Cat dureaza sa crezi in propriile minciuni?

1
De Larisa Giurea
8 iun. 2019

Un nou studiu asupra minciunii dovedeste ca atunci cand mintim cream amintiri pentru ceva ce nu s-a intamplat inca. Si asta in doar 45 de minute!

Ni se spune inca din copilarie ca minciuna are picioare scurte. Cu totii insa ajungem deseori in viata sa mintim, mai mult sau mai putin nevinovat. Dar este oare posibil sa ajungi sa crezi ca propriile minciuni sunt adevarate? Un nou studiu asupra minciunii dovedeste ca da, si inca intr-un timp foarte scurt.

In cadrul unui studiu, 42 de participanti cu varste cuprinse intre 18 si 92 de ani au primit un formular cu 102 intrebari despre ceea ce au facut in ziua precedenta. Formularul le-a cerut sa raspunda la intrebari banale precum „Te-ai trezit de cum a sunat prima alarma de dimineata?” si „Ai folosit o furculita la masa de pranz?”.

Cercetatorii au folosit electroencefalografia (EEG) pentru a monitoriza activitatea creierului participantilor la studiu. Acestia au fost supusi unor chestionare in cadrul carora au fost rugati sa ofere raspunsuri adevarate si false la anumite intrebari.

Astfel s-a demonstrat ca, spre deosebire de participantii la studiu mai tineri (18-24 de ani), este mai probabil ca varstnicii (60-92 de ani) sa accepte ca adevar o minciuna pe care au spus-o cu mai putin de o ora in urma.

„Persoanele varstnice au dovedit o mai mare dificultate in a face distinctia dintre ceea ce este real si ce nu”, spune Laura Paige, o fosta absolventa in laboratorul Angelei Gutchess, profesor asociat de psihologie la Universitatea Brandeis. Studiul dovedeste astfel ca minciunile se amesteca cu intamplarile adevarate in memoria oamenilor in varsta.

Astfel, acestia reusesc sa isi aminteasca cu greu ce s-a intamplat cu adevarat si dau raspunsului fals aceleasi sanse de veridicitate ca si raspunsului adevarat. „Odata ce spun o minciuna, acestia par sa altereze cu totul amintirea legata de acea actiune”, spune Paige.

7 obiceiuri nesanatoase care iti distrug creierul incetul cu incetul

Daca minti, sa minti in asa fel incat sa crezi si tu ca minciuna ta e adevarata

Cercetatorii i-au rugat pe participantii la studiu sa minta la jumatate dintre intrebarile prezente in chestionar. Patruzeci si cinci de minute mai tarziu, li s-a cerut tuturor participantilor sa raspunda din nou la acelasi chestionar. De aceasta data dand numai raspunsuri adevarate!

A reusit minciuna sa ii deruteze pe participantii la studiu? Daca acestia au ales sa minta in prima parte a studiului, au reusit sa isi aminteasca asta? Au reusit acestia la finalul celor doua chestionare sa deosebeasca minciuna de adevar?

Memoria este de folos mincinosului!

Rezultatele au aratat ca, spre deosebire de tineri, participantii mai in varsta au fost inclinati sa creada minciuna pe care au spus-o in primul set de intrebari.

Mai mult, datele EEG au aratat ca, atunci cand au mintit, participantii la studiu au pus in functiune aceleasi procese cognitive responsabile pentru memorie. Potrivit lui Paige, acest lucru sugereaza ca o minciuna se poate insera in memorie si poate ajunge sa fie considerata un adevar.

Prima ta amintire nu e a ta, oricat de reala ti se pare

Minciuna reuseste sa schimbe memoria si sa creeze o amintire pentru ceva ce nu s-a intamplat. Suficient cat sa ne dea de gandit in legatura cu lucrurile despre care alegem sa mintim, nu?

Foto: Shutterstock.com