Conceput de Deb Dana, un psiholog specializat in traume, in cartea sa din 2018 „The Polyvagal Theory in Therapy”, glimmer-ul se refera la mici momente de bucurie, in care mintea si corpul se afla intr-o stare de beatitudine si echilibru, iar sistemul nervos transmite ca suntem calmi si in siguranta.
„Nu vorbim de experiente majore, importante sau extravagante care aduc bucurie si conectare. Acestea sunt micro momente care incep sa ne modeleze sistemul in moduri foarte delicate”, spune Deb Dana, citata de usatoday.com.
Ce sa faci atunci cand simti ca emotiile tale te coplesesc
Iar concepul creat de autoare a devenit tot mai popular in ultimii ani. De exemplu, un video despre glimmere de pe TikTok a strans peste 78.000 de aprecieri si comentarii in care userii isi aratau aprecierea si sustinerea pentru acest concept cu care rezoneaza.
Ce este un glimmer?
Glimmer-ele sunt opuse trigger-elor si sunt descrise ca fiind mici momente de bucurie sau calm.
Glimmer-ele nu sunt doar mici momente de fericire. Ele pot declansa emotii precum calm, relaxare, siguranta, conexiune si senzatia ca lumea este un spatiu frumos si sigur, chiar si pentru un scurt moment.
Un glimmer poate fi gasit in diferite locuri si prin intermediul diferitelor simturi. Iata cateva exemple:
In natura, in timp ce iti admiri gradina sau cand privesti cerul instelat.
Cand iti zambeste un necunoscut sau cand simti caldura din vocea unei persoane dragi.
Cand animalul tau de companie vine si ti se asaza in brate.
Cand auzi melodia ta preferata la radio.
Mirosul de cafea dimineata sau razele soarelui care iti intra in camera la prima ora a diminetii.
„Simti ca se intampla ceva in interiorul tau. Exista o energie care are loc in preajma unui glimmer, iar creierul tau o recunoaste”, spune specialista.
Cine poate beneficia de efectele momentelor glimmer
Creierul nostru are o inclinatie naturala de a observa ce e rau sau negativ, spune terapeuta Amy Morin pentru publicatia citata.
„Sa fim in garda si pregatiti sa vedem pericolul la timp ne ajuta sa fim in siguranta, din punct de vedere fizic. Dar din moment ce nu mai traim in padure si nu ne mai ascundem de animale pradatoare, nu mai este necesar sa ne concentram atat de mult pe latura negativa pentru a ramane in siguranta din punct de vedere fizic”, declara specialista.
10 semne ca te afli intr-o criza de identitate si cum poti iesi din ea
Conceptul glimmer-elor are la baza ideea ca recunoasterea micilor momente pozitive iar si iar poate incepe sa ne modeleze intreg sistemul. Aceasta schimbare, de a recunoaste partile pozitive, poate avea un impact pozitiv asupra mintii, corpului si sanatatii in general.
„Este benefic pentru noi sa luam o pauza din cand in cand de la emotiile noastre inconfortabile”, spune Morin. „O mica bucurie si ceva relaxare poate reduce disconfortul emotional”, adauga specialista.
Cand emotiile scad, logica creste, spune experta. „Iar asta inseamna ca poti aborda o problema dintr-un unghi diferit pentru ca esti capabila sa vezi lucrurile putin diferit. Sau te poti convinge sa faci un lucru dificil, odata ce anxietatea a scazut putin”, adauga ea.
Cum sa observi mai des glimmer-ele si sa te bucuri de efectele lor benefice
Poti recunoaste un glimmer, dar cum le integrezi in viata ta pentru a profita mai mult de beneficiile lor? Din fericire este foarte usor nu ai nevoie de o pregatire speciala, spune Dana.
„Ce am descoperit este ca atunci cand incepi sa observi un glimmer, incepi sa cauti mai multe”, spune experta. Ea ii indeamna pe oameni sa-si stabileasca o „intentie pentru glimmere”. De exemplu, sa-ti spui „Voi gasi un glimmer inainte de pranz”.
Moduri prin care iti poti imbunatati karma, pentru a atrage magia in viata ta
„Ne dorim sa incepem cu pasi marunti pentru ca pentru multe persoane poate fi o provocare sa gaseasca un glimmer. Pentru oamenii care au trait vieti pline de trauma este dificil sa traiasca in afara ei”, adauga terapeuta.
De asemenea, ai putea sa tii un jurnal in care sa iti notezi glimmer-ele si sa descrii cum anume te fac sa te simti.
Secretul este sa te bucuri de acele emotii pozitive si sa le imbratisezi complet, este de parere terapeuta Amy Morin.
„Uneori oamenii nu vor sa le simta pentru ca stiu ca acele emotii nu dureza sau pentru ca se simt vinovati sa se simta bine in timpul unei perioade dificile din vietile lor. Dar este important sa iti permiti sa le simti. Bucura-te de ele atat cat dureaza. Si aminteste-ti ca vei avea mai multe momente de bucurie in viitor”, spune specialista.
Foto: freepik.com