Ce inseamna „productivitate toxica” si cum o elimini inainte de a te epuiza

1
De Irina Constantin
12 sept. 2022

Obsesia de a fi productiva 24/7 este din ce in ce mai des intalnita. Cel mai probabil, si tu o resimti.

Ni se spune in mod constant sa fim productive in fiecare clipa. Articolele din online ne invata cum sa fim productive in timp ce stam pe canapea, in pauza de masa, inainte de culcare sau in timpul plimbarii prin parc.

De ce doar sa alergi in natura cand poti asculta si un podcast in acelasi timp? De ce ai privi un serial fara a face si stretching sau sport in paralel? Aceste abordari duc, in timp, la productivitatea toxica despre care vorbim.

Ce este productivitatea toxica?

Conceptul de productivitate toxica se refera la o atitudine axata pe actiune constanta. Daca nu faci pauze de masa sau de mers la toaleta pentru a te asigura ca lucrezi la capacitate maxima, te incadrezi in acest spectru. Iar daca cei din jur deja iti spun ca le este dor de tine si iti reproseaza ca nu te-au mai vazut de multa vreme, poti fi sigura ca experimentezi un nivel de productivitate nociva.

Cum eviti productivitatea toxica?

1. Seteaza-ti obiective realiste si ajusteaza-le pe parcurs

Fenomenul productivitatii toxice poate porni, de multe ori, de la niste obiective extrem de ambitioase, aproape de neatins. Cand lucrezi constant pentru a ajunge acolo unde este imposibil, vei munci non-stop, fara rezultat. In plus, cand iti setezi teluri inalte, este posibil sa nu iei in calcul faptul ca treci printr-o perioada sensibila emotional sau de oboseala accentuata.

Pentru a evita o rutina nociva, asigura-te ca iti aliniezi mereu obiectivele la contextul in care te afli. Ajusteaza ori de cate ori e nevoie, fara sa te simti vinovata!

Semne ca inteligenta este principalul lucru care te atrage la un barbat

2. Redefineste conceptul de odihna si de pauze

Cultura profesionala si trendul #hustleculture te fac sa crezi ca nicio secunda nu trebuie sa fie irosita. Astfel, ajungi sa consideri ca te relaxezi daca stai pe canapea, chiar daca intre timp verifici mailurile sau te gandesti la taskurile de a doua zi. In mod similar, poti crede ca este normal sa te odihnesti in timp ce faci curat in casa.

Ei, bine, pentru a elimina productivitatea toxica din viata ta, este necesar sa iti redefinesti conceptele de odihna si de pauze. Odihna inseamna somn, meditatie, respiratie si mindfulness, iar pauza este cea in care nu faci nimic de pe lista to do.

3. Schimba felul in care iti vorbesti tie insati

Discursul pe care ti-l livrezi tie insati are o pondere uriasa in felul in care te comporti si actionezi. Daca te surprinzi criticandu-te si judecandu-te aspru atunci cand „pierzi timpul” (adica te relaxezi), sunt sanse foarte mari sa nu te poti odihni in mod real niciodata.

Asadar, fii mai atenta la vocea interioara. Apoi, cand observi ca iti vorbesti urat sau te jignesti pentru ca nu esti suficient de productiva, corecteaza-te. Este extrem de important!

Gwyneth Paltrow radiaza de fericire alaturi de cei doi copii ai sai. Apple si Moses sunt aproape adulti

4. Stabileste limite clare

Uneori, suntem constranse sa adoptam productivitatea toxica din cauza cerintelor si asteptarilor celor din jur. Astfel, singurul nostru mecanism de coping este transformarea intr-o fiinta cu superputeri. Desi ne creeaza senzatia ca ne rezolva problemele, aceasta dinamica ne afecteaza sanatatea pe termen lung –  mentala si fizica!

Foto: depositphotos.com