Ce poti sa faci cand partenerul tau vrea sa fie singur tot timpul

1
De Maria Constantin
28 oct. 2019

Daca partenerul tau vrea sa-si petreaca timpul de unul singur si simti ca relatia voastra ar putea avea de suferit, iata ce trebuie sa faci!

Ai observat ca iubitul tau isi pierde interesul pentru tine sau nu se mai implica in relatia voastra? Petrece mai mult timp fara tine sau cauta sa aiba mai mult timp doar pentru el? E normal sa-ti faci griji pentru relatia voastra, pentru ca nu stii cum sa-i interpretezi atitudinea, iar incertitudinea te tine in tensiune.

Daca observi ca partenerul nu mai este atras de tine si incearca sa-si petreaca singur timpul, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a iesi din acest impas.

E in regula daca vrea sa stea tot timpul deoparte?

Daca are nevoie de singuratate, e in regula. Dar daca vrea sa fie tot timpul singur, atunci sigur este o problema; inseamna ca nu mai vrea sa fie cu tine si asta va eroda legatura voastra.

In orice relatie, e nevoie de timp petrecut in cuplu si de timp petrecut singur – aceasta balanta echilibreaza nevoile cuplului si pe cele individuale.

In plus, unii oameni sunt mai extrovertiti si le face bine sa fie tot timpul inconjurati de alte persoane. Lor li se pare normal sa fie tot timpul cu partenerul sau cu prietenii, fiindca simt ca se incarca cu energie. In schimb, persoanele introvertite prefera singuratatea si se reincarca cu energie pe cont propriu.

Cum iti recuceresti partenerul? Incearca provocarea celor 7 zile de iubire

Daca ai o relatie cu o persoana care se reincarca mai bine in singuratate, atunci n-o lua personal. Tu n-ai facut nimic gresit, este ceva legat de o necesitate a partenerului tau. Insa daca aceasta nevoie de singuratate va afecteaza relatia si simti ca e distant, deconectat sau te ignora, atunci ai o problema serioasa care trebuie rezolvata.

Cat de mult poate fi singur fara ca asta sa afecteze relatia?

Este o intrebare subiectiva, spun specialistii pentru Mindbodygreen.com. Sunteti oameni diferiti si puteti avea nevoi diferite. Daca aceste diferente va afecteaza relatia, iar timpul pe care il petreceti separat te streseaza, trebuie sa aveti o discutie si sa gasiti acea solutie care va multumeste pe amandoi.

In general, sa poti fi singur si sa te descurci pe cont propriu este ceva caracteristic unei persoane sanatoase. Dar daca faci tot posibilul ca sa nu fii singur, atunci e un semnal de alarma. Dificultatea de a fi singur inseamna ca tot timpul ai nevoie sa te agati de cineva, sa depinzi de cineva si sa te distraga de la tine insati, ceea ce nu-i in regula.

Daca partenerul tau are nevoie de timp pentru el insusi, nu interpreta imediat negativ acest lucru. E ceva negativ doar daca va afecteaza relatia, asa ca, inainte de a face ceva, trebuie sa te asiguri ca legatura voastra are de suferit. Doar pentru ca tu preferi sa fii tot timpul inconjurata de oameni si sa comunici nu inseamna ca iubitul tau trebuie sa simta si el asta.

Ce-i de facut daca te ingrijoreaza nevoia lui de singuratate

Cand cauta tot timpul sa fie singur, e normal sa-ti faci griji. E posibil ca relatia voastra sa-l plictiseasca? Ce spune despre tine faptul ca el are nevoie de timp ca sa fie singur? Este cazul sa te ingrijoreze faptul ca pare deprimat sau are alta afectiune care il face sa se inchida in el?

Daca te temi ca partenerul tau este deprimat, sufera de anxietate sau se confrunta cu o alta problema, e momentul sa stati de vorba. Nu te teme de aceasta discutie. Scopul este sa rezolvi situatia si sa va fie bine impreuna.

Daca simti ca trebuie sa-i adresezi aceste intrebari partenerului, aveti o problema serioasa

Incearca sa vorbesti cu partenerul tau despre ceea ce te ingrijoreaza. Fa-l sa inteleaga ca te pune pe ganduri ca vrea sa fie singur. Nu trebuie sa fie singura discutie pe tema asta, asa ca nu te simti coplesita de situatie.

Iata cateva sfaturi de care sa tii seama, oferite de specialistii mindbodygreen:

– Gaseste momentul potrivit pentru a discuta cu iubitul, un moment cand nu sunteti pe fuga sau stresati.
– Incepe cu tine. De exemplu: „Vreau sa vorbesc cu tine despre ceva care ma ingrijoreaza. Nu stiu daca e o problema pentru tine, asa ca nu vreau sa insist pe tema asta. Sunt ingrijorata ca vrei sa fii mult timp singur. Inainte de a trage vreo concluzie, vreau sa fiu sincera cu tine. Inteleg ca ai nevoie de timpul tau, dar vreau sa aflu daca asta are ceva de-a face cu relatia noastra sau cu mine.”
– Nu continua sa vorbesti dupa ce ai inceput discutia. Fa o pauza si lasa-l sa-ti raspunda.
– Impartaseste-i ingrijorarea ta si intreaba-l daca poti face ceva ca sa-l ajuti.
– Intreaba-l despre ce are nevoie si spune-i ce vrei tu de la el.
– Relatia voastra nu este neaparat sortita esecului pentru ca iubitul tau vrea sa fie singur. Nu lasa presupunerile tale sa te ingrijoreze mai mult sau sa creeze probleme care de fapt nu exista. Scopul acestei discutii este sa verifici daca e totul OK.

Cu siguranta, este important sa discuti cu partenerul despre ingrijorarile tale. Evitarea discutiei nu va face problema sa dispara. Vorbeste cu el, fii atenta la ceea ce are nevoie si vezi cum puteti sa va sustineti mai mult unul pe altul – aceasta e calea spre o relatie mai buna!

Foto: Getty Images.