4 adevaruri despre iertare pe care toata lumea le ignora, dar pe care trebuie sa le stii

1
De Irina Constantin
14 oct. 2020

Iertarea celor din jur este pusa pe un piedestal. Se spune ca iertarea te face mai intelept, te ajuta sa te vindeci si te transforma intr-o persoana mai buna.

Intr-adevar, iertarea este un proces care te ajuta sa ai o viata mai linistita si mai relaxata. Totusi, ideea de iertare universala omite cateva aspecte importante. Nu numai ca aceste aspecte te vor ajuta sa ierti mai usor, ci iti vor oferi perspective noi, care iti vor usura existenta.

De exemplu, stiai ca poti sa ierti, dar sa nu uiti? Acest lucru nu inseamna ca iertarea este mai putin autentica. De asemenea, chiar daca ierti pe cineva, nu ai obligatia sa ii spui acest lucru si sa iti continui relatia cu persoana respectiva. Acestea, si alte cateva adevaruri, te vor ajuta sa ierti mai usor si sa fii mai impacata cu tine insati.

Iata 4 adevaruri despre iertare pe care trebuie sa le stii!

1. Daca ierti pe cineva, nu inseamna ca vrei ca acea persoana sa faca parte in continuare din viata ta.

De obicei, cand cineva este iertat pentru ceva ce a facut, acea persoana se asteapta ca lucrurile sa revina la normalul pe care il cunosteau. De exemplu, daca o prietena te-a dezamagit si, cu toate acestea, ai decis sa o ierti, probabil ea se asteapta sa va continuati prietenia. Ei, bine, iertarea nu presupune intotdeauna pastrarea persoanei iertate in viata ta.

9 sentimente inconfortabile care arata ca esti o persoana buna

De aceea, trebuie sa stii ca poti ierta, impunand ulterior limite sanatoase pentru tine. Chiar daca pare ciudat la inceput, vei descoperi ca poti experimenta sentimentul eliberator al iertarii, fara sa continui o legatura toxica.

2. Iertarea nu este tot timpul permanenta si poate fi „anulata” daca lucrurile continua intr-un mod nepotrivit.

Sa presupunem ca intre tine si partenerul tau a avut loc o cearta monstruoasa, in urma careia te-ai suparat foarte tare. Te-ai simtit tradata, dezamagita si complet debusolata privitor la ce ai de facut in continuare. Totusi, ai decis sa ierti si sa ii mai acorzi o sansa.

Peste ceva timp, partenerul tau comite aceeasi greseala sau o greseala diferita, dar la fel de dureroasa. Ei, bine, este momentul sa iti amintesti ca, indiferent daca l-ai iertat inainte, nu esti obligata sa mentii acest lucru sau sa ierti din nou. Esti libera sa iti „retragi” iertarea pentru moment si sa ai o discutie serioasa.

3. Iertarea nu este o solutie in sine pentru vindecarea traumelor.

Foarte multe persoane pun accentul pe iertare ca solutie universala de depasire a traumelor recente sau din trecut. Trebuie sa stii ca, desi iertarea este un proces util in vindecare, aceasta nu reprezinta unicul instrument.

4 zodii care iarta si uita usor: Nu-si irosesc energia purtand pica

Mai mult, pe langa iertarea celorlalti, este mai important sa te ierti pe tine insati, sa analizezi mecanismele dupa care functionezi si sa lucrezi constant pentru depasirea lor. Iertarea altora va veni de la sine, pe masura ce te vindeci si iti intelegi traumele mai bine.

4. Iertarea presupune eliberarea ta de sentimente negative, si nu absolvirea cuiva de propria responsabilitate.

Atunci cand ierti, este 99% despre tine. Nu ierti pentru a le face un serviciu celorlalti, ci ierti pentru ca vrei sa scapi de emotii negative, de frustrari si de blocaje emotionale. Asadar, fa-o pentru tine, nu din dorinta de a-i multumi pe cei din jur!

Foto: Unsplash.com.