Cu toate acestea, daca am putea crea un plan care sa ne ajute sa dobandim fericirea, de unde ar trebui sa incepem?
Autoarea Gretchen Rubin, experta in dobandirea fericirii, a dezvaluit pentru mindbodygreen.com care sunt acele lucruri care iti pot sabota fericirea, fara sa iti dai seama.
Desi este important sa afli ce anume te face fericita, specialista spune ca exista unele obiceiuri banale care pot sta in calea fericirii tale.
Iata care sunt aceste tipare care iti afecteaza starea de bine si sansa de a fi fericita:
Te culci tarziu noaptea
Potrivit lui Rubin, obiceiul de a sta pana tarziu noaptea si de a depasi cu mult ora de culcare este principala greseala care iti saboteaza fericirea.
Doar 5% dintre oameni au acest tip de personalitate – te afli printre ei?
Bineinteles, pe moment poate ca te simti bine, mai ales daca urmaresti un show sau un serial TV care iti place. Dar starea ta de fericire va avea de suferit pe termen lung.
„Oamenii cred ca se pot antrena sa reziste cu mai putin somn. De fapt, cand cercetatorii studiaza acesti oameni, sunt surprinsi de rezultate. Lipsa somnului iti afecteaza starea de spirit, memoria, simtul umorului sau sistemul imunitar”, a declarat experta.
Somnul este esential pentru sanatatea intregului organism, precum si pentru obtinerea fericirii.
Poate ca te gandesti „Dar daca urmaresc o emisiune TV amuzanta care ma face sa rad? Acest lucru nu ma ajuta sa fiu mai fericita?”.
Potrivit lui Rubin, sa stai pana tarziu noaptea nu iti aduce niciun beneficiu. „Daca ai depasit cu mult ora de culcare, toate programele TV au acelasi efect”, spune ea.
Aproape 50% dintre oameni considera ca nu au niciun prieten adevarat, dezvaluie un nou studiu
Poate ca te simti bine si esti fericita pe moment, dar iti va afecta starea de bine mai tarziu.
„Sa stai pana tarziu noaptea este de obicei o greseala care nu te va ajuta sa te simti mai fericita”, adauga specialista.
Cu toate acestea, ora de culcare este subiectiva si depinde de cronotipul tau. Secretul este sa descoperi ce ora de culcare este potrivita pentru tine si sa o respecti pe cat posibil.
Perspectiva personala
Unele lucruri pe care ni le spunem noi insine pot, de asemenea, sa ne indeparteze de fericire.
Unul dintre ele este „mitul zilei de maine”, care te face sa crezi ca fericirea te asteapta undeva in viitor si o vei dobandi atunci cand obtii un anumit lucru. De exemplu, iti spui ca vei fi fericita dupa ce vei primi acea marire de salariu sau dupa ce te vei casatori sau imediat dupa ce iti vei cumpara o casa.
„Nu se intampla asa. Avem rezultate mai bune daca incercam sa ne bucuram de proces si de modul in care incercam sa ajungem intr-un anumit punct. Odata ce am obtinut ceea ce ne doream nu va avea acel efect de transformare pe care l-am anticipat”, spune Rubin.
Cu alte cuvinte, in loc sa te concentrezi asupra destinatiei, bucura-te de calatorie. Sunt sanse mai mari sa te simti mai bine pe termen lung.
„Un alt lucru pe care oamenii si-l spun lor insisi este ‘sunt lenes'”, declara Rubin.
„Cred ca foarte multi oameni dau vina pe ei sau cred ca este cumva o greseala a lor. Isi spun ‘Nu pot sa ma pun pe primul loc’ sau ‘Sunt lenes’ sau ‘Sunt imatur’”, declara Gretchen.
Cuvintele conteaza, iar cuvintele pe care le folosesti pentru a te descrie pe tine insati iti afecteaza capacitatea de a fi fericita.
Deci daca esti dezamagita de tine pentru ca nu ai realizat un anumit lucru, nu iti pune singura eticheta ca esti lenesa. „Nu este nimic in neregula cu tine”, afirma specialista.
Prea multa certitudine
Da, nesiguranta si anxietatea merg de obicei mana in mana si au potentialul de a-ti afecta starea generala de fericire. Dar potrivit specialistei, si prea multa certitudine poate duce la nefericire.
„Avem nevoie de noutate. Avem nevoie de provocari si de un mediu care ne permite sa crestem”, adauga ea.
Asta nu inseamna ca ar trebui sa faci schimbari radicale, ci este suficient sa incerci un lucru simplu precum dobandirea unei noi aptitudini.
De exemplu, sa spunem ca vrei sa inveti sa canti la chitara – nu stii exact ce faci si cum vor merge lucrurile, iar acest lucru iti ofera o doza adecvata de „nesiguranta”, care contribuie la dobandirea fericirii.
Un studiu realizat in 2016 a demonstrat ca oamenii care participa la cursuri in afara locului de munca au raportat o imbunatatire a starii de spirit si mai multa satisfactie cu privire la viata lor.
„Deci unele tipuri de nesiguranta ne poti sustine cu adevarat in obtinerea fericirii, iar prea multa siguranta ii poate face pe oameni sa se simta blocati sau claustrofobi”, spune Rubin.
Bineinteles, fiecare are propriul sau nivel de toleranta la incertitudine – unii oameni se simt excelent urmand o rutina zilnica, iar altii se plictisesc daca urmeaza acelasi program zi de zi. „Trebuie sa descoperim echilibrul corect pentru noi”, recomanda specialista.
Foto: Pexels.com