Care este problema relatiilor moderne, potrivit terapeutului de cuplu Esther Perel

1
De Denisa Toma
12 feb. 2019

Traim intr-o era a intalnirilor la cerere. Vrei pe cineva acum, dar nu-l mai vrei peste doua ore sau invers. Lipsa responsabilitatii ar putea sta in calea relatiilor reusite si de durata pentru generatia tanara.

Esther Perel, specialist in relatii, este de parere ca respingerea fara confruntare a devenit o epidemie. Respingerea a facut intotdeauna parte din lumea relatiilor. Dar acest nou trend de a disparea fara urma, numit „ghosting”, ne-a determinat sa acceptam sfarsiturile ambigue de relatii.

4 motive sincere pentru care nu te suna dupa primele intalniri

Ce este „ambiguitatea stabila” intr-o relatie?

Tacticile de a mentine relatii neclare si de a prelungi despartirile produc ceea ce eu numesc ambiguitate stabila. Iar asta inseamna ca ti-e teama sa fii singur, dar nu esti dispus sa te implici in construirea unei relatii. Este un tipar care creeaza o relatie de natura nedefinita, care este un amestec intre stabilitate confortabila si libertatea unor limite nu prea bine definite„, spune specialistul in relatii.

Vrem sa avem pe cineva disponibil pentru a ne tine in brate cand simtim nevoia, dar cand apare ceva mai bun, vrem sa avem libertatea de a explora.

In acest tip de relatii, asteptarile si increderea sunt permanent sub semnul intrebarii. Starea de „ambiguitate stabila” creeaza inevitabil o atmosfera in care cel putin unul dintre parteneri simte nesiguranta si niciunul dintre cei doi nu se simte cu adevarat apreciat sau iubit. Facem asta pe cheltuiala propriei sanatati emotionale si pe a altora, mai spune Esther Perel.

Este timpul sa readucem responsabilitatea in relatii

„M-am intalnit cu o femeie timp de trei saptamani, dar dupa ce am facut sex pentru prima data, nu mi-a mai raspuns la mesaje”, – E. 36 de ani

Intr-o situatie precum ce a lui E., cel care „dispare” spera ca cel „abandonat” sa priceapa mesajul, in loc sa fie nevoit sa-i comunice ca nu mai este interesat. Dar cu toate acestea, lipsa actiunii concrete are consecinte. La inceput, E. se gandeste la o multime de motive pentru care nu a mai primit niciun semn: Ea si-a pierdut telefonul. Are o saptamana foarte dificila la munca. Nu vrea sa para prea nerabdatoare.

De ce se schimba barbatii dupa 6 luni de relatie

La inceput relaxat si rabdator, E. incearca sa fie intelegator, dar incercarile sale se transforma treptat in nesiguranta si indoiala. „Nu sunt bun in pat? Am spus ceva care a jignit-o? Nu pot fi iubit?” In absenta informatiei care sa-i clarifice situatia, va umple golurile si isi va imagina scenarii cel mai probabil mult mai rele decat cele reale.

„Ghosting”, ignorarea sau tratamentul cu indiferenta sunt manifestari ale scaderii empatiei in societatea moderna. Este promovat egoismul, fara a lua in considerare consecintele asupra altora. Exista o persoana la celalalt capat al mesajelor noastre (sau a lipsei lor) si abilitatea de a comunica virtual nu ne ofera dreptul de a-i trata urat pe ceilalti.

Cum iti dai seama ca barbatul de care esti indragostita este indisponibil emotional

Te incurajez sa inchei relatiile respectuos si concludent, indiferent cat de scurte au fost. Actioneaza cu bunatate si integritate. Acest lucru permite ambelor persoane sa intre in urmatoarea lor relatie cu mai multa experienta si o minte limpede, in loc sa fie incarcate de nesiguranta si dezamagire”, recomanda specialistul in relatii.

Iata cateva dintre ideile pe care o persoana ar aprecia sa le auda la finalul ultimei conversatii:

Iti multumesc pentru ceea ce am experimentat impreuna.
Iata ce am invatat eu de la tine.
Iata ce mi-as dori sa fi invatat tu de la mine.
Iata ce iti doresc pentru viitor.

Bineinteles, cuplurile care danseaza in zona de ambiguitate stabila nu sfarsesc intotdeauna printr-o despartire. Uneori, aceasta etapa poate fi perioada de proba in care unul sau ambii parteneri sa realizeze ca vor mai mult. Este normal pentru o perioada scurta, de inceput, dar nu ca o stare definitorie pentru o relatie.

Foto: Shutterstock.com