Anca Ghinea, autoarea cartii „Creatori in actiune”: „As vrea ca acest mesaj sa ajunga in fiecare casa: Lumea are nevoie de talentul tau”

1
De Teodora Tirca
7 mai 2021

Autoarea Anca Ghinea crede ca oricine isi poate folosi puterea creativa pentru a gasi solutii la problemele de zi cu zi si pentru a trai cu intensitate.

Anca este fondatoarea platformei Kreatoria.ro, un proiect curajos in care foarte putini oameni au crezut la inceput, dar care s-a dezvoltat frumos si care azi ne incurajeaza sa ne exploram talentele, sa traim intens si in conformitate cu sinele nostru autentic. Cartea ei, Creatori in actiune, este o unealta care te invata, pas cu pas, sa te reintalnesti cu latura ta creativa, sa iesi din impas, orice problema ai avea, si, in sfarsit, sa ajungi sa crezi in tine.

Afla mai multe din interviul nostru cu Anca Ghinea, pe care il gasesti mai jos.

AR.ro: Cum crezi ca ne ajuta creativitatea in evolutia personala?

Societatea are nevoie de oameni creativi. Iar daca sunt creativi, atunci sunt si curajosi, implicati in propria evolutie si chiar dornici de a crea, zi dupa zi, viata lor: personala si profesionala.

Creativitatea ne ajutasa avem ritm si culoare, ne ajuta sa avem o directie in viata, un drum pe care, chiar daca nu il stim de la inceput, il construim cu emotie, cu disciplina de a imblanzi mereu ganduri care ne blocheaza, temeri, obstacole.

Si mai cred ceva: atunci cand creezi, fie ca esti in atelier, pe scena ori la birou esti intr-o stare de flow, un varf de energie pozitiva, de aceea, creatorii sunt mai aproape de versiunea lor mai buna.

Cine nu are aspiratii? Cine nu are aptitudini? Cine nu vrea sa progreseze? Nu cunosc nicio persoana care nu si-ar dori un progres cat de mic. Cea mai mare creatie este propria viata. Indiferent de domeniu, indiferent de starea in care esti astazi, creativitatea este ca un bilet. Un bilet valabil, catre destinatia dorita, pe care il cumperi prin: munca, atitudine de implicare – dar fara asteptari, cu vointa si multa deschidere. Asadar, astazi poate esti „jos”, dar cu o atitudine curioasa, cu discernamant creativ si maneci suflecate, peste un an poti fi mai bine.

Oamenii vor privi cu mai multa acceptare introducerea creativitatii in viata lor, pentru ca vor intelege avantajele si starea de bine pe care o da un spirit creator in manifestare. Creativitatea, intr-un sens larg, inseamna a gasi solutii, a te descurca, a gasi idei bune, noi, practice, utile pentru tine si ceilalti.

AR.ro: Cui i se adreseazacartea ta, Creatori in actiune?

In timp, am invatat sa folosesc calea cuvintelor simple, dar de impact, pentru a ajunge la sufletul celor care au nevoie. Iar de creativitate are nevoie si adultul, si copilul, de aceea, Creatori in actiune este o carte care se adreseaza celor de la 6 la 90 de ani. In plus, se poate citi si in tandem parinte-copil sau chiar de catre adultii care nu sunt parinti, ba chiar mai mult de catre adultii care nu sunt in domenii creative.

Creatori in actiune, aparuta la Editura Creator, nu este o carte simplista, insa este o carte care te poarta ca un ghid spre lumea mai putin povestita a creativitatii in toata dimensiunea ei: cum apar ideile, cum atragem muzele inspiratiei, cum ne apucam efectiv de munca, cum trecem peste frica de a fi judecati.
Este o carte care a fost catalogata la lansarea de carte (de catre invitatii jurnalisti) ca fiind o carte care merita sa fie in fiecare biblioteca, o carte care merita sa fie citita de fiecare adolescent sau adult, pentru ca da aripi.

As vrea ca acest mesaj sa ajunga in fiecare casa: Lumea are nevoie de talentul tau. Lumea are nevoie de tine ca un spirit creator liber si in actiune.

Voi mentiona cateva din titlurile aflate in cuprins si care functioneaza ca un ghidaj subtil: Cum incepe cea mai mare aventura, Cum sa gasesc inspiratia in bezna, Cum sa scriu cand nu imi vine sa scriu, Manevre de regenerare creativa pentru parinti, Initiere in tainele creativitatii etc.

Creatori in actiune invita la viata activa, este o carte care iti face pofta sa traiesti mai cu sens si sa faci mai multe actiuni care te reprezinta, sa fii VIU, pentru ca atunci cand esti creativ nu contii atitudinea de stagnare, lipsa de chef permanenta, lipsa de interes.

Am aflat cu surprindere, acum foarte multi ani, ca eram data drept exemplu in cateva case: prin povestea mea. Povestea unui copil care, prin multa stradanie si vointa, a supravietuit unor drame. Am facut cunostinta cu scrisul si creativitatea de mica, ba mai mult am fost publicata in volum la 17 ani cu multe premii de excelenta pentru acel volum de debut, dar adevarata si dificila calatorie in lumea creativitatii a inceput pentru mine dupa ce parintii mei au murit. Am trecut peste doliu avand un pix in mana, dorinta de vindecare si setea mare de a-mi fabrica noi motive de a ma bucura de viata.

Daca ar fi sa ma uit in spate, la toata aceasta calatorie de peste 20 de ani in universul creativitatii, mereu am indraznit mai mult, am impins limitele mai departe si ce parea imposibil acum 6-7 ani, acum este ceva REAL in viata mea.

AR.ro: Ce te-a motivat sa scrii aceasta carte?

M-a motivat sa scriu aceasta carte chiar dorinta de a da incredere oamenilor in ceea ce priveste creativitatea lor. Vreau sa repozitionez intr-un mod corect, bland, ce inseamna creativitatea si ce nu inseamna ea, ce beneficii are.

Primul meu mare pas consistent si constant spre lume, dincolo de atelierele incepute prin 2008, evenimentele, articolele dedicate creativitatii, a fost chiar fondarea platformei online: kreatoria.ro, in ianuarie 2015, un vis nebunesc de altfel. Unele amice imi spuneau ingrijorate: cum sa faci o platforma despre creativitate? Mai bine, una despre moda, case, vacante. Asta se poarta! Ori eu le spuneam ca sunt foarte bune aceste sfaturi, insa eu imi doresc sa pun bazele unei miscari creative, unui mindset creativ general, sa explic ce este si ce nu este creativitatea.

In plus, atitudinea creativa este in tot: in profesie si viata personala. Totodata, nu este vorba desprece se poarta acum, ci despre ceva atemporal. Dar primul, chiar primul gand ca mi-ar fi tare drag sa scriu o carte despre creativitate, despre starea care porneste scanteia procesului ideatic a fost undeva prin liceu. Inca, de atunci, am pus in mine dorinta sa scriu despre magia, dar si despre munca din culise a unui creator.

De fapt, aceasta carte contine si cateva notite-draft care au peste 10 ani vechime, imbogatite, restilizate, aduse in concret, ganduri care atunci pareau SF, dar iata ca imposibilul poate deveni posibil.

AR.ro: Ce faci atunci cand te simti blocata si nu mai dai randament in munca ta?

Ma intorc din nou la mine. La miez. La esenta care ma face sa ma simt creativa, libera, puternica. Ma ajut singura sa traversez cu mintea dincolo de vreo frica sau un blocaj. Am tot felul de trucuri, de metode si tehnici creative ce ma determina sa ies din vreun impas.

Acum stiu sa recunosc daca este din cauza oboselii sau din cauza unei supraincarcari, acum stiu sa diferentiez daca intru intr-un mic blocaj sau pur si simplu ma simt stoarsa de energie. Redau mai jos un pasaj din cartea Creatori in actiune:

„Asculta-ti vocea creatoare interioara.

Hraneste-te din nou! Iarta-ta pentru momentele de tradare, pentru momentele in care ai ales sa te uiti in alta parte decat la ce poti crea tu. In sufletul oricarui creator poate aparea un hau in care te poti da cu parapanta. Ia-o incet, chiar daca incet poate insemna ani.

Iarta-te pentru momentele in care te-ai facut ca nu vezi ceea ce era asa de evident. Iarta-te ca nu ai auzit alarma din interiorul tau si… treci la treaba acum!”

AR.ro: Cum ne putem stimula creativitatea?

Exact ca la sport, ii facem loc, timp, ii aratam ca ne pasa. Ne putem stimula creativitatea, fie printr-un program special impus, fie prin atentie dirijata. Care sunt domeniile in care vreau sa ma exprim creativ? Ce experiente noi vreau sa traiesc? Care sunt abilitatile de baza care ma ajuta sa fac progrese? Sunt intrebari necesare pentru a ne cunoaste mai bine. In plus, e important sa stim cum sa ne gestionam energia si cand putem intra in flow: seara, dimineata, in liniste sau, din contra, pe un fundal urban?

Creativitatea se poate reincarca asa cum incarci un telefon si de urgenta prin cateva tehnici exersate prealabil: cititul rapid dintr-o carte te ajuta sa conectezi ideile intr-un mod nou, o scurta plimbare are rol de parenteza intre griji, privitul intr-un album de arta, cititul uneipovesti cu rol motivational etc., insa cel mai mult conteaza sa inveti sa iti cunosti capacitatea creatoare si sa stii cum sa apesi butoanele. Unde stai cel mai rau? Dar cel mai bine? Ce stapanesti: partea de documentare si de initiere a proiectelor? Sau preferi partea de unire a pieselor de puzzle? Care e punctul tau forte?

AR.ro: Cum putem folosi creativitatea ca unealta in rezolvarea problemelor, indiferent de domeniul in care lucram?

De la idee la solutie, da, asa este viata: trebuie sa cautam solutii din ce in ce mai mari, mai rapide, mai aplicate. Viata are un ritm alert, iar creativitatea te va face sa gasesti declick-ul pentru a iesi din impas. Cum? Folosind o metoda rapida in 3 pasi. Sa dam un exemplu: vrei sa pleci in vacanta, dar ai un buget mic. Ce faci? Primul pas – cerceteaza ce variante alternative exista (pentru cazare, de exemplu), pasul 2 – propune solutii (realizeaza un barter, daca esti bucatar, fotograf etc.), pasul 3, ajusteaza tot ce se poate ajusta.

Sau invers, ai un proiect profesional la care tii mult, dar banii de promovare sunt putini. Cum iesi din impasul acesta? Conecteaza-te la oportunitati: implica-te in viata comunitatii, apeleaza la ambasadori locali si gaseste spatii neconventionale de expunere.

AR.ro: Crezi ca toti oamenii sunt creativi?

Realmente da, dar nu in felul in care se poate crede initial. Nu toti oamenii pot deveni mari scriitori sau mari artisti, inovatori antreprenori sau inovatori oameni de stiinta, dar exista o mare alegere si o oportunitate de evolutie pentru fiecare. Daca o viata intreaga ai considerat despre tine ca nu esti deloc creativ, prima mare victorie va fi sa faci un pas spre tine: sa-ti oferi increderea necesara. Cred in potentialul creativ al oamenilor si in forta disciplinei.

Foto: Arhiva personala