Ce incearca sa-ti spuna intuitia ta?

1
De Maria Dima
24 mart. 2020

Fluturasi in stomac, fior rece pe sirea spinarii, piele de gaina, senzatia inexplicabila ca e ceva in aer, ca urmeaza sa se intample ceva, deja-vu etc. Toate pot fi inghesuite sub umbrela misterioasa a instinctelor.

Daca sunt destul de ancorata in prezent, aud cum intuitia imi zice sa nu iau scurtatura aia printre blocuri, seara. Sa nu merg singura acasa. Sa accept oferta noua de job.

Unii spun ca instinctele nu i-au dezamagit nici atunci cand au decis sa se casatoreasca dupa 3 saptamani de cand s-au cunoscut. Poate intuitia mea e mai conservatoare in privinta acestor lucruri, pentru ca n-am primit un asemenea imbold niciodata, dar am in jur povesti care atesta ca functioneaza instinctul in cazuri de suflete-pereche, iar asta m-a facut curioasa.

Cum ne dam seama daca intuitia noastra functioneaza?

Sau cum stim daca vocea dinautrul nostru ne vrea binele? Daca e anxietate sau frica de fapt? Ca si ele sunt destul de tipatoare, si nu trec cu una, cu doua. Daca atunci cand ne aplecam asupra sinelui in cautare de raspunsuri autentice dam de un talmes-balmes de pareri contradictorii care ne arunca mai tare in necunoscut?

Intuitie vs frica

Intuitie = Capacitate a constiintei de a percepe esenta unui fenomen sau a unui obiect in mod spontan, fara a se servi de rationamente. Bun, deci descoperirea unei concluzii, fara ajutor din partea listelor de pro/contra, fara parerile din partea expertilor sau prietenilor.

Frica = Stare de adanca neliniste si tulburare, provocata de un pericol real sau imaginar. Asadar, chiar daca amadoua vin in ajutorul nostru, ele sunt definite de stari diferite.

Intuitia si stiinta

In 2016, psihologii Universitatii New South Wales din Australia au rulat cateva experimente menite sa demonstreze cat de multa “informatie emotionala inconstienta” ne dicteaza, de fapt, deciziile.

Rezultatele au aratat ca intuitia ne creste capacitatea de a interpreta corect un rezultat viitor, dar si ca devenim mai buni la folosirea intuitiei odata cu trecerea timpului. Asadar, o putem exersa!

Francis Cholle, CEO al The Human Company si autorul cartii “Busola Intuitiva”, povesteste cum el se bazeaza pe aceste pulseuri spontane de cunoastere intrinseca pentru a-si creste businessul. Tot el spune ca pentru a integra intuitia in tiparul nostru de luare a deciziilor, este bine sa incepem un dialog cu ea, sa fim atenti la toate faramele de ganduri care ne opresc din calea noastra pentru ca ceva nu e bine, sau care ne spun sa sunam un prieten sau sa purtam alta tinuta decat cea de obicei. Conversatia intre tine si intuitie poate fi mai departe sustinuta de pastrarea unui jurnal, momente de liniste si meditatie.

Ichigo ichie, sau despre regulile japoneze care ne invata sa traim momentul

Intuitia si anxietatea

Ok, am inteles.

Meditam, ramanem conectati la prezent si ne gandim cum sa invitam intuitia mai des pe la noi.

Insa ce ne facem atunci cand desi auzim o soapta si tinem cont de ea, nu ne putem opri restul gandurilor ingrijoratoare care pun la indoiala orice decizie si ne intorc la “oare am facut bine?”.

Exact gandirea aceasta prapastioasa, bazata pe angoasa si pe dorinta obsesiva de a sti sigur ca am luat decizia buna ne paralizeaza intuitia cand avem cel mai mult nevoie de ea. In mijlocul unui atac de panica, intuitia nu are cum sa functioneze. E inhibata total de vartejul de nelinisti pe care le adunam in noi.

8 semne ca traiesti cu o tulburare de anxietate si nici nu stiai

Ne place sau nu, intuitia este neutra

“S-ar putea sa ai o frica care se materializeaza imediat dupa ce te-a vizitat o intuitie, dar intuitia in sine e neutra”, spune Jessica Lanyadoo in podcastul sau.

Cu alte cuvinte, premonitia ta poate sa fie obiectiva, rationala sau constanta, insa raspunsul tau vizavi de directia in care te impinge aceasta s-ar putea sa nu fie asa. E posibil sa nu-ti placa sau sa-ti declanseze instant o gramada de temeri.

Intuitia nu trebuie sa fie absoluta, ci doar prezenta

Instinctele nu sunt vreo stiinta precisa. Nu se masoara cu exactitate si nu pot garanta nimic. Nici nu e treaba lor sa faca asta.

Ce-as fi vrut sa stiu mai devreme in viata

E de ajuns sa ai o predilectie interioara catre o anumita directie. Un sentiment pozitiv, de 70% sa zicem, ar fi de ajuns sa te faca sa te simti mai bine in legatura cu o decizie, nu? Viata nu vine cu garantii si nimic nu e 100% sigur, niciodata.

Foto: Jon Ly/Unsplash