Care este cea mai buna metoda de a gestiona furia, potrivit unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
17 apr. 2024

Dupa o zi grea la locul de munca sau o cearta cu partenerul, sa-ti suni o prietena si sa te plangi de problemele tale pare o idee foarte buna.

Dar simplul fapt ca te „descarci” nu te ajuta sa scapi de furie, potrivit unui studiu recent publicat in jurnalul de specialitate Clinical Psychology Review.

Cercetatorii au analizat cat de eficiente sunt pentru a calma o persoana unele activitati stimulatoare, precum cea de a vorbi despre situatiile care te-au enervat sau de a alerga, in comparatie cu activitatile care scad stimularea, asa cum sunt meditatia si yoga.

Cum poti sa folosesti manifestarea prin meditatii ca sa scapi de furie, tristete, nesiguranta si alte emotii puternice

Ei au analizat 154 de studii care au inclus peste 10.000 de participanti si au descoperit ca activitatile care scad stimularea au fost mai eficiente in a ajuta o persoana sa-si gestioneze furia.

Data viitoare cand vrei sa-ti „versi nervii” povestindu-i unei prietene problemele tale, alege in schimb sa meditezi.

Unde iti canalizezi atentia?

Daca nu ai mai meditat pana acum, ar putea fi dificil sa-ti dai seama daca o practici intr-un mod care iti aduce beneficii. Meditatiile ghidate, asa cum sunt cele din Programul de meditatii pentru gestionarea emotiilor puternice, te pot ajuta sa incepi pas cu pas si sa te asiguri ca meditezi corect pentru a scapa de furie.

187 lei, shop.andreearaicu.ro

Jade Weston, specialist in meditatii si fondator al Ten Percent Happier, declara pentru CNBC Make It ca exista trei intrebari de ghidare pe care sa ti le pui in timpul meditatiei:

Unde se afla atentia mea? Observa unde iti zboara gandul si incearca sa te reconcentrezi asupra respiratiei.

Cum ma simt acum? Analizeaza care este emotia ta actuala. Nu incerca sa o schimbi, ci doar observa cum te simti.

Care este intentia mea? Aminteste-ti de ce ti-ai dorit sa meditezi. Acest lucru te poate motiva sa continui.

Oferind raspunsuri la aceste intrebari te poate ajuta sa te simti mai prezenta si mai conectata cu momentul prezent.

15-20 de minute de meditatie iti ofera schimbarea de care ai nevoie

Nu este nevoie sa meditezi o perioada lunga de timp pentru a observa rezultate pozitive, spune Vishen Lakhiani, expert in meditatie si CEO al companiei Mindvalley.

Cum sa-ti antrenezi creierul sa gandeasca pozitiv (chiar si cand emotiile tale sunt negative)

Lakhiani recomanda sa meditezi nu mai mult de 20 de minute pe zi. Dar, uneori, ai nevoie de doar un minut pentru a te reconecta.

„Pentru cei mai multi oameni, 15 pana la 20 de minute de meditatie ofera schimbarile de care au nevoie”, spune specialistul. „Poti sa pasesti si timp de unu pana la trei minute intr-o stare de liniste si vei vedea rezultate remarcabile”, adauga el.

Data viitoare cand te simti furioasa, mergi intr-un loc in care poti fi singura si mediteaza timp de cateva minute. Te va ajuta sa scapi de starea neplacuta adusa de aceasta emotie intensa si in acelasi timp, te va ajuta sa previi escaladarea unor situatii tensionate si sa spui sau sa faci ceva ce poti regreta mai tarziu.

Foto: depositphotos.com