Baia de sunete, o noua practica wellness de incercat pentru energizare si diminuarea stresului

1
De Irina Constantin
21 oct. 2021

Probabil ca ai mai auzit acest termen de curand si te-ai intrebat ce inseamna. Odata ce vei afla, iti vei dori, cu siguranta, si sa incerci pe propria piele!

Baia de sunete este o practica wellness care e la fel de placuta precum suna. Tot mai multe persoane o incearca si, dupa o prima sesiune, se intorc pentru a doua. Daca te tenteaza si pe tine o astfel de experienta, poti afla mai multe despre ea mai jos.

Ce presupune, mai exact, baia de sunete?

Aceasta se mai numeste si „meditatie prin sunet” sau „terapie prin sunet”. Oricum ai alege sa ii spui, este vorba despre un singur lucru: o practica holistica, ce presupune sa te relaxezi complet si sa te lasi ghidata de ceea ce auzi in jurul tau.

Spre deosebire de yoga, meditatie ghidata sau alte practici care incurajeaza mindfulnessul, baia de sunete nu presupune sa faci nimic in afara de respiratie si prezenta. Inspira adanc, expira complet si focalizeaza-ti atentia pe ceea ce percepe auzul.

De cele mai multe ori, baia de sunete presupune ascultarea mai multor stimuli: instrumente muzicale variate (gonguri, chitara, tobe, handpan), voci, boluri tibetane si nu numai.

Poti face propria baie de sunete acasa?

Raspunsul scurt este da. Chiar daca experienta completa, live, in compania mai multor persoane, poate fi mult mai hranitoare si mai intensa, poti organiza propriul tau moment in intimitatea locuintei.

Vei avea nevoie de un spatiu confortabil, care sa iti permita relaxarea profunda. Poti sta in pozitie de lotus pe o canapea sau pe o perna de meditatie, sau te poti intinde pe salteaua de yoga, invelita cu o paturica pufoasa. Orice ai alege, asigura-te ca stai comod si ca nu simti nevoia sa te misti constant.

Apoi, minimul necesar este o boxa portabila sau un laptop, pe care sa poti asculta o piesa special creata pentru sound bathing (poti gasi nenumarate variante pe YouTube). Daca ai la indemana mai multe boxe pe care le poti folosi simultan, cu atat mai bine!

Cum functioneaza o baie de sunete?

Cand practici baia de sunete, corpul tau are ocazia de a se relaxa profund. In acel moment, mintea se concentreaza doar pe ceea ce auzi. Ritmul si frecventa sunetelor te pot duce dintr-o stare beta (starea normala, atunci cand esti constienta si treaza) intr-o stare alfa (constienta, dar relaxata) sau chiar theta (starea meditativa, constiinta inalta).

Care sunt beneficiile unei astfel de practici?

In primul rand, o baie de sunete este o practica extrem de relaxanta pentru corp si pentru minte. La finalul practicii, te vei simti ca dupa un somn lung si odihnitor. In plus, ritmul cardiac se va regla, stresul resimtit se va diminua, iar mintea se va limpezi.

Nu in ultimul rand, baia de sunete te poate ajuta sa accesezi un nivel mai inalt de constiinta, daca esti in cautarea experientelor de acest tip. Asadar, ofera-i o sansa si testeaza pe propria piele. Vei fi surprinsa de efecte!

Variante alternative

Daca incerci baia de sunete pe cont propriu, s-ar putea sa simti nevoia de a te misca pe ritmul muzicii. In acest caz, te poti misca intuitiv, crescand ritmicitatea miscarilor treptat. Poti transforma practica intr-una de dans constient, extatic.

Foto: Unsplash.com.