Dar daca iubirea voastra implica urmatoarele lucruri, poti sta linistita. Veti fi impreuna pana la adanci batraneti.
Cand ti se intampla ceva, el e primul om caruia vrei sa-i povestesti
Daca sotul tau e persoana cu care vrei sa impartasesti orice – de la barfe superficiale la ganduri intime, care te definesc – nu ai de ce sa-ti faci probleme. Cuplurile sanatoase sunt formate din oameni care-si vad partenerul ca pe cel mai bun prieten. Legatura voastra se intareste atunci cand comunicati constant. De aceea e esential sa vorbiti zilnic, chiar si de lucruri marunte, cum ar fi ca o colega a facut o scena ca cineva i-a baut sucul din frigider.
Simti ca sunteti o echipa
In mod surprinzator, nu trebuie sa impartiti la sange atributiile casnice pentru a fi un cuplu stabil si sanatos. Atunci cand tii un astfel de scor tot timpul – eu am dus gunoiul azi, el trebuie neaparat sa-l duca maine – e foarte usor sa nutresti resentimente atunci cand, dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu se intampla conform planificarii. Da, amandoi trebuie sa impartiti in mod egal responsabilitatile de familie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te apuci sa numeri cate scutece a schimbat fiecare sau cate tigai a spalat. O relatie in care puteti vorbi deschis si in care nu te simti coplesita si gata sa-i sari la gat pentru ca a uitat sa cumpere lapte este mult mai stabila si mai puternica.
Inca va surprindeti unul pe celalat
Evident, secretele majore nu sunt in regula intr-o relatie pe termen lung, dar sa pastrezi unele lucruri pentru tine – de exemplu ca iei cursuri de dans pentru a-l surprinde la urmatoarea nunta la care sunteti invitati sau ca planuiesti o vacanta doar voi doi intr-un loc romantic – va poate intari relatia. Prea multa familiaritate e dusmanul iubirii, asa ca un pic de independenta e esentiala.
El e omul care te scoate din sarite cel mai mult
Cuplurile sanatoase stiu sa se certe corect, lucru care-i mult mai bun decat maturarea sub pres a problemelor. Mai mult decat atat, cuplurile care trec prin niveluri relativ stabile de conflict de-a lungul timpul – spre deosebire de cele care nu se cearta deloc la inceput, dar dupa cinci ani sar constant unul la gatul celuilalt – sunt mai puternice, spune un studiu din 2011. Secretul este sa nu lasi resentimentele sa se adune. Furia e o emotie cat se poate de sanatoasa. E ok sa te infurii, atata vreme cat amandoi va cereti scuze dupa si treceti repede peste.
E cel alaturi de care ai trecut prin cele mai grele momente
Casnicia nu inseamna ca totul va fi lapte si miere intre voi. Atunci cand treceti impreuna peste obstacole si dificultati majore va asigurati ca nu e nimic care sa doboare sau sa va desparta. Un studiu din 2011 a descoperit ca cuplurile care cred ca mariajul va dura toata viata, indiferent de problemele care apar, supravietuiesc mai mult impreuna decat cei care nu cred cu adevarat in “pana cand moartea ne va desparti”. Da, va veti lovi de multe, vei trece prin momente al naibii de grele, dar daca stiti ca amandoi sunteti implicati 100% in rezolvarea lor va ajuta sa le supravietuiti impreuna.
Nu te plictisesti niciodata cu el
Studiile arata ca cuplurile care fac lucruri noi sau diferite impreuna – chiar daca e vorba doar de un curs de gatit – sunt mai fericite decat cele care aluneca in aceeasi rutina zi de zi. La inceputul relatiei mergeti in locuri noi impreuna, va descoperiti reciproc si asta contribuie la aparitia fluturilor in stomac. Dar cu timpul incepeti sa va relaxati si sa va obisnuiti unul in compania celuilalt, incepeti sa va complaceti in aceeasi rutina. Nu trebuie sa mergeti la bungee jumping, dar puteti sa impiedicati apatia sa se raspandeasca in relatia voastra incercand sa faceti mereu lucruri distractive impreuna – sa cantata in masina sau sa dansati in casa, intr-o dupa amiaza lenesa de duminica.
Foto: Shutterstock.com