Aproape 50% dintre oameni considera ca nu au niciun prieten adevarat, dezvaluie un nou studiu

1
De Teodora Tirca
22 nov. 2021

Atunci cand te gandesti la prietenii tai consideri ca aveti realmente o conexiune sincera? Le-ai putea spune totul despre tine si v-ati sprijini in orice situatie?

Daca aceasta pandemie te-a facut sa-ti reconsideri prieteniile sau sa te simti mai singura ca niciodata, realitatea e ca nu esti un caz izolat, ba dimpotriva. Un nou studiu realizat de McCann Worldgroup si impartasit in exclusivitate cu Self.com evidentiaza cat de profunda a fost singuratatea resimtita in timpul pandemiei.

Scopul raportului Truth About Wellness a fost de a intelege semnificatia starii de bine in viata oamenilor din intreaga lume. Studiul a chestionat 48.600 de persoane din 26 de tari si, de asemenea, a creat o comunitate etnografica online de 1.000 de persoane pentru a pune oamenilor intrebari relevante.

Cat de autentice sunt prieteniile noastre?

Cand vine vorba despre singuratate, studiul a constatat ca in 2021, 46% dintre respondentii din Statele Unite au declarat ca nu au prieteni adevarati. Din pacate, aceasta descoperire pare universala – exact acelasi procent de respondenti la nivel mondial au spus acelasi lucru. In timp ce singuratatea a devenit o problema mai presanta in timpul pandemiei – mai ales cand distantarea sociala impusa a fost mai stricta –  si inainte de COVID-19 oamenii s-au confruntat cu sentimente de izolare si singuratate. In 2019, 77% dintre persoanele chestionate din intreaga lume au simtit ca prieteniile lor si conexiunile emotionale erau mai slabe decat in trecut, potrivit raportului.

De asemenea, raportul a analizat in profunzime relatia dintre incredere si bunastare in randul respondentilor. La nivel global, oamenii isi pun prietenii si familia mai presus de toate celelalte surse de informatii despre sanatate, 42% dintre respondentii din intreaga lume acordand celor dragi primul loc.

Nivelul de incredere al oamenilor in aceste diverse surse s-a schimbat in mod deloc surprinzator din cauza COVID-19; cand li s-a cerut sa aleaga toate grupurile sau institutiile in care si-au pierdut increderea in timpul pandemiei, 66% dintre respondentii din SUA au ales „guverne si politicieni”, 52% au ales „informatii de pe platformele de social media”, 49% au ales „media de stiri mainstream” si 42% au selectat „oameni din propria mea tara”.

Avem nevoie de terapie mai mult ca niciodata

De asemenea, pandemia a determinat, desigur, unele schimbari masive in modul in care vedem starea de bine in general. La nivel global, 40% dintre oameni au spus ca au reconsiderat ceea ce conteaza cu adevarat pentru ei in ultimele luni, iar 38% au declarat ca au reconsiderat ceea ce ii face cu adevarat fericiti. Aproape jumatate dintre respondentii la nivel mondial au spus ca sanatatea mintala – care doar relativ recent a intrat sub umbrela „bunastare” pentru multe culturi – ar trebui sa fie un obiectiv major de sanatate pentru oameni in viitor, inainte de tratamente pentru cancer, ingrijire universala a sanatatii si poluare. Dar, interesant, deschiderea catre terapie pare sa scada. In timp ce 13% dintre respondentii din SUA au spus ca nu vor vedea niciodata un terapeut in 2012, acest numar a crescut la 35% in 2012. Cresteri ale ezitarii la terapie au avut loc si in alte tari – in 2021, 30% dintre persoanele din toate tarile chestionate au spus ca au exclus terapia.

Aceste cifre ne invata ca avem nevoie mai mult ca niciodata sa ne deschidem catre unelte care au grija de sanatatea noastra mintala, asa cum sunt terapia, scrisul in jurnal, timpul de calitate petrecut cu familia si prietenii. N-ar fi o idee rea sa investesti mai mult timp si energie in conexiunile tale sociale si chiar sa incerci sa-ti faci noi prieteni (chiar daca poate parea imposibil in aceasta perioada) in cazul in care simti ca relatiile tale actuale nu sunt autentice.

Foto: depositphotos.com