Ce este „rana tatalui” si cum iti afecteaza viata

1
De Irina Constantin
25 iun. 2022

Cand vine vorba despre starea de bine a copilului, mamele sunt considerate persoanele esentiale. Totusi, relatia cu tatal este si ea definitorie.

Rana paterna exista in multe femei. Chiar si in cazul celor care afirma ca au avut o copilarie normala si fericita, uneori se pot descoperi urme importante si relevante pentru viata de adult.

Aceste urme nu numai ca au influentat trecutul, dar pot afecta si prezentul. Mai mult, chiar si viitorul poate fi modelat in functie de anumite comportamente rezultate dintr-o rana veche a copilariei. Iata cum sa iti dai seama daca este si cazul tau!

Poti descoperi ca ai o rana paterna daca…

Tatal tau a fost absent fizic din viata ta, cu mici oscilatii

Tatal poate fi absent fizic in multe situatii, fie ca vorbim despre un divort al parintilor, o mutare in alta tara sau alte contexte care presupun separarea.

Daca tatal tau a plecat de langa tine si s-a intors doar ocazional in viata ta, acest lucru poate crea o rana paterna. Efectul ei? Te vei astepta, in viata de adult, ca toata lumea sa plece la un moment dat si sa te paraseasca. Acest lucru iti poate afecta relatiile de cuplu, dar si de prietenie.

Ce este aura si ce poti afla in timpul citirii aurei tale

Tatal tau a fost prezent fizic, dar absent din punct de vedere emotional

Chiar daca unii tati sunt prezenti fizic langa tine, poti simti ca, de fapt, „traiesc in alta lume”. Este cazul tatilor deconectati emotional. De regula, acestia se preocupa doar de aspectele concrete ale vietii de familie. Te vor intreba intotdeauna daca ai mancat, daca te-ai imbracat bine, daca te doare ceva sau ce ai facut la examen, insa emotiile sunt excluse din ecuatie.

Daca ai avut acest gen de tata, probabil ai simtit sa iti reprimi toate sentimentele, caci ele nu au loc si nu sunt importante. In viata de adult, reprimarea emotionala poate duce la o inchidere in sine si la o izolare de cei din jur, mai ales in relatii.

Ai avut un tata agresiv si impulsiv

Cand in familie are loc abuzul, verbal, emotional sau chiar fizic, rana paterna nu poate decat sa devina din ce in ce mai adanca. Un tata agresiv, cu un comportament impredictibil, poate genera sentimente precum frica, neincrederea, precautia exagerata si dorinta de a face mereu pe placul celorlalti din teama de a nu fi certat sau judecat.

7 comportamente inconstiente care iti distrug sansa la fericire

Ai avut un tata foarte critic

Stim cu totii acest gen de parinte. Este cel pentru care nimic din ce faci nu este suficient. Este tatal care isi doreste performanta pe toate planurile si perfectiune din partea copilului.

Adesea, vocea acestui parinte, cu tot cu discursul sau pretentios, se poate instala in creierul tau. Din pacate, poate ramane acolo pe termen lung, daca nu este adresata. Prin urmare, vei deveni „perfectionista”. Adica vei fi, la randul tau, la fel de critica fata de tine insati cum era tatal tau cand erai mica.

Partea buna este ca rana paterna, in timp, se poate micsora si chiar inchide. Lucreaza cu un terapeut bun si nu-ti fie teama sa fii vulnerabila. Iar daca tatal tau este inca in preajma ta, relatia voastra se poate imbunatati semnificativ odata ce lucrati impreuna in acest sens. Ai incredere in proces!

Foto: depositphotos.com