“Bedroom kids” – noua teorie de pe TikTok care iti aduce constientizari importante despre modul in care ai fost crescuta

1
De Alice Papuc
13 dec. 2024

Desi originile acestui concept pot parea banale, impactul lui asupra persoanelor care se regasesc in aceasta descriere este profund si transforma o simpla teorie intr-un pas spre constientizare si vindecare.

Poate parea surprinzator, insa TikTok-ul a ajuns sa fie recunoscut inclusiv pentru tendinta de a aduce subiecte sensibile in ochii publicului, intr-un mod cat mai accesibil. Acesta este si modul in care a luat nastere teoria “bedroom kids”, care ofera o noua perspectiva asupra modului in care am fost crescuti si cum ne afecteaza aceste lucruri in viata noastra de adulti.

@alyssa.rigby

🥹❤️

♬ sonido original – dreamcore

Ce inseamna “bedroom kids”?

Utilizatorii de pe TikTok impart copiii in doua mari categorii: “bedroom kids” si “living room kids”. „Bedroom kids” descrie copiii care au petrecut cea mai mare parte a timpului lor singuri in camerele lor. Acest comportament nu era neaparat o alegere, ci mai degraba un raspuns la dinamica familiala sau la modul in care parintii isi gestionau relatia cu copilul.

La polul opus, “living room kids” sunt acei copii care aleg sa se joace in living, acolo unde se strange toata familia. Aceste familii sunt asociate cu o dinamica mult mai calma si mai iubitoare.

Principalele motive pentru care copii aleg sa petreaca mai mult timp singuri

Dupa cum am mentionat anterior, aceasta tendinta a copiilor de a petrece cat mai mult timp singuri are legatura directa cu dinamica familiei. Principalele motive pot fi certurile, critica excesiva sau un mediu ostil ce ii faceau pe copii sa se retraga intr-un loc in care se simteau in siguranta.

De asemenea, parintii mult prea ocupati sau distanti ii fac pe copii sa caute refugiu intr-un spatiu sigur, iar acest spatiu era reprezentat de dormitorul lor. Acelasi lucru se aplica si in cazul in care parintii isi imping mult prea mult copiii la independenta, aceasta autonomie fiind perceputa, in anumite cazuri, de copii drept o lipsa de interes sau sprijin.

Cum ne afecteaza acest lucru ca adulti?

Chiar daca copilaria a trecut, iar acum fiecare persoana are propria locuinta, in care sa isi asigure mediul pe care si-l doreste cu adevarat, exista anumite consecinte care raman in urma trairilor neprocesate din copilarie. Adesea, adultii care s-au identificat drept “bedroom kids” au dificultati in a-si exprima nevoile si sentimentele, preferand sa faca totul singuri si sa nu deranjeze pe nimeni.

Mai mult decat atat, retragerea in camera devine un mecanism de aparare atunci cand lucrurile devin stresante sau coplesitoare, iar acest lucru poate afecta relatiile de cuplu. Lipsa unui exemplu de relationare sanatoasa in familie poate duce la dificultati in construirea unor relatii echilibrate, iar aceste persoane sunt mai predispuse sa plece atunci cand intalnesc probleme cu partenerul.

Exista si o „parte pozitiva”

In general, persoanele care se regasesc in scenariul de “bedroom kids” au o creativitate dezvoltata. Explicatia este simpla: pentru ca au petrecut mult timp singuri, cei mai multi „bedroom kids” au dezvoltat un univers interior bogat, fie prin scris, desen, jocuri video, citit sau alte activitati care le permiteau sa evadeze din realitate.

Standardele nerealiste de frumusete si inteligenta artificiala. Experimentul realizat de un utilizator TikTok a devenit viral

De ce este important sa cunosti fenomenul de „bedroom kids”?

Intelegerea impactului acestui tipar poate fi primul pas catre vindecare si dezvoltare personala. Mesajul acestei teorii este cat se poate de simplu: daca te regasesti in aceasta descriere, nu este nicidecum vina ta. Cu toate acestea, tu esti direct raspunzatoare sa te cunosti pe tine si sa vindeci ceea ce ai de vindecat.

Foto: freepik.com