Sigur ca o stii. Sigur ca ti s-a intamplat. Sigur ca ti-ai spus de atatea ori „Nu mai fac asta. Daca bun inseamna sa fiu luat de prost, eu nu-mi mai doresc”.
De cate ori ai imprumutat un prieten cu bani si de cate ori s-a tinut de cuvant? De multe ori? O data? De doua ori? Stii, e bine sa dam o sansa pentru a ne simti sufletul impacat, insa deja la a doua, greseala ne apartine.
Si apoi, daca stii istoricul unei persoane si realizezi ca nu coincide cu ceea ce iti doresti tu, asta nu te face un om mai putin bun. Haideti sa nu mai confundam rusinea cu bunatatea. Sa nu ne mai fie rusine sa spunem „Nu”.
Cele 6 reguli de etica ale vietii pe care le urmeaza un om bun si fericit
De cate ori ai ajutat pe cineva fara sa ti se ceara acest lucru?
Mai exista o vorba inteleapta care spune in felul urmator: „Binele facut cu forta se poate transforma in ceva rau”. Stii si tu situatiile alea cand te implici si vrei sa faci mult bine unei persoane, ca mai apoi sa-ti reproseze, ca de fapt, nu a avut nevoie de tine si ca era mai bine daca nu te implicai. Inca un moment cand iti pui falca-n palma si spui ca iar ai fost luat de prost. Adevarul e ca trebuie sa tinem cont ca florile se deschid in ritmul lor si nu trebuie sa intervenim in niciun fel. Cu atat mai putin daca nu ni se cere acest lucru. E ca si cum tu ai terminat studiile superioare si incerci sa i le predai unui copil de gimnaziu. Intentiile tale pot fi bune, insa capacitatea de intelegere a unui copil nu coincide cu ceea ce incerci tu sa faci.
Cele 5 calitati esentiale pe care trebuie sa le aiba prietena ta cea mai buna
Cand unui om i se iarta prea multe, nu se va transforma automat intr-un om mai bun
De cate ori ai iertat intr-o relatie? De cate ori te-ai simtit prins intr-un cerc fara scapare? Stii cum e prezentat iadul in serialul Lucifer? Esti prins intr-o bucla a vinovatiei care se repeta la infinit. Si acum, permite-mi sa te intreb: Cu ce te face mai bun faptul ca ierti un om din nou si din nou? Pentru el vei fi doar persoana aceea care il suporta, il ajuta oricand si ii accepta capriciile.
Cele mai bune sfaturi de viata de la mame din seriale celebre
Nu poti ajuta pe cineva daca persoana respectiva nu-si doreste cu adevarat schimbarea.
Iar pentru asta nu e necesar sa rezolvi tu lucrurile in locul altuia. E suficient sa ai o vorba buna, e suficient sa incurajezi sau sa ghidezi omul care iti cere asta. Gandeste-te la psiholog. E un om care face bine, nu? Sau la un medic sau chiar si la un preot. Te duci la ei numai cand ai nevoie, nu? Tu de ce ai face altfel?
Foto: Shutterstock.com