Care este cel mai lung cuvant din lume si cine s-a incumetat sa il citeasca

1
De Cristina Tudor
25 dec. 2020

Oamenilor le plac recordurile, fie ca vor sa le realizeze sau doar sa fie martori la momentele in care se stabilesc acestea.

In timp ce unele sunt fantastice si demne de a se vorbi despre ele iar si iar, altele sunt niste ciudatenii menite doar sa ne faca sa ridicam din spranceana. Si mai sunt unele care ne pun la grea incercare, cum ar fi sa rostim cel mai lung cuvant din lume. Bine, nici cel mai lung cuvant in limba romana nu e deloc comod, dar diferenta intre cele 2 este colosala.

Cel mai lung cuvant din lume

Pe vremuri, in scoala, ni se parea amuzant sa facem concurs intre noi, sa vedem cine poate sa pronunte rapid si corect cuvantul dezoxiribonucleic. Era mare motiv de mandrie sa-l spunem clar si repede. Nici nu ne trecea atunci prin cap ca exista cuvinte pe care majoritatea oamenilor nici nu se gandeste sa le citeasca, daramite sa le spuna pe dinafara.

Cel mai lung cuvant din lume face parte din aceasta categorie. Provenit din limba engleza, acesta are aproape 190.000 de litere. Mai exact: 189.819 litere. Este vorba despre denumirea stiintifica a titinului, o proteina din corpul uman responsabila cu elasticitatea muschilor cunoscuta si sub numele de conectina. Cuvantul incepe cu Methionylthreonylthronylglutaminylalanyl si se incheie cu isoleucine, avand nevoie de 2-3 ore ca sa poata fi citit integral.

Cum s-a ajuns la o asemenea denumire? E relativ simplu, daca putem spune asa in cazul unui cuvant de o asemenea lungime. In limba engleza este permisa constructia de cuvinte prin alaturarea mai multor termeni. Titina, cea mai mare proteina cunoscuta pana in prezent, este alcatuita din 34.350 de aminoacizi, iar cercetatorii au considerat ca numele sau chimic trebuie sa reflecte grandoarea acesteia.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.