Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita

1
De Maria Dima
13 mai 2019

Nate Bagley era un tip singur cu un scop maret: sa vindece lumea de iubiri mediocre. A calatorit mult si a intervievat o multime de oameni despre dragoste. Despre ceea ce o face sa reziste in timp. A transformat totul intr-un podcast (“The Loveumentary”) care aduna povesti extraordinare traite de oameni normali. El m-a facut sa ma intreb daca exista un tipar, o regula de aur pentru o relatie fericita.

Nate Bagley si-a inceput studiul despre iubire in anul 2012, din nevoie, ca noi toti. Era asaltat de prieteni binevoitori care-i spuneau ca trebuie sa se casatoreasca pentru a fi fericit. Uitandu-se in jur, cei care-i dadeau astfel de sfaturi nu parea prea fericiti cu statutul de oameni “asezati la casa lor”.

Si-a dat demisia, a vandut tot ceea ce avea si a pornit intr-o calatorie. Dorinta sa era sa afle raspunsuri despre relatii, mariaj si implinire de la oamenii care pareau ca au gasit cheia succesului.

Cele 6 etape ale oricarei relatii

A intervievat cupluri care erau de 70 de ani impreuna. A discutat cu cei care erau proaspat indragostiti, cupluri gay, poligami, oameni care avusesera casatorii aranjate, cupluri cosmopolite, dar si oameni din orasele uitate de lume.

Esti curioasa sa vezi ce raspunsuri a primit? Iata cele mai bune sfaturi despre ce presupune o relatie fericita, desprinse direct din experienta lui:

Iubire de sine

Orice relatie implinita e compusa din doi parteneri independenti emotional, capabili de iubire de sine. Nu poti da celuilalt ceea ce nu ai. Trebuie sa te raportezi la sine cu aceeasi grija cu care te dedici partenerului.

Implicare

Cel mai bun sfat legat de pastrarea vie a relatiilor de lunga durata a venit de la o bunicuta care era casatorita de 60 de ani: „Nu trebuie sa-ti fie teama sa fii tu cel care iubeste mai mult intr-o relatie”.

Nu te certa ca sa dovedesti ca ai dreptate

Niciodata sa nu uiti ca sunteti de aceeasi parte a baricadei si formati o echipa. Sunteti voi doi in fata problemei. Scopul trebuie sa fie rezolvarea situatiei, nu iesirea ta victorioasa dintr-o lupta pe viata si pe moarte cu… sotia/sotul tau. Nu este vorba de a avea ultimul cuvant, dreptate absoluta sau o tabela de marcaj.

Care este problema relatiilor moderne, potrivit terapeutului de cuplu Esther Perel

Seteaza o intentie comuna 

Cei care stiu ce fel de relatie isi doresc (una plina de pasiune, admiratie si respect pentru celalalt) fac zilnic pasi pentru a ajunge acolo sau a pastra ceea ce au. Exista o diferenta majora intre cuplurile care isi fac constant timp pentru detalii – un sarut, o mangaiere, masa impreuna – si cele care uita sa se bucure de prezenta partenerului.

Daca am face din cele de mai sus reguli de aur ale relatiilor noastre, de la care sa nu ne abatem nici cand sunt nori, cat de diferite ar fi povestile noastre de iubire!

Teorii mai putin populare despre iubire, dar care te ajuta sa fii fericita

Eu, pe langa toate cele de mai sus, am invatat sa aplic o regula care mi-a permis sa ma bucur mai mult de fiecare relatie. Este extrem de simpla si puternica: „Da-i celuilalt ce are nevoie”. Nu ce crezi tu ca ar vrea si nu ce ai tu nevoie sa primesti.

De multe ori, avand cele mai bune intentii si multa iubire, ma straduiam sa gasesc toate modalitatatile de a le oferi oamenilor experiente magice. Surprize indelung analizate sau cadouri scumpe. Candva, le oferam ceea ce credeam EU ca isi doreau. Ma pierdeam in detalii si uitam scopul principal: sa le ofer ceea ce aveau nevoie.

Gasirea unui limbaj comun al iubirii e treaba grea. Este o munca care dureaza toata viata. Este lectia pe care o inveti de atatea ori. Tu ce regula de aur ai cand povestesti despre relatii fericite?

Foto: Shutterstock.com