Nu toate persoanele care se confrunta cu stari de anxietate sunt mereu panicate, triste sau par ca sufera. De fapt, cele mai multe persoane pot sa sufere in tacere, iar cei mai multi dintre noi putem sa nu observam niciodata ca cineva are nevoie de ajutor. Daca esti totusi ingrijorata ca o persoana draga tie s-ar putea sa nu fie tocmai bine, iata 7 semne la care trebuie sa fii atenta (si nu numai)!
Tendinta de a evita anumite situatii
Poate ca cineva drag tie prefera sa nu discute despre anumite lucruri, sa nu mearga in unele locuri sau sa tot amane anumite situatii? Nu gasesti o explicatie pentru aceste lucruri si nu ti se ofera un motiv plauzibil? Totul pare “normal”, dar situatia se tot repeta? De cele mai multe ori, este vorba despre o manifestare a anxietatii: poate ca persoana in cauza are sentimente pe care nu le-a procesat sau poate ca ii este teama sa adreseze anumite ingrijorari. Poate ca nu stie ce sa faca in anumite situatii sau poate este prea obosita sa se confrunte cu toate acele stari.
Ingrijorare excesiva cu privire la viitor
In general, persoanele anxioase se tem de viitor si nu pot sa se bucure cu adevarat de prezent. Se simt blocate, vad viitorul ca pe ceva care provoaca teama si disconfort, iar acest lucru le impiedica sa se bucure de viata.
Mai mult decat atat, persoanele anxioase nu se tem de un lucru concret din viitor, ci pur si simplu au o perspectiva sumbra asupra lui.
Dificultatea de a lua o decizie
Persoanele anxioase se tem de cum vor fi afectate de o anumita decizie. Nu vor sa esueze, se tem de consecinte si se simt in permanenta intr-o stare de nesiguranta. Nu au suficienta incredere in ele pentru a spune exact ceea ce vor si cred ca vor fi judecate de cei din jur.
Teama de schimbare
Schimbarea este un factor de stres pentru cei mai multi dintre noi, insa atunci cand o persoana este afectata de anxietate, teama de schimbare este una cat se poate de reala. Starile de anxietate sunt si mai mult amplificate, incertitudinea si scenariile “ce ar fi daca” nu vor lasa persoana anxioasa sa se odihneasca sau sa functioneze asa cum trebuie.
Epuizare
Starile de anxietate pot conduce o persoana catre epuizare. Chiar daca incearca sa functioneze in continuare si sa isi realizeze treburile de zi cu zi, persoana in cauza se poate simti goala pe dinauntru.
Ras nervos
De cele mai multe ori, nu vei vedea persoanele anxioase plangand. Dimpotriva, le vei vedea razand, dar acela nu este un ras “real”, un ras din suflet, ci un ras nervos, la care recurg pentru a scapa dintr-o anumita situatie sau din dorinta de a-i multumi pe toti cei din jur.
Insomnie
Chiar daca persoana cu anxietate este epuizata, gandurile o vor tine treaza pe tot parcursul noptii. Va avea dificultati sa adoarma, mintea va fi mereu activa si nu se va simti niciodata odihnita cu adevarat.
Foto: depositphotos.com