Ce cred barbatii cu adevarat despre iubire

1
De Maria Constantin
15 feb. 2020

Sunt multe nuante si un singur termen pentru iubire, astfel ca uneori apar confuzii cand vrem sa o exprimam. Barbatii in special se confrunta cu o neintelegere in aceasta zona.

„Iubire” este un termen care are multe intelesuri. Chiar daca ne limitam doar la sensul iubirii unei alte persoane, tot gasim mai multe moduri de a iubi pe cineva – de la iubirea pentru un frate pana la iubirea dintr-o relatie romantica.

Sunt multe nuante si un singur termen pentru iubire, astfel ca uneori apar confuzii cand vrem sa o exprimam. Barbatii, in special, se confrunta cu o confuzie in aceasta privinta.

Intr-un articol publicat de Psychology Today, Cody Kommers explica de ce se intampla acest lucru. Asa cum bine stim, barbatii sunt mai atrasi de obiective in relatiile cu femeile. Ele tind sa dea mai multa atentie calatoriei, in timp ce barbatii sunt interesati de destinatie.

Iubirea ca instrument

Psihologii spun ca barbatii sunt mai atrasi de valoarea „instrumentala” a unui obiect sau a unei situatii. Daca acestea pot fi folosite ca un instrument pentru a obtine ceea ce isi doresc, pentru a-si atinge obiectivul, e perfect. Barbatii tind sa evalueze elementele din viata lor in functie de cat de direct ii ajuta sa obtina ceea ce vor. Si daca in viata profesionala acest impuls le poate fi de folos, intr-o relatie personala le poate face probleme.

Prima dintre acestea este ca dragostea nu e un proces cu un obiectiv stabilit, arata Kommers. Nu ai cum sa castigi pentru ca nu exista linise de finish si nu se joaca pe puncte sau pe goluri, ca in sport. Acest lucru nu se potriveste cu modul de gandire al multor barbati. Scopul iubirii este ca ea exista si cu asta basta. Daca nu poti aprecia frumusetea iubirii asa cum e in prezent, nu o vei aprecia nici mai tarziu, scrie autorul.

Studiu: Barbatii psihopati sunt mai atragatori in ochii femeilor

Iubirea este o aventura, iar barbatii nu realizeaza mereu asta. Neintelegerea se produce atunci cand incearca sa practice ceea ce psihologii numesc „iubirea instrumentala” – ei iubesc pe cineva (sotia, partenera) pentru ceea ce ele pot face pentru ei. De exemplu, un barbat poate iubi o femeie pentru ca il poate ajuta sa aiba o familie sau pentru ca este ambitioasa si il ajuta sa-si dezvolte cariera.

Nu este nici pe departe singurul motiv de inspiratie pentru care barbatii pot iubi pe cineva.

Dar iti poti imagina usor genul de conversatie in care o femeie isi intreaba sotul de ce o iubeste, iar el ii da un raspuns care se incadreaza in exemplele amintite mai sus – cu alte cuvinte, ea il ajuta sa-si atinga obiectivele sau sarcinile pe care el simte ca e important sa le indeplineasca.

Aceasta este iubirea instrumentala – depinde de rolul pe care cealalta persoana il joaca in viata lui, arata Kommers. Si din aceasta cauza iubirea instrumentala nu poate fi o relatie sentimentala.

Cand situatia se schimba, rolurile se schimba si ele. Si cand rolurile se schimba, se schimba si utilitatea persoanei in indeplinirea obiectivelor initiale. Asadar, iubirea instrumentala nu are legatura cu o persoana, ci cu o situatie.

Cealalta iubire

Exista, insa, si un alt tip de iubire. Se bazeaza nu pe ceea ce poate face cealalta persoana, ci pur si simplu pe ceea ce este ea. Poate fi numita „iubire intrinseca”, pentru ca depinde doar de calitatile celeilalte persoane.

Motivul pentru care un barbat are dificultati in a raspunde la intrebarea care incepe cu „de ce” adresata de partenera lui (sau mai degraba motivul pentru care niciun barbat nu a raspuns corect la aceasta intrebare) este ca atunci cand el cauta un raspuns, se gandeste la o valoare instrumentala. Si pe urma descopera, cu neplacere ce-i drept, ca nu asta astepta sotia lui sa-i spuna.

Paradoxul acestei intrebari este ca daca ai un raspuns bun, ai si sanse mari sa intelegi gresit intrebarea, precizeaza autorul articolului.

Din perspectiva iubirii intrinsece, raspunsul nu explica prea bine ceea ce simti cu adevarat: „Te iubesc pentru ca tu esti tu” – desi exprima realitatea, aceasta formula nu ofera incredere si satisfactie.

Pe de alta parte, exista riscul de a culpabiliza inutil barbatii pentru ca toata afectiunea lor se bazeaza pe elemente concrete, admite Cody Kommers, precizand ca lucrurile trebuie luate asa cum sunt: „E nedrept sa astepti asta de la un barbat si nu acesta e scopul aici. Mai degraba, ideea e sa apreciezi ideea neconventionala ca, de fapt, creierul barbatilor tinde sa se concentreze pe rezolvarea lucrurilor, si ca de-a lungul unei relatii ei isi pot pierde dorinta de a-si atinge obiectivele. Consecinta este ca amploarea iubirii lui se reduce la o versiune instrumentala.”

De ce suntem atrase de barbatii indisponibili emotional?

„Nu exista nicio garantie ca un barbat poate intelege cum functioneaza iubirea sau cum nu functioneaza. Din experienta mea, cred ca un mare numar de barbati isi traiesc viata fara sa inteleaga cu adevarat aceasta distinctie, explicit sau intuitiv. Pur si simplu nu vad iubirea lor instrumentala ca pe ceva incomplet. Sau poate ca intuiesc ca ceva nu-i in regula, dar nu stiu sa indice exact ce anume. Genului de om susceptibil ca se bazeaza pe iubirea instrumentala nu-i plac lucrurile pe care nu si le poate explica, asa ca le rezolva ignorandu-le”, scrie autorul.

Aceste probleme apar, in mare masura, pentru ca tinerii nu sunt educati sa aprecieze nuantele care apar intr-o relatie romantica. Desigur, nu toti barbatii sunt in aceasta situatie. Dar daca esti intr-o relatie cu un barbat care gandeste si iubeste asa, distinctia dintre iubirea instrumentala si cea intrinseca poate fi un mod util de a ajunge la un consens asupra a ceea ce inseamna „iubire”.

Foto: Getty Images.