In martie 2020, serviciul de comunicare video Zoom a ajuns la 200 de milioane de utilizatori pe zi. In decembrie 2019 avea doar 10 milioane. Saltul se datoreaza schimbarilor bruste din comportamentul nostru profesional si social provocate de pandemia de COVID-19. Cum multe dintre serviciile non-esentiale s-au inchis sau si-au trimis angajatii sa lucreze de acasa, sedintele si discutiile video au ramas legatura de baza pentru munca de la distanta in echipa.
Mai mult, distantarea sociala a facut din conferintele video o alternativa viabila pentru conectarea cu ceilalti, fie ei rude, prieteni, colegi. Dar asta nu inseamna ca ne-am obisnuit si ca am acceptat pe deplin sa fim semiprezenti in vietile celorlalti. Iar multe persoane incep sa resimta o oboseala din cauza expunerii video. Psihologii numesc aceasta reactie „prezenta absentei”, scrie Well+Good.
Ce este „prezenta absentei“
„Sintagma ‘prezenta absentei’ vine de la termenul portughez saudade. Este folosit pentru a descrie o stare profunda de apasare si distantare. Asa se intampla si cand ne aflam intr-un apel impreuna, suntem in acelasi spatiu virtual, dar inca persista un regret adanc de a fi separati fizic”, explica Sonyia Richardson, consilier in sanatate mentala.
Fiecare om emana o energie fizica, dar e greu de captat intr-o intalnire video, ceea ce explica de ce simti ca aceasta forma de comunicare este artificiala si fara substanta. „Prezenta absentei este axata pe starile emotionale, pe cum ne conectam cu cei din fata noastra”, spune Richardson.
„S-au facut cercetari pe un grup de celule din creier care genereaza sentimentul de compasiune, numite neuronii-oglinda. Asa se intampla, incepem sa oglindim expresiile sentimentelor oamenilor din momentul in care ei intra in incaperea in care ne aflam”, arata specialista.
Richardson spune ca Zoom ne poate deposeda de aceste caracteristici fizice, lasandu-ne un sentiment de lipsa a legaturii. Insa cu uneltele si sfaturile adecvate, putem trece peste neajunsurile distantei si ale comunicarii tehnologice. Totodata, ea prezinta sase moduri prin care putem imbunatati comunicarea video afectata de prezenta absentei.
1. Vezi cum se simt participantii la sedinta video
Sonyia Richardson spune ca la inceputul fiecarei conferinte video stabileste un top al energiei de la unu la cinci (unu e cel mai rau, cinci inseamna cel mai bine) si vede unde se situeaza participantii la conferinta pe aceasta scala. „Aceasta verificare iti da ocazia sa le simti energia. Daca cineva imi spune ‘sunt doi’, ii raspund ‘O! Se simte.’ Asa percep acea energie si legatura pe care le-as fi avut in mod normal intr-o sedinta obisnuita”, explica ea.
Cand esti pe Zoom cu prietenii poti sa fii vulnerabila si sa le marturisesti ca te simti singura sau fericita. Si e momentul sa-i asculti si tu pe ei ca sa le poti fi alaturi.
2. E nevoie de o structura a sedintei inainte de apel
Din nou, Richardson spune ca totul depinde de cunoasterea nivelului de energie al oamenilor. Daca tu si colegii tai cunoasteti dinainte desfasuratorul sedintei, fiecare se poate concentra pe momentul care il priveste si se poate relaxa in restul sedintei. In acest fel, stresul provocat de intrebarea „cand vine si randul meu?” este inlaturat.
„Nu putem fi atenti de-a lungul intregii conferinte video pentru ca sunt prea multe elemente de atractie. E important sa te poti pregati in prealabil pentru sedintele de pe Zoom si sa stii cand sa-ti canalizezi energia”, explica specialista.
3. Nu mai pune microfonul pe mute!
Daca obisnuiesti sa-ti inchizi microfonul cand stai cu prietenele la taclale in weekend, sa stii ca si asta poate contribui la sentimentul de legatura imperfecta, artificiala. Zgomotul de fond este un fragment din realitate pe care il anulezi, iar ambianta face legatura sa para mai reala.
Acelasi lucru si cu apelurile in interes de serviciu: daca ai avut vreodata o sedinta in care niste oameni au vorbit 95% din timp, stii ca nu este ceva grozav dupa care sa te dai in vant. „Daca vrei sa legi o echipa si sa faci parte din grup, e bine sa stabiliti de comun acord momentele in care sa nu taiati microfonul”, recomanda specialista citata de Well+Good.
4. Foloseste serviciul de mesagerie
In timpul sedintelor foarte lungi, fiecare poate folosi aplicatia de mesagerie de pe Zoom ca sa discute cu ceilalti. „Mesajele ajuta la consolidarea sentimentului de grup si la indepartarea de rigiditatea sedintelor de pe Zoom”, spune Richardson.
5. Asigura-te ca ii vezi pe ceilalti
„Unele mijloace de comunicare au o prezenta sociala mai mare, precum cele video, dar acum stim ca e important sa fim vazuti. Prezenta sociala merge in ambele sensuri”, spune psihologul Anita Blanchard. Asta inseamna ca in timp ce conferinta video iti permite sa fii vazuta, este la fel de important ca si tu sa-i urmaresti activ pe ceilalti. Asa ca la urmatoarea legatura video nu pierde vremea si fa-le complimente celorlalti. Prietenii sau colegii tai se vor simti apreciati, iar asta reprezinta o avere in aceste vremuri, spune Dr. Blanchard.
Cum sa ramai aproape de prietenii tai in timpul pandemiei de COVID-19
6. E normal sa mai apara dificultati
Asa cum spune Dr. Blanchard, istoria tehnologiei comunicarii ne poate oferi o usoara consolare pentru ceea ce traim acum: „E-mailul a fost inventat la sfarsitul anilor ’60 pentru ca guvernul si universitatile schimbau documente intre ele. Oamenii au inceput sa-si trimita mesaje prin acel sistem in loc sa mai trimita hartii redactate”, spune ea. Asa ca, desi mailul a fost inventat in scop profesional, a devenit un mod de comunicare social si au trecut decenii pana cand oamenii au inceput sa se bazeze in masa pe el.
Chiar daca ni se pare o tehnologie limitata, vom gasi fiecare modul prin care sa percepem Zoom intr-un mod social, personal si amuzant. Poate ca apelurile video nu te fac inca sa te simti normal, dar suntem fiinte adaptabile care trebuie sa construiasca poduri sociale inainte de a folosi noi moduri de comunicare. Si vom face asta mereu si mereu.
Foto: Unsplash.com