Stim ca suna destul de masochist sa alegem doar 20 de titluri din intreaga literatura. Dar daca am alege o singura carte pe care sa o citim toata viata, care ar fi? Ce carte a ramas autentica valorilor tale, ce carte ti-a transformat perspectivele asupra lumii? Ce carte ti-a fost stalp de sustinere de-a lungul fiecarei etape din viata ta?
Fara doar si poate, sunt multe carti de citit o data in viata si alegerile variaza de la un om la altul, deci sunt subiective. Insa raman cativa clasici asupra carora multa lume se pune de acord.
20 de carti de citit o data in viata. Macar o data!
Avem o lista destul de stufoasa de recomandari de carti importante. Si poate pe unele le-ai citit. Poate nu. Poate vrei sa le recitesti, iar vara e lunga! Oricum, e important sa-ti faci si tu o lista cu carti obligatoriu de citit.
Noi iti propunem sa iei lista noastra cu doar 20 de carti de citit o data in viata ca reper. Ca piatra de hotar in a-ti dezvolta pofta de citit sau de a te cunoaste. Ca piatra de hotar in a cunoaste alte vremuri, alte mentalitati, dar si a observa ca, dincolo de diferente de cultura, de gen sau de era, ramanem aceiasi.
Mai jos vei gasi, asadar, carti bune ce amintesc de trecut, dar si variante de romane distopice (precum „O mie noua sute optzeci si patru”, scris de Geroge Orwell). Vei descoperi ca dinamica dintre femei si barbati nu s-a schimbat prea mult daca ne uitam la dramele interioare in Anna Karenina, dar te vei scufunda si in universurile ce vorbesc despre hedonism, autonomie si lumi utopice (Aldous Huxley si „Minunata lume noua”, de exemplu).
Iti vei aminti cinismul si dorinta de a explora lumea, caracteristica adolescentilor ce nu au planuri, ci doar ganduri intense care ii ghideaza, in clasicul „De veghe in lanul de secara”. Vei calatori in timp, in anii ’20, cand F. Scott Fitzgerald scrie despre ce insemna iubirea, dar mai ales rolul societatii si al banilor in America. Si, daca nu ai facut-o pana acum, vei cunoaste povestea unei tinere ce isi ia viata in propriile maini si descopera iubirea acolo unde nu se astepta, alaturi de Jane Eyre si Mr. Rochester.
Vei redescoperi copilaria, dar mai ales te vei redescoperi pe tine, mai cald, mai jucaus, mai creativ, mai autentic, mai prezent, alaturi de „Micul Print” al lui Antoine de Saint-Exupery, intr-una dintre cele mai bune carti de citit o data in viata. Si apoi vei descoperi ce inseamna obsesia, nebunia si intunericul uman in „Lolita”. Si, neaparat, nu evita sa explorezi „Un veac de singuratate”, intins pe sapte generatii ale unei familii, prin ochii si scriitura lui Gabriel Garcia Marquez. Acestea si multe alte carti pe care trebuie sa le citesti te asteapta in lista de mai jos.
In cautarea timpului pierdut, Marcel Proust
Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez
Lolita, Vladimir Nabokov
Marele Gatsby, F.Scott Fitzegerald
O mie noua sute optzeci si patru, George Orwell
Anna Karenina, Lev Tolstoy
De veghe in lanul de secara, J.D. Salinger
Somnul de veci, Raymond Chandler
Jane Eyre, Charlotte Bronte
Ulysses, James Joyce
Moby Dick, Herman Melville
Copiii din miez de noapte, Salman Rushdie
Sa ucizi o pasare cantatoare, Harper Lee
Pe drum, Jack Kerouac
Procesul, Franz Kafka
Jurnalul Annei Frank
Micul Print, Antoine de Saint-Exupery
Portretul lui Dorian Dray, Oscar Wilde
Faust, Goethe
Minunata lume noua, Aldous Huxley
Foto: Shutterstock.com