Munca de corporatie nu este pentru oricine – acest lucru este sustinut de tot mai multi tineri care s-au saturat sa fie parte din acest mediu “extrem de toxic”, conform celor impartasite de o utilizatoare de pe TikTok. Anxietatea legata de job devine un lucru tot mai real si mai des intalnit, lucru care ii afecteaza pe tineri nu doar in orele petrecute la birou, ci si in viata lor de zi cu zi.
@marysbraindump This job is going to kill me and I need my sister asap #corporatelife #layoffs #anxiety
Generatiile mai tinere pun sub semnul intrebarii ce inseamna cu adevarat un echilibru sanatos intre munca si viata personala
Din pacate, obiceiurile vechi chiar dispar greu. Cultura “hustle”, in care angajatii lucreaza pana la epuizare este in continuare glorificata in zilele noastre, chiar daca tot mai multi tineri ajung sa se simta epuizati si anxiosi in ceea ce priveste job-ul lor.
Acesta este si cazul prezentat de Marysbraindump, o utilizatoare de pe TikTok care a fost informata de vicepresedintele companiei la care era angajata ca nu muncea suficient de mult pentru ca nu lucra “noaptea si in weekenduri”.
„Ei bine, inca sunt angajata, dar cu ce pret?” a impartasit ea intr-o continuare a primului ei videoclip. „Voi fi sincera, pentru ca sunt sigura ca multe alte persoane s-au simtit la fel. Aceste joburi corporatiste trebuie sa inceteze sa ne trateze ca si cum am fi roboti.”
“Este demoralizant si dezumanizant”
Fie ca se confrunta cu anxietatea legata de job din cauza unui mediu de lucru toxic sau din cauza ca sunt suprasolicitati si subplatiti, multi angajati din corporatii isi pierd speranta in visul de „stabilitate, confort si fericire” care li s-a promis atunci cand au ales sa-si construiasca o cariera. Clasicul program de la 9 la 5 s-a transformat mai mult intr-un program de tipul la 7 la 7 — iar pentru multi angajati, nici macar acest interval nu este suficient pentru a-si indeplini toate sarcinile primite. Si cu toate eforturile depuse, salariul ramane, de cele mai multe ori, acelasi.
„Ne petrecem majoritatea vietii aici,” a spus Mary, „si sa nu ne intrebe nici macar ceva personal, cum ar fi unde locuim, dar sa inceapa imediat sa ne critice… este demoralizant si dezumanizant.”
„Sa spuna ca asteptarea este sa muncim in weekenduri si nopti,” a adaugat ea, „ca si cum nu as mai avea nimic de oferit.” In schimb, managerii “”Isi invinuiesc subalternii pentru lucrurile pe care conducerea nu le realizeaza. Este prea mult. Este jenant,” a continuat Mary pe canalul ei de TikTok.
Cum stii daca jobul iti afecteaza relatia. 8 indicii dure
Bineinteles, acest lucru nu este universal valabil. Cu toate acestea, anxietatea legata de job este o problema care trebuie validata si abordata, de ambele parti.
Foto: cookie_studio / Freepik