„Nu ma regasesc in peisajul acesta.” Sunt cuvinte care pot fi, adesea, auzite in preajma sarbatorilor in cabinetul de psihoterapie. De multe ori, oamenii ajung la final de an cu un sentiment apasator de singuratate sau de gol sufletesc
Sarbatorile de iarna sunt asociate, in general, cu acele momente de liniste, de bucurie, de reintalnire cu cei dragi. Reprezinta, de asemenea, un moment de bilant al anului ce tocmai se incheie, dar, in acelasi timp, si o ocazie buna de stabilit noi rezolutii pentru anul ce urmeaza. Cu toate acestea, in ultimii ani, statisticile arata ca din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu depresia, singuratatea sau sentimentul de gol sufletesc. In perioadele de final de an, spitalele si politia raporteaza o incidenta crescuta a suicidului, a tentativelor de suicid, a problemelor datorate consumului de alcool si violentei domestice.
La final de an intensitatea activitatilor scade, lasand loc intalnirii cu sine
Depresia si singuratatea de Craciun. Multitudinea de activitati desfasurate pe parcursul anului ne ofera posibilitatea refugiului in fata acelor aspecte ale vietii pe care nu vrem sau suntem prea putin pregatiti sa le constientizam. Astfel, statul peste program la serviciu, multitudinea sarcinilor de realizat, iesirile cu prietenii, tabieturile zilnice dau senzatia de umplere a timpului si, in acelasi timp, pot deveni un scut impotriva singuratatii sau a nemultumirilor legate de propria persoana.
„Perioada sarbatorilor de iarna reduce intensitatea activitatii cat si a formelor de evadare din cotidian si astfel multi oameni se vad pusi fata in fata cu acele aspecte ale vietii de care reusesc pe parcursul anului sa se tina departe: lipsa unui partener de viata, indepartarea de familie, prieteni care au deja o familie intemeiata, o situatie financiara deficitara.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.