca sa te transpui in pielea partenerului tau si sa-l cunosti in detaliu. Fii atenta la toate acele lucruri care il irita, il streseaza sau il sperie. Descopera micile placeri care ii fac chipul sa se lumineze. Straduieste-te sa vezi situatia din perspectiva sa, chiar daca este complet diferita de a ta. Empatia este calea de aur care duce catre o casnicie fericita si este esential sa te „antrenezi” pentru a putea avea o abordare empatica. Egoismul nu are ce cauta intr-o relatie.
Ofera compasiune
Nu trebuie sa fii intotdeauna de acord cu partenerul tau, dar poti alege sa fii amabila, sensibila, intelegatoare si sa oferi compasiune. Alege-ti cuvintele cu grija si vorbeste astfel incat sa-ti transmiti mesajul fara sa-l ranesti pe celalalt.
Asculta cu intentia de a invata
Ascultarea activa necesita efort, energie si intentii pozitive. Nu are nicio legatura cu obiceiul pe care il avem adesea cu totii, cel de a asculta in asteptarea randului de a vorbi. In schimb, este vorba despre a fi atent la toate informatiile pe care celalalt le ofera, fie ca sunt evidente sau nu.
Acorda atentie limbajului corpului. Poate transmite foarte multe informatii pretioase. Si nu doar cel al partenerului, ci si al tau.
Casnicie fara iubire: 8 semne ca relatia nu are niciun viitor
Analizeaza modul in care te comporti atunci cand vorbeste. Foloseste discutiile sincere ca pe o oportunitate de a intelege si valida sentimentele celuilalt. Sentimentul ca este ascultat si inteles face pe oricine sa-si deschida sufletul mai usor, iar comunicarea devine cu adevarat eficienta.
Fa un pas in spate si analizeaza de la distanta
Cand te simti singura si lipsita de speranta, este usor sa cazi intr-o spirala in care sa te concentrezi numai asupra acestor probleme. Vezi numai problemele din relatia ta, numai defectele partenerului tau si numai partile negative ale casniciei tale.
Un fotograf de nunti dezvaluie semnalele de alarma care spun ca o casnicie nu va dura
Pentru a iesi din acest tipar, forteaza-te sa faci un pas inapoi si sa-ti privesti partenerul dintr-o alta perspectiva. In loc sa-i vezi numai defectele, straduieste-te sa vezi cel putin o calitate. Concentreaza-te asupra acestei laturi pozitive. Aminteste-ti ce te-a captivat atunci cand te-ai indragostit de el. Ramai asupra acestei calitati suficient timp, apoi alege o alta trasatura pozitiva a sa si concentreaza-te asupra ei. Putin cate putin, vei reusi sa iesi din tiparul de a observa numai partile negative ale partenerului sau mariajului tau si vei invata sa descoperi laturile pozitive.
Pune-ti casnicia pe primul plan
Lipsa de speranta apare adesea in cazul cuplurilor care uita ca mariajul este o calatorie cu suisuri si coborasuri. Pentru a functiona, este necesar sa va promiteti ca veti fi alaturi unul de celalalt in cele mai dificile situatii. Trebuie sa va asigurati ca relatia voastra este un loc in care amandoi va simtiti in siguranta si va puteti arata punctele sensibile si vulnerabilitatile fara teama ca veti fi judecati.
De asemenea, trebuie sa gasiti puterea de a apela la consiliere si la specialisti atunci cand simtiti ca sunteti intr-un impas. Recunoasterea problemelor este primul pas catre rezolvarea lor.
Foto: Unsplash.com