Barfa cea de toate zilele – Cum sa nu te lasi prinsa in obiceiurile toxice de la birou

barfa
1
De Maria Dima
26 mart. 2019

“Psst! Am aflat o veste bomba, hai cu mine la cafea sa-ti spun”. Daca barfa ar avea un trailer, asta ar fi! Toata actiunea s-ar petrece desigur langa butoiul de apa sau aparatul de cafea de la birou, locurile cu mai multe povesti despre colegi decat coridoarele oricarui liceu.

Daca “Gossip Girl” e mic copil pe langa “Gossip Office” instaurat la locul tau de munca, e cazul sa iei atitudine si sa nu lasi obiceiurile toxice ale altora sa-ti afecteze buna dispozitie sau, mai rau, calitatea relatiilor. Iata ce poti face ca sa inchizi cercul ispititor al barfelor si sa-ti pastrezi latura umana.

Aplica regula de aur a lui Socrate

Povestile si picanteriile aflate despre unii si altii sunt, pentru multe dintre noi, o placere vinovata. Se transforma repede in obicei si amuzament, insa de multe ori sunt folosite gresit, ca modalitati de a construi relatii cu cei din jur bazate pe un secret impartit sau o antipatie comuna.

Tentatia e mare, insa exista modalitati eficiente prin care sa nu fii atrasa mereu in cercul toxic al povestilor malitioase. Foloseste regula impusa de Socrate. Ori de cate ori venea cineva la el cu o informatie despre un cunoscut,  el aplica 3 filtre sau intrebari, inainte de a hotara daca vrea sa afle despre ce era vorba.

Mai intai, el intreba daca informatia in sine este adevarata. De multe ori, vestile de genul acesta sunt auzite de la altii sau sunt pur speculative. Apoi intreba daca ceea ce urmeaza sa-i spuna despre prietenul lui este de bine. Nici pe vremurile lui Socrate barfele nu erau exemple de pozitivism. Ultima intrebare viza utilitatea: – daca informatia aflata il ajuta pe el in vreun fel (sau poate trai bine merci si fara sa stie acest lucru)

La ce bun sa afli ceva despre o persoana – fie ca o placi sau nu – daca acel lucru nu e nici pe departe adevarat, pozitiv sau util?

Cum iti dai seama ca o persoana e toxica din primele 5 minute

Nu contribui la bullying-ul profesional

Barfa si loviturile pe la spate sunt, fara dar si poate, ultima forma de bullying de pe urma careia nimeni nu are nimic de castigat. Mediul de lucru devine toxic si se pierde treptat nivelul de incredere.

Ori de cate ori te trezesti parte a unei discutii despre o alta persoana ce nu este de fata pentru a putea sa-si spuna varianta ei, incearca sa te scoti din situatie, fara sa-i ofensezi pe cei implicati.  Poti spune ca de vreme ce tu nu ai fost acolo, nu ai cum sa stii cu adevarat cum s-au intamplat lucrurile, asa ca mai bine nu te pronunti.

Daca ai o functie de management si vrei sa fii perceputa ca o persoana de incredere, cel mai bine este sa preiei rolul avocatului apararii al “acuzatului”. Cand ceilalti vad ca tu te poti pune in situatia lui, ca nu judeci fara sa ai toate datele problemei si nu incurajezi astfel de atitudini lipsite de corectitudine, o sa le castigi increderea.

6 moduri de a te apara de oamenii toxici din viata ta

Pune-te in locul celuilalt

Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data in viata sa auzi ceva urat zis despre tine. Nici nu conteaza daca era sau nu adevarat, sentimentul pe care l-ai simtit ramane acelasi: tradare.

Gandeste-te la asta data viitoare cand te lasi prinsa in discutii despre altii si nu judeca o persoana dupa spusele unora si altora.

Oamenii sunt oglinda ta. Actiunile lor te reflecta pe tine

Formeaza-ti propriile pareri

Barfa nu ajuta niciodata la construirea unei relatii bazate pe incredere, strica reputatii si prietenii. O multime de legaturi au fost distruse de o vorba spusa in vant la un moment dat, care a fost rastalmacita sau interpretata gresit si transmisa asa, prin telefonul fara fir, de mai multa lume.

Asigura-te ca nu judeci oamenii dupa parerile altora si, mai mult de atat, ca nu iei decizii profesionale bazate pe povesti nemuritoare la cafea.

Aplica-le mai departe

Raspandirea de zvonuri la locul de munca a reprezentat chiar un subiect de studiu. Concluziile lui au fost mai mult decat surprinzatoare. Timp de 6 luni de zile, in cadrul unui colectiv de munca a fost strict interzisa barfa. In urma acestui experiment, s-a observat ca numarul de zile de concediu medical sau invoiri a scazut considerabil, iar productivitatea generala a beneficiat de pe urma acestui test.

Daca luam sfaturile de aici si le aplicam mai departe, in cercul de prieteni, in familie si mai ales in raport cu exemplul pe care il oferim celor mici, avem numai de castigat. Poate te gandesti mai bine data viitoare cand vrei sa-ti vorbesti soacra de rau sau cand te trezesti ca o colega de munca a venit imbracata exact cu aceasi rochie ca si tine.

Foto: Shutterstock.com