Pe yourtango.com, Helen Fisher, un antropolog biolog, a discutat cu neurologul Lucy Brown despre ce se intampla in creier cand ne indragostim. Nu au vorbit doar despre atractia fizica, ci si despre iubirea adevarata. Cu totii avem de aflat lucruri utile.
Cele doua femei cu specializari stiintifice spun ca atunci cand ni se inmoaie genunchii si simtim fluturi in stomac, de fapt, se modifica activitatea cerebrala. Reactiile sunt clare cand vorbim despre dragoste la prima vedere sau despre descoperirea sufletului-pereche.
Stim ca dragostea este un raspuns emotional, insa, neurologic si potrivit psihologiei cerebrale, dragostea nu este doar atat. Dragostea joaca un rol deosebit in dezvoltarea si consolidarea unei relatii fericite si de lunga durata.
Secretul unei relatii implinite este in creier
Cei doi cercetatori spun ca totul se rezuma la iluziile pozitive. Mai precis, la abilitatea de a ignora ceea ce ne nu ne place la cineva, in favoarea lucrurilor pe care le agream. Pur si simplu, la nivelul creierului se produc iluzii pozitive, care ne ajuta sa ne concentram asupra a ceea ce ne place la ceilalti.
Publicatia Psychology Today defineste iluzia pozitiva drept capacitatea de a potenta calitatile partenerului, minimizand si reducand defectele celuilalt.
In studiile lor de lunga durata, Fisher si Brown au efectutat multiple tomografii cerebrale pe sute de persoane, indragostite sau aflate in relatii fericite.
Ce se intampla in creier – Efecte descoperite de specialisti
Fisher si Brown au descoperit in urma cercetarilor ca un cuplu longeviv prezinta activitate mai intensa in trei zone din creier.
Activitatea in aceste zone are legatura cu capacitatea de a empatiza si de a controla situatii de stres si emotii. In cea de-a treia zona se construiesc si se inmultesc iluziile pozitive. Tot aici se produc si criticile. Cand suntem indragostiti, numarul criticilor scade consierabil. Creierul alege sa suspende gandirea critica in detrimentul activitatii din zona cu empatii.
Foto: Shutterstock.com