Site-ul mindbodygreen.com a facut o lista cu nu mai putin de cinci motive pentru care cainele, cel mai bun prieten al omului, poate schimba viata stapanului sau in bine. Si cand vorbim despre imbunatatirea vietii, ne referim in primul rand la sanatate.
Iti face program de iesit afara din casa
Cand ai caine, este necesar sa iesi cu el afara cel putin o data pe zi. Ii face bine lui, dar mai ales tie. Expunerea in natura este strans legata de procesul de intarire a imunitatii, deci chiar si scurtele plimbari de dimineata alaturi de patrupedul tau iubit au efecte benefice asupra sanatatii.
Te tine activa
In timp ce ideea de a infrunta frigul si ploaia in timpul plimbarii alaturi de cainele tau pare descurajanta, gandeste-te la investitia pe care o faci pentru sanatate. Traim in era achizitiilor online si ne miscam tot mai putin, iar plimbarile in aer liber au inceput sa se rareasca in defavoarea noastra. Animalele de companie, insa, nu ne lasa sa ne scoatem din rutina acest obicei. Ele au nevoie sa se plimbe afara, macar o data pe zi, iar posesorii de caini nu pot sa fie decat recunoscatori.
Iti regleaza programul de somn
Cei mai multi caini au nevoie sa fie hraniti la prima ora a diminetii. Prin urmare, alarma ceasului va fi setata dimineata si vei uita de optiunea de amanare a orei de trezire. In acest fel, te vei obisnui sa adormi mai devreme, ca sa fii odihnita cand trebuie sa iesi la plimbare. Astfel, iti reglezi programul de somn si ceasul biologic. In caz ca ai uitat beneficiile unui somn de calitate, le enumar pe scurt: o dispozitie mai buna, putere de concentrare, o memorie mai buna si mai multa creativitate.
Cainele, cel mai bun prieten al omului, inlatura sentimentul de singuratate
In statistici, singuratatea este considerata o boala ajunsa, in prezent, la rang de epidemie. Cand te simti singura, iti creste nivelul de stres. De aici se ajunge cu usurinta la aparitia anumitor afectiuni, cum sunt inflamatiile. Cand ai un animal de companie, ai multe sanse sa nu mai stii ce este singuratatea. Mereu vei avea alaturi un prieten, ca sa nu mai spunem de faptul ca in plimbarile voastre in parc te poti imprieteni cu alti posesori de caini sau animale de companie.
Inveti de ce cainii sunt terapeutici
Ideea ca aceste patrupede sunt de ajutor in diferite terapii isi are originea in Egiptul antic, cand se credea ca daca un caine iti linge o rana, o poate vindeca. De atunci, stiinta a evoluat si s-a demonstrat ca acestia pot scadea tensiunea arteriala marita. De asemenea, pot reduce nivelul de stres prin eliberarea in creier de mai multa oxitocina, hormonul fericirii. Mai mult decat atat, contribuie la scaderea nivelului de cortizon din corp, hormonul stresului. Nu e de mirare de ce cainii sunt de mare ajutor in terapiile pentru copii, in special.
Foto: Alexandru Rosieanu