6 tehnici care te ajuta cu adevarat sa ai mai multa incredere in tine. Sunt recomandate de specialisti

1
De Georgiana Dorobantu
14 aug. 2024

Este posibil ca vocea critica si negativa din mintea ta sa nu dispara niciodata complet, dar sunt solutii prin care ii poti reduce intensitatea.

Daca ai trecut de anii adolescentei si ai devenit un adult complet sigur pe sine, felicitari! Dar chiar si pentru cei care au fost suficient de norocosi sa aiba modele grozave in persoana parintilor si altor oameni importanti din vietile lor, alte lucruri care nu pot fi controlate – precum trauma, bullying-ul sau standardele sociale pot face dificila misiunea de a se simti complet siguri pe ei.

Vestea buna este ca „increderea in sine este o aptitudine care se invata”, spune psihologul Geoffrey Gold pentru self.com.

Un alt detaliu important, spune Dr. Gold, este acela ca increderea in sine nu te va face neaparat un expert in orice si nici nu iti va aduce tot ce iti doresti in viata, dar te va incuraja sa-ti asumi mai multe riscuri si sa profiti de oportunitati (de exemplu, sa aplici la un job grozav sau poate sa renunti la unul toxic). Mai mult, vei fi mai fericita si vei avea relatii mai sanatoase atunci cand inveti sa ai incredere in tine si sa te accepti, adauga terapeutul.

10 metode prin care sa iti cresti increderea in fortele proprii si sa te iubesti mai mult

Bineinteles, nu este usor sa dobandesti mai multa incredere in tine peste noapte daca te-ai confruntat ani la randul cu o stima de sine scazuta. Insa terapeutii au dezvaluit cateva metode foarte eficiente care te vor ajuta sa ai treptat din ce in ce mai multa incredere in fortele proprii. Iata cateva dintre ele:

Nu te teme sa gresesti

Increderea nu se rezuma la a fi perfect si a nu gresi niciodata. In schimb, este mai mult despre a crede in capacitatea ta de a te dezvolta, de a te adapta si a te imbunatati, spune psihologul Adia Gooden pentru SELF.

Prin urmare, in loc sa pui presiunea asupra ta de a nu gresi niciodata (ceea ce te va face si mai anxioasa si nesigura), o abordare mai productiva este sa te gandesti la greseli ca la oportunitati de a evolua. Bineinteles, este oribil sa dai gres la un interviu de angajare, dar acum stii ca trebuie sa te pregatesti mai bine pentru urmatorul. Sa dobandesti incredere inseamna sa te accepti pe deplin, cu bune si rele, iar asta include atat succesele, cat si esecurile.

Fa o lista cu slabiciunile tale si contracareaza-le pe fiecare cu o calitate

Este in natura umana sa ne fixam asupra partilor negative, potrivit lui Dr. Gooden. De aceea te poate ajuta sa iti scoti in evidenta calitatile atunci cand te confrunti cu o perioada in care nu ai deloc incredere in tine. Incepe prin a realiza o lista cu „slabiciunile” care te impiedica sa-ti atingi potentialul. Apoi contracareaz-o pe fiecare cu ceva la care esti foarte buna, dar si cum poti folosi acea calitate in avantajul tau.

7 lucruri pe care le primesti de la Univers atunci cand ai incredere in tine

De exemplu, sa spunem ca iti faci griji pentru ca trebuie sa participi la o nunta la care cunosti doar mireasa. O „slabiciune” in acest scenariu ar putea fi „sunt anxioasa cand cunosc oameni noi” sau „nu ma pricep la discutii marunte”. Pentru a contrabalansa, gandeste-te la trasaturile tale pozitive precum „Mi s-a spus ca sunt amuzanta, asa ca poate fac cateva glume si sparg gheata”. Sau „imi place sa dansez si ar putea fi un mod distractiv de a ma bucura de acest eveniment”. Acest exercitiu, spune Dr. Gold, este o modalitate buna de a reduce discursul interior negativ si de a incepe sa te vezi pe tine insati intr-o perspectiva de ansamblu.

Lupta impotriva criticului tau interior folosind blandetea

Chiar si cei mai increzatori oameni din lume au parte de un discurs negativ in mintea lor, dar secretul este ca au invatat sa tina vocea critica sub control sau sa o contracareze cu ganduri pozitive.

Cea mai buna modalitate de a face fata acestor ganduri este sa le reformulezi, iar autocompasiunea este cea mai buna solutie, spune Dr. Gold.

Sa inveti sa fii blanda si amabila cu tine cere multa rabdare, timp si practica, iar un truc este sa scrii ce iti spune vocea critica din interiorul tau. De exemplu, ar putea fi „Tipul cu care trebuia sa ma intalnesc nu imi mai raspunde, nu voi gasi niciodata iubirea!” sau „Nu arat deloc ca fetele frumoase de pe Instagram, inseamna ca sunt hidoasa”.

In mintea ta, toate aceste griji sunt cat se poate de rationale. Dar cand le vezi scrise pe foaie sau pe telefon, este usor pentru creierul tau sa isi dea seama ca astfel de afirmatii sunt de fapt destul de dramatice, exagerate si neproductive. Daca luam in calcul exemplul de mai sus, nu este amuzant sa presupui ca nu vei gasi niciodata pe cineva doar din cauza unei singure interactiuni negative?

Fa ceva la care stii ca esti buna

Atunci cand ai nevoie sa-ti amintesti rapid ca esti talentata, valoroasa si absolut minunata, bazeaza-te pe lucrurile la care esti buna, spune Dr. Gooden. Daca te pricepi sa faci prajituri excelente, fa o tava din briosele tale preferate si vei avea instant o stare mai buna. Sau daca ti s-a spus ca scrii foarte bine, foloseste-ti acest talent si scrie o postare interesanta sau un eseu care iti va da o stare de bine. „Poti apela si la hobby-uri care iti aduc bucurie”, fie ca esti sau nu priceputa la ele.

5 moduri de a construi incredere de sine, caramida cu caramida – ca sa traiesti viata pe care ti-o doresti

Ai grija la limbajul corpului tau

Mici schimbari in modul in care stai, mergi sau vorbesti te pot face sa pari mai increzatoare si chiar ar putea sa-ti convinga creierul ca esti cu adevarat. Bineinteles, nu este o solutie pe termen lung, „dar uneori sa te prefaci te poate ajuta sa te simti cu adevarat asa si sa-i convingi pe altii, dar si pe tine insati, ca ai multa incredere in fortele tale”, spune Dr. Gold.

De exemplu, lasa-ti mainile sa atarne pe langa corp cand stai in picioare la o petrecere, in loc sa le tii incrucisate (este un gest care te face sa pari inchisa si izolata). Nu iti apleca spatele si nu lasa umerii in fata in timp ce stai pe scaun la cafenea si ai o discutie importanta – tine spatele drept si pune-ti mainile in fata ta, pe masa. Dr. Gold recomanda, de asemenea, sa vorbesti mai rar. In acest fel, „ceea ce spui suna intentionat si bine gandit”, adauga specialista. Vei parea si te vei simti imediat mult mai sigura pe tine.

Confrunta-ti intai micile temeri

Poate ca ai visat intotdeauna sa-ti face propriul canal de YouTube sau un blog de beauty, dar te-ai temut ca nu va avea deloc succes. Sau poate ca ai vrut sa abordezi un tip dragut la bar, dar nu ai facut niciodata asta de teama ca ai putea fi respinsa.

In loc sa-ti lasi temerile sa-ti controleze viata, expertii spun ca este important sa le confrunti direct, dar treptat. „Sa confrunti temeri cu miza mai mica si sa le depasesti ar putea fi o modalitate excelenta de a-ti creste stima de sine si te va inspira sa crezi in fortele tale”, spune Dr. Gooden. Folosind exemplele de mai sus, ai putea sa inregistrezi un video scurt sau sa scrii o postare si sa o distribui numai prietenilor apropiati.

De asemenea, te ajuta sa-ti amintesti toate ocaziile cand ai facut ceva nou, ca incepator, si apoi ai devenit tot mai buna. De fiecare data cand obtii sau iti amintesti de o mica reusita, iti demonstrezi tie insati ca esti cu adevarat capabila si puternica, chiar si in acele zile in care te indoiesti de tine.

Foto: freepik.com