Anual, cand merg la controlul ginecologic, vad peretele plin de copiii pe care medicul meu i-a adus pe lume. Medaliile vii ale muncii sale. Mereu, acelasi indemn: “va asteptam si pe dumneavoastra”!
Cum ajungi in situatia asta?
Daca ti-ar fi spus cineva in tinerete, ca la 35-40 de ani ai sa fii preocupata de procedura de inghetare a ovulelor sau de cautarea unui donator cu gene bune, descendent dintr-o familie veche de voievozi intelectuali, ti-ai fi dat palme.
Daca iti spunea cineva la 25 de ani ca este cazul sa cauti un barbat cu care sa faci casa buna si copii si sa lasi cariera sa astepte, i-ai fi spus discursul despre independenta, feminism si egalitate.
Motivul pentru care Halsey isi ingheata ovulele la varsta de 23 de ani
Si totusi, acum ca le-ai facut pe toate si ai ajuns unde iti doresti, ce faci? Ce faci cu golul care iti strapunge inima cand vezi un copil pe strada. Si, nu, nu este al tau! Acum, parca nici nu mai conteaza ca o sa fii “mama singura”.
Scenarii posibile
Sunt atatea cazuri in care femeile raman in niste relatii la polul opus de idealul lor, doar pentru a-si vedea visul implinit. Acela de a avea copii! Da, poate ca este cea mai usoara alternativa, dar ce faci cu acel cost emotional atat de mare?
Cele care nu au facut compromisuri de acest fel si au decis sa fie mame singure, au avut si inca au de infruntat greutati, judecati si presiuni sociale.
Femeile singure trecute de 35 de ani, indiferent de motivul pentru care traiesc aceasta realitate, au in fata cateva optiuni. Din pacate, societatea din Romania nu este inca pregatita pentru multe din ele. Iar, solutiile par sa fie desprinse din scenariul unui joc de noroc: donatori anonimi, intreaba un prieten (donator cunoscut), adoptie sau asumarea unei aventuri pasagere, fie si pentru o noapte.
Adevarul altora o sa fie acelasi ca acum 100 de ani: “ai facut un copil din flori”. Insa, nu conteaza, daca in sufletul tau, ai deja hotararea luata.
Ce ai facut gresit?
Daca la 20 si un pic de ani, probabilitatea de a ramane insarcinata este echivalenta cu cea a unei raceli de sezon, dupa 35 de ani, sansele scad exponential. Pe langa faptul ca simti ca ai esuat teribil in construirea unei relatii stabile, ai impresia ca si corpul tau lucreaza impotriva ta.
Nici nu mai are rost sa vorbesc despre sentimentul de esec profund care te paralizeaza. “Nu ai reusit sa tii de un barbat”. “Altele cum pot sa le aiba pe toate?”. “Chiar nu esti buna de nimic?”. Opreste-te: nu, nu ai facut nimic gresit!
Viata e imprevizibila. Nu ti-ai setat niciodata un astfel de obiectiv, si totusi faci tot ce-ti sta in putinta sa traiesti frumos si sa-ti cladesti viitorul asa cum iti doresti. Nu minti pe nimeni, nu manipulezi si nu-ti plangi de mila.
Lily Allen: „Viata mea ca mama singura”
Decizia de a face un copil singura, nu inseamna ca renunti la visul tau de a avea o familie si o persoana alaturi de care sa imbatranesti. Insa, trebuie sa intelegi: traseul fiecaruia e diferit. Nu e mai bun sau mai rau, doar diferit.
Greutatea deciziei pe care o iei si in numele copilului
Oricum ai lua-o, decizia de a face un copil singura este profund egoista si personala. Asa cum, de altfel, ar trebui sa fie! Este o decizie grea pe care trebuie sa ti-o asumi in totalitate, dar mai ales constient.
Este bine sa intelegi de la inceput: nu ai cum sa-i fii si tata si nici nu trebuie sa incerci! Insa, poti sa-l iubesti, sa-l cresti frumos, sa-i dai incredere, sa construiesti un caracter frumos. Altfe spus, vei creste un OM.
Si nu, nu faci un copil pentru ca vrei sa aiba ochii tai! Si nici ca el sa-ti duca numele, mai departe, in lume! Sub nicio forma nu faci un copil din dorinta de a opri un barbat langa tine. Tu ai vazut cati copii au parintii divortati? Ei, bine, un copil nu este liantul ce poate uni o relatie si nici nu o poate salva.
Asa ca, daca tu simti ca ai ceea ce sa-i oferi, ca-l poti iubi pana la Univers si inapoi, nici nu conteaza ca o sa adopti sau ca nu ii cunosti tatal. Nimic nu o sa fie mai important decat familia inceputa de voi doi.
“Ce o sa-i spui cand o sa te intrebe unde sau cine e tatal lui?”
Este o intrebare la care este bine sa fie rostit adevarul. Povestea cu barza nu isi are rost, iar cea cu Sfantul Duh a inregistrat un singur caz de succes in toata istoria omenirii. Oricum, adevarul va iesi la suprafata, mai bine sa-l afle de la tine. In fond, increderea asa se construieste.
Adevarul despre cat a fost dorit ii va oferi singuranta celui mic. Sunt atatea cazuri de copii care au doi parinti. Dar, unii sufera, altii sunt abandonati, maltratati, agresati fizic sau emotional. De multe ori, chiar de tatal lor.
25 de intrebari pe care ar trebui sa i le pui mamei tale
Astazi, notiunea de familie s-a schimbat, cumva este redefinita. Astfel, avem familii formate dintr-o bunica si 2 nepoti, un tata, un copil si un catel, o mama singura, doi parinti de acelasi sex sau unul sau chiar doua seturi de parinti vitregi. Iubirea e singurul factor comun.
Mamele singure nu sunt singure pe lume
La nivel international, tot mai mult femei aleg activ sa devina mame singure. Rolul de mamica este incredibil de greu, chiar si atunci cand sarcinile se impart cu un partener, asadar nici sa nu-ti treaca prin cap ca viata de parinte singur va fi floare la ureche.
Insa, doar pentru ca tu ai luat o astfel de decizie, nu inseamna ca nu ai un sistem de sustinere. Parinti, prieteni, familia extinsa, bona sau o vecina binevoitoare. Nu inseamna ca esti iresponsabila sau ca drumul tau este imposibil de parcurs.
Sunt convinsa, decizia de a face un copil singura a fost corect cantarita si ai tinut cont de toate aspectele: financiare, emotionale, locative. Stiu, ai momente de disperare, de teama. Insa, stiu si ca, daca pentru tine un copil este tot ceea ce ti-ai dorit pe lume, vei reusit sa-i fii acelui copil cea mai buna mama! Vei reusit sa cresti un OM frumos!
Apel la umanitate
Voi, cele care aveti privilegiul de a citi randurile acestea si care va intoarceti la familia voastra “traditionala”, va rog: nu judecati! Nimeni nu stie ce este in sufletul altei femei. Cum se simte, ce o doare, cat de greu sau cat de usor ii este!
Fiecare familie e diferita, fiecare drum unic. Asculta inainte de a judeca, ajuta in loc de a ridica un zid. Indiferenta poate face mai multe victime decat crezi. In plus, aceste lucruri este bine sa le invatam si noi, dar si copiii pe care ii crestem, indiferent din ce fel de familie fac ei parte.
Foto: Shutterstock.com