Cariera si familie, chiar le putem avea pe toate?

cariera si familie
1
De Maria Dima
24 apr. 2019

Cariera, familia si casa perfecta, o ora pentru sport, gatit si facut teme cu cei mici, timp pentru barbatul din viata noastra si pentru noi – toate in aceeasi zi si toate pe tocuri, daca se poate!

Cam asa suna ideea generala a femeilor despre ce inseamna a avea totul in viata, iar cuvantul cheie care urla printre randuri ori de cate ori vorbim despre asta este epuizare. Epuizare cu stil, cu zambetul pe buze, cu vinovatia care ne roade cand stam peste program la serviciu in detrimentul familiei, cu presiunea pe care o punem constant pe noi pentru a fi impecabile si a tine pasul cu toti.

Batalia sau egalitatea sexelor?

De cate ori ma gandesc la asta, fac automat paralela cu modul natural si lejer cu care se raporteaza barbatii la treaba asta. Ei nu isi pun vreodata problema de a alege intre familie si cariera. Nu umbla cu greutatea intrebarii care pe noi ne paralizeaza: chiar putem sa le avem pe toate?

In principiu, domnii au un grad mai mare de asumare sau de nepasare cand vine vorba de ce vor altii de la ei, foarte sanatoasa, de altfel, astfel incat nu conteaza atat de mult ce “trebuie” sa faca. Nu isi conduc viata dupa un camp predefinit pe care trebuie sa-l completeze si nu cara o lista imposibila de lucruri de bifat.

Sigur, au marele noroc de a avea niste partenere care completeaza formidabil absenta lor la nevoie si care nu sunt la fel de usor de inlocuit in viata de familie. Insa nici celui mai dedicat tatic nu i-a trecut vreodata prin cap intrebarea de mai sus.

Liber la alegeri personale

Este cazul sa imprumutam putin din atitudinea lor si sa alegem ce vrem fara urma de vinovatie. Nu trebuie sa avem totul si este perfect normal sa ne dorim numai o parte. Am lucrat pentru particica aia, am invatat, am renuntat la altele.

7 motive pentru care oamenii nu se mai casatoresc

Este cazul sa ne sarbatorim succesele in loc sa le minimizam doar pentru ca nu avem procentul magic de implicare in toate domeniile puse pe o foaie in oracolul de la 13 ani.

La fel, nu trebuie sa le facem noi pe toate. Femeile trebuie sa invete sa ceara ajutor si sa-l primeasca cu inima usoara. Nu esti o gospodina ratata daca ai o menajera in casa. Nu esti o mama rea daca ai o bona care sa te ajute.

5 greseli de cariera pe care trebuie sa le eviti cu orice pret

In acelasi mod, nu te biciui daca alegi mai mult timp cu familia ta in locul unei super promovari. Poate functioneaza pentru tine o intrebare de genul “cine are nevoie de mine mai mult acum?” cand vine vorba de a alege intre doua lumi. Asta nu te face mai putin valoroasa sau independenta si nu te transforma intr-o feminista rea.

Anne-Marie Slaughter, autoarea faimosului articol “De ce femeile nu le pot avea pe toate?”, devenita TED speaker, povesteste despre cea mai grea alegere a ei. I se propusese un job de rang inalt la Washington pentru care muncise toata viata. Pentru a-l accepta trebuia sa faca 3 ore dus-intors de naveta zilnica sau sa-si mute sotul si cei 2 baieti adolescenti, de 14, respectiv 16 ani, acolo. Si-a bazat decizia pe dragostea pentru familie si responsabilitate. A refuzat oferta, gandindu-se ca vrea sa se bucure de ultimii ani in care copiii erau acasa, inainte de facultate.

Chiar si perfectiunea are limite

Toate avem o dorinta auto-distrugatoare de perfectiune. Vrem sa ne bucuram de toate alegerile pe care bunicile noastre nu le aveau, sa facem o treaba mai buna decat mamele noastre, cu mai multa pricepere, control si libertate.

Vrem ca micutii nostri sa aiba o copilarie infinit mai frumoasa decat am avut noi si, in acelasi timp, sa avem la birou rezultate demne de inca o statuie.

Daca toate intentiile bune iti fura focusul si te fac sa te dai peste cap pentru a-i multumi pe toti, mai putin pe tine, o sa vezi ca nu le poti sustine in timp. Curand, si daca apuci sa le faci pe toate, nu ai sa mai simti bucurie.

Schimbarea de perspectiva

Incearca sa nu mai traiesti cu frica lucrurilor nefacute si cu angoasa zilei de maine. Faptul ca nu vrei sa le ai pe toate sau nu ai timp fizic pentru tot ce-ti propui nu este motiv de tristete. Nu ai dezamagit pe nimeni si nu esti mediocritatea in persoana.

5 carti sublime pe care sa le citesti atunci cand nu stii ce cale sa urmezi

Muta-ti concentrarea pe toate cele pe care le-ai dus la bun sfarsit si lasa loc celor din viata ta sa se implice mai mult. Pune limite copiilor, organizeaza programul de munca astfel incat sa functioneze cat mai bine pentru tine. Pastreaza-ti rezerve de liniste si in timpul saptamanii.

Indiferent daca e vorba de o organizare mai buna, o alegere sau asumare, trebuie gasita o formula care merge pentru tine. Nicio departajare clara sau usurare a constintei nu poate fi facuta in lipsa unei repuneri in balanta a modului in care functioneaza societatea si oportunitatile oferite femeilor. Pentru asta, si multe altele ce tin de egalitate, inca mai avem de luptat, asa ca haideti macar sa nu ne mai punem la colt singure, pentru inceput!

Foto: Instagram – Chiara Ferragni