Fie ca ne dam seama sau nu, cu totii traim in cultura urgentei. Totul trebuie sa primeasca un raspuns cat mai rapid, de preferat pe loc, fara timp de gandire.
Cu toate acestea, ritmul ametitor ne face sa fim mai putin conectati la noi insine. Cand esti asaltata cu tot felul de intrebari, iti este greu sa te concentrezi si, adesea, dai raspunsuri pripite, doar pentru a nu supara pe cineva. Ulterior, iti dai seama ca ai fi vrut sa spui „nu, nu pot” in loc de „da, sigur” sau viceversa.
Pentru a evita situatiile de acest tip, trebuie sa inveti cum sa impui limite eficiente. Iata cateva variante pe care le poti pune in practica!
Urmeaza sa te intorci la birou? 4 trucuri simple pentru a diminua anxietatea
Cum sa impui limite eficiente in cultura urgentei: 4 replici care functioneaza intotdeauna
1. Inca nu stiu ce simt in legatura cu asta
Faptul ca nu iti procesezi emotiile si nu te conectezi la tine inainte sa dai un raspuns se traduce, de multe ori, prin regrete sau frustrari. De aceea, este important sa lasi interlocutorul sa inteleaga, intr-un mod cat mai clar, ca ai nevoie de mai mult timp de gandire.
Este perfect in regula sa recunosti ca nu stii ce simti in legatura cu propunerea respectiva. Nimeni nu te va judeca din acest motiv. Iar daca te va judeca cineva, vei sti ca tu ti-ai facut datoria de a impune limite intr-un mod politicos. Restul nu mai depinde de tine.
2. Voi reveni eu catre tine cu un raspuns
De multe ori, te poti simti presata de insistentele persoanei care iti adreseaza intrebari. Prin urmare, grabindu-te sa iesi din aceasta situatie, dai un raspuns doar ca sa scapi mai repede.
Data viitoare cand experimentezi aceste emotii, inspira adanc si spune-i interlocutorului ca vei reveni tu catre el cu un raspuns. Astfel, vei da de inteles ca ai nevoie de mai mult spatiu si vei reusi sa elimini insistentele neplacute si starile care vin la pachet cu ele.
3. Nu pot sa imi asum responsabilitatea in acest moment
Deseori, un „da” aduce cu sine o anumita responsabilitate. Fie ca este vorba despre un proiect, o mana de ajutor oferita unui coleg sau chiar o banala iesire in oras, cand accepti ceva trebuie sa iti asumi acel lucru.
De aceea, cand simti ca nu esti pregatita, nu ezita sa exprimi asta. Oricine ar fi interlocutorul, acesta va aprecia faptul ca esti o persoana asumata si iti va acorda timpul si spatiul de care ai nevoie.
Shawn Mendes despre cum meditatia i-a transformat relatia de iubire si imaginea de sine
4. Am vazut mesajul/apelul/e-mailul tau, voi raspunde cand am putin spatiu liber
Cum sa impui limite atunci cand persoana de la celalalt capat al telefonului pare mai grabita ca niciodata? In loc sa lasi un mesaj pe seen, spunandu-ti ca vei raspunde atunci cand vei fi pregatita, ofera un raspuns instant, precum cel propus mai sus. Astfel, interlocutorul va aprecia ca ii acorzi atentia de care are nevoie si va fi mai dispus sa te lase sa te gandesti la un raspuns potrivit.
El va deveni mai rabdator, iar tu vei avea spatiul si timpul necesare pentru a procesa informatia si pentru lua o decizie benefica pentru tine. Win-win!
Foto: Unsplash.com.