Implicata intr-o multime de actiuni de voluntariat, inclusiv in educatia copiilor si in sanatate, Debbie Spina Piperno spune, pe awomanshealth.com, ca binele se intoarce la tine de fiecare data. Asa a simtit cand a ajutat pe cineva aflat la nevoie, ca ea este prima care a beneficiat de ajutor. “Am primit mai mult decat am oferit”, marturiseste femeia, care a adaugat ca in acest fel isi incarca sufletul cu optimism, speranta si dorinta mai mare de a fi de ajutor.
Actiunile de voluntariat iti tin mintea limpede
Beneficiile voluntariatului merg in ambele sensuri, si la cel care primeste ajutorul, dar si la cel care il ofera. Cel putin asta arata studiile in domeniu, efectuate de specialistii de la Washington University in St. Louis. Daca iti construiesti un scop in viata, chiar si acela de a ajuta pe altii, esti mai ferita de riscul de a suferi de boli cardiace, infarct. Mai mult, beneficiezi de o imbunatatire a dispozitiei in general, iar acest efect pozitiv este asociat cu longevitatea. Prin urmare, ajuti pe altii, te ajuti pe tine sa ramai sanatoasa si sa traiesti mai mult.
Binele se intoarce, indiferent ce fel de bine oferi
Cu cat faci mai mult bine, cu atat primesti mai mult bine, indiferent ca este vorba despre sfaturi, ajutor fizic, banesc sau esti un exemplu pentru altii. Doneaza sume de bani, daca iti permiti, consiliaza gratuit, ofera-ti serviciile unor oameni care au nevoie de ele si vei simti pe propria piele cum binele se intoarce.
Pentru inceput, te-ai gandit ca ai putea sa impartasesti cu altii aptitudinile pe care le ai? Iata trei motive pentru care ar trebui sa o faci.
1. Iti creste stima de sine
Cand faci ceva bun pentru cineva, primesti in schimb satisfactie si increderea ca ai facut o fapta buna. O sa experimentezi, de asemenea, sentimente de realizare si de mandrie. Dupa un act de voluntariat, indiferent despre ce este vorba, ai o parere mai buna despre tine si adopti mai usor o atitudine pozitiva asupra vietii.
2. Poti combate depresia
Actiunile de binefacere reduc, dovedit stiintific, riscul de depresie. In general, oamenii care risca sa sufere de depresie au tedinta sa fie singuratici. Ori voluntariatul nu permite acest lucru. Te tine in contact cu altii si iti ofera, astfel, suport emotional. In plus, una dintre cele mai bune modalitati de a-ti face noi prieteni este sa te implici in actiuni de voluntariat.
3. Castigi experienta profesionala
Cand alegi sa ajuti pe cineva sau sa te alaturi unei comunitati de voluntari, ai in vedere si sansele oferite de a invata ceva nou intr-un domeniu de interes pentru tine. Poti testa o cariera viitoare, poti sa iti cresti sansele unui al doilea job. Mai mult decat atat, inveti lucruri noi in fiecare zi si iti descoperi talente si abilitati de care nu stiai.
Foto: Instagram – Lucy Williams