Pentru carcotasi si macho-men, avem dovada: stiinta este de partea noastra.
Dr. Huang Wei Li din Taiwan vine sa completeze acesta afirmatie cu rezultate din studiul sau care afirma ca “barbatii care ajuta la treburile casnice in rand cu femeile sunt mai fericiti si au un grad de inteligenta mai ridicat”.
Fie vorba intre noi, asta e si un semn cat se poate de evident ca ai ales bine partenerul de viata – you go, girl!
Acum sincer, daca consortul tau are pretentii care dateaza din anii 1950, nici nu are sens sa te chinui sa-i luminezi viata, ci sa te concentrezi in a o schimba pe a ta, intr-o versiune updatata, fara el.
Crema unei relatii sta in comuniune, in impartit momente, dar si responsabilitati. Iar sotii care se implica cu adevarat si cu grija in viata de familie, in gospodarie, parenting, nu sunt mit urban. Ei exista! Ideea e sa crezi ca meriti mai mult, ca se poate mai bine si sa nu faci compromisuri care se strica mai repede ca o maioneza.
Femeile puternice prefera sa fie singure decat sa-si piarda timpul cu cine nu merita
Implicarea in treburi casnice are beneficii notabile pentru domni
Daca partenerul tau este incantat de laudele pe care i le aduce aceasta concluzie stiintifica, poti sa-i spui si cate beneficii are implicarea lui, resimtite direct pe pielea lui, dar de care sa va bucurati impreuna.
Atunci cand privitorii de seriale, eroii din taramuri virtuale, maestrii click-ului, aducatorii de paine si reparatorii de intrerupatoare se implica in mod egal si in celelalte aspecte ale traiului impreuna, se intampla minuni de genul:
Caloriile se topesc, corpul se modeleaza in mod natural, si endorfinele infloresc, toate de bine, va asigur.
Inteligenta (atat cognitiva, cat si cea emotionala) se gudura si ea cand trebuie gasite solutii noi de optimizare a spatiului, a programului, a comunicarii etc.
Se impamantaneste un stil de viata sanatos – holistic, asa.
Daca dupa fiecare masa, in loc de lancezit pe canapea, si domnii ar contribui la strans masa, spalat vase, curatat, si digestia se face altfel.
Se ofera un exemplu pentru generatiile urmatoare
Prin munca ta in casa setezi in mod corect si pozitiv asteptarile pe care copiii tai o sa le aiba in legatura cu viitoarea lor viata de familie. Tatii sunt primul si cel mai puternic exemplu de cum ar trebui sa se poarte un partener, mai ales pentru fetite, care statistic vorbind, ajung sa-si aleaga in viata un sot la fel ca tatal lor sau complet diferit. Pentru baietei e la fel de important sa inteleaga ca gatitul, curatenia, treburile casnice nu au nicio legatura cu sexul.
Revelatie si recunostinta in ceea ce priveste efortul depus de femei
Odata ce partenerul devine si el implicat in treburile casnice, nu va trece mult pana sa observe cat de mult timp si dedicatie trebuie depuse pentru a intretine o casa. Asta nu numai ca elibereaza o buna parte din programul sotiei, de vreme ce totul e mai repede in 2, dar aduce si o nota de intelegere in cuplu. Acum ca e partas la toate cele, sotul ajunge sa inteleaga mai bine starile de epuizare, stres, ingrijorare sau lipsa de rabdare ale sotiei, care pana acum trebuia sa se faca luntre si punte si sa creasca inca o pereche de maini ca sa se descurce.
Saltul imens al statutului sotului de la “ajutor” la “responsabil” se face mai usor decat crezi
Au fost mai multe iteratii pe aceasta tema si va incurajez sa le cititi. Unele mi-au mers la suflet pentru ca erau mai bine articulate de catre domni decat as fi putut eu sa o fac.
Ideea recenta cu care se laudau unii barbati era ca ei sunt un ajutor notabil in casa, si cu copiii, pentru sotia lor. Ajutor. Nu partener egal.
Nu parinte la randul lui, cu drepturi depline. Ideea de ajutor – chiar venita din intentii bune – ma face sa ma zburlesc toata.
“O ajut pe sotia mea la curatenie” implica faptul ca ea e de obicei responsabila de asta, conform fisei postului, iar el, din prea multa marinimie, o ajuta, facand asadar, ceva exceptional, demn de lauda, ofrande si… timp extra cu baietii probabil, negociat in contract.
Faptul ca sotia face de toate fiind sufocata de treburi casnice si mereu manata de gandul ca nimic nu e destul, e considerat normalitate. Evident, ajutorul fantastic al sotului, este exceptia care denota un caracter deosebit, caritabil. Sacrificiul femeilor pentru bunastarea copiilor si a familiei e luat de bun. E “implinire”.
De ce are feminismul o reputatie proasta si ce inseamna cu adevarat?
Nimeni nu s-a nascut sa spele vase
Nimeni nu are talent innascut la dat cu mopul. Performanta la curatat cartofi nu e vreun Grand Slam. Premiul Nobel pentru pace in casa nu exista. Asta nu inseamna ca nu trebuie facute.
Nu trebuie sa fim buni la toate, dar trebuie sa fim acolo. Trup si suflet. La bine si la rau. La frecat podele si dansat pe varfuri. La mic dejun in pat, dar si la schimbat de scutec. Asadar, spor la impartit, trait, savurat, programat, umblat, certat, impacat, cumparat, cautat, adunat impreuna. Spor la iubit!
Foto: Getty Images.