Acest truc simplu de la un specialist in performanta te ajuta sa-ti deblochezi creativitatea

1
De Maria Constantin
17 ian. 2021

Cand simti ca mintea ta este blocata si ca nu mai poti fi productiva, cel mai rau lucru pe care il poti face este sa te fortezi, spune expertul. Iata ce trebuie sa faci in schimb!

Poti sa urmezi cu sfintenie toate sfaturile expertilor despre productivitate – o criza de creativitate te poate lovi oricand. Oricine trece prin asta, chiar si un specialist in performanta precum Steven Kotler, autorul bestellerului New York Times „The Art of Impossible”, fondator si director executiv al platformei Flow Research Collective.

Cand traversezi o criza de idei, arata el in podcastul gazduit de Mind Body Green, este aproape imposibil sa mai obtii performanta. Asa ca, in loc sa tragi de tine fara rezultat si sa cresti si mai mult presiunea pe care o resimti, mai bine faci un pas in spate. Pur si simplu. „Cel mai simplu truc de creativitate din lume este sa privesti la distanta”, spune Kotler.

Abordarea diferita favorizeaza creativitatea

„Cand te uiti la mare departare, iti folosesti vederea periferica, iar aceasta activeaza sistemul nervos periferic”, explica Kotler. Pe de alta parte, viziunea ingusta este asociata cu reactia de tip fugi sau lupta, cand pupilele se dilata ca urmare a adrenalinei, astfel incat ochii primesc mai multa lumina pentru ca tu sa vezi mai bine pericolul, ceea ce explica de ce ramai in pana de idei daca te concentrezi prea mult pe ceva.

De ce te simti nelinistita in timp ce meditezi: Explicatia unui psiholog

„Cand folosesti vederea periferica, aceasta mareste procesul neuronal si imbunatateste creativitatea”, explica Kotler. Un studiu citat de Mind Body Green a descoperit ca atunci cand participantii se gandeau la ceva, tindeau sa se concentreze pe o portiune goala a campului lor vizual, de exemplu un perete alb sau cerul pe care il puteau vedea prin fereastra. Alegand cu privirea spatiile goale, isi reduceau procesul cognitiv si erau capabili sa rezolve sarcinile pe care le primeau.

Pauza te ajuta pe termen lung

Un alt argument este ca birourile de tip open space si elementele naturale, cum ar fi gradinile sau parcurile, contribuie la reducerea stresului si incurajeaza colaborarea. Evident, in aceasta perioada, cand foarte multi angajati lucreaza de acasa, birourile open space nu sunt cel mai indicat loc de munca. Asa ca mai bine urmezi sfatul lui Kotler si petreci ceva timp privind o panorama naturala.

„Cand sunt intr-o criza de idei, ma duc de fiecare data sa plimb cainii in spatele curtii cam o jumatate de ora si apoi revin la problema mea”, a explicat el. Desi ai fi tentata sa crezi ca o intrerupere din programul tau incarcat iti va rapi timp pretios si iti va afecta productivitatea, vei vedea ca pe termen lung vei obtine mai multe beneficii.

Foto: