7 tehnici prin care sa te calmezi atunci cand ai emotii legate de vorbitul in public

1
De Alice Papuc
26 ian. 2024

Desi multi oameni se feresc sa recunoasca, vorbitul in public reprezinta o situatie cu adevarat stresanta.

Vorbitul in public nu este un lucru atat de usor pe cat poate parea, mai ales atunci cand suferi de anxietate. La randul meu, m-am simtit de nenumarate ori tematoare, anxioasa sau stresata. Mi-am dorit sa renunt, sa plec acasa, sa fac orice pentru a amana momentul in care trebuia sa fac o prezentare sau sa sustin un workshop. Cu toate acestea, am invatat cateva tehnici importante care sunt menite sa te ajute sa iti mentii calmul. Iata care sunt acestea!

Respiratia constienta

Una dintre cele mai simple si eficiente tehnici de calmare este chiar respiratia constienta. Focuseaza-te pe inspiratie, tine aerul cateva secunde in piept si apoi expira lent. Este un exercitiu pe care poti sa il faci oriunde si oricand, fie ca ai emotii pentru ca trebuie sa vorbesti in public, esti intr-o situatie stresanta sau nu poti sa dormi. Aceasta practica te poate ajuta sa-ti calmezi sistemul nervos si sa obtii mai multa claritate in situatiile tensionate pe care le traversezi.

Vizualizarea pozitiva

Vizualizarea pozitiva te poate ajuta sa iti schimbi perspectiva asupra situatiei curente si sa-ti aduci aminte de emotii pozitive. Tot ce trebuie sa faci este sa inchizi ochii si sa iti imaginezi un loc sau o situatie care iti aduce liniste si te face fericita. Astfel, iti va fi mai usor sa asimilezi evenimentul prezent cu un lucru pozitiv (sau macar mai putin inspaimantator).

Scaneza-ti propriul corp

Focalizeaza-ti atentia pe senzatiile fizice ale corpului tau pentru a te reconecta cu prezentul. Porneste de la cap si permite-ti sa iti simti fiecare parte a corpului. Aceasta tehnica te va ajuta sa te calmezi si iti va reduce semnificativ anxietatea.

Ancorarea in prezent (grounding)

Permite-ti sa te ancorezi in prezent, fiind atenta la lucrurile din jurul tau. Simte textura hainelor tale, observa sunetele din jur si fii constienta de contactul picioarelor tale cu solul. Aceasta tehnica de ancorare te poate ajuta sa gasesti echilibrul de care ai nevoie in situatiile stresante.

Afirmatii pozitive

Incearca sa iti vorbesti tie exact in maniera in care ai incerca sa vorbesti cu prietena ta cea mai buna. I-ai spune ca nu poate sa sustina acea prezentare sau ca se va descurca si ca totul va fi bine? Inlocuieste gandurile negative cu afirmatii pozitive. Aminteste-ti ca gandurile tale au puterea de a se transforma in realitate si invata sa te incurajezi pe tine. Fii blanda cu tine si pregateste-te de reusita cu afirmatii pozitive: “Ma descurc”; “Stiu deja tot ceea ce trebuie sa stiu”; “Totul este sub control”. Aceste afirmatii ajuta la reducerea anxietatii si la promovarea unui mindset pozitiv in situatia stresanta.

Exercitiile de relaxare musculara

Atunci cand esti tensionata pentru ca trebuie sa vorbesti in public, contracta si apoi relaxeaza fiecare grup muscular in parte. Incepe cu picioarele si avanseaza treptat catre partea superioara a corpului. Aceasta tehnica poate sa-ti reduca nivelul de tensiune si sa te elibereze de stres.

Cum sa obtii un venit suplimentar in 2024

Asculta muzica relaxanta

Foloseste puterea muzicii pentru a-ti influenta starea de spirit. Inainte de a intra intr-o prezentare, asculta muzica relaxanta pentru a-ti pregati mintea si corpul pentru calm si claritate.

Foto: freepik.com