Ce tipologii de oameni nu o sa aiba niciodata succes si de ce?

1
De Maria Dima
27 sept. 2019

Contrar parerilor multora, ce face diferenta intre un om de succes si unul care nu-si va atinge niciodata potentialul nu este o singura alegere gresita. Ce te impinge in fata tuturor nu e nici noroc, si nici talent, ci un cumul de atitudini pe care le poti deprinde.

Cei care erau mereu cu mana pe sus pe vremuri, si aveau numai note bune in scoala nu au ajuns foarte departe, daca stam sa ne gandim. Deci diplomele de bacalaureat, facultate si master nu reprezinta nicio certitudine pentru viitor. Cei care se nasc in familii privilegiate au mai multe sanse, dar nici macar asta nu e o garantie a succesului.

Cele mai dure adevaruri despre succesul in cariera

Totusi, ceva a ramas mereu de neclintit: unii oameni nu o sa ajunga niciodata acolo unde viseaza, fie datorita comportamentului care lasa de dorit, fie credintelor limitative care-i tin in loc.  Iata ce tipologii de oameni nu o sa aiba niciodata succes:

  • Cei care se tem de greseli

    In goana lor dupa perfectiune si dupa telul suprem (evitarea greselilor cu orice pret) nu aduna foarte multe lectii. Nu invata. Nu evolueaza. Nu sunt dispusi sa fie vulnerabili, sa se schimbe si sa acumuleze noi experiente care sa-i duca mai departe.

Cum sa-ti cresti copiii ca sa ajunga oameni de succes, conform specialistilor

  • Cei inca lipiti de trecut

    Nu numai ca il duc in spate si asta ingreuneaza orice dezvoltare prezenta si viitoare, dar sunt si sedusi de gandul ca trecutul ii defineste. Asadar, raman acolo si cred ca orice a fost, bun sau rau, se va repeta cu siguranta, asa ca nici nu are rost sa incerce ceva nou.

  • Cei care arata cu degetul catre altii

    Sau, altfel spus, cei care arunca responsabilitatea catre oricine altcineva mai putin catre propria persoana. Altii sunt de vina pentru nereusita lor: parintii, frati mai mari, colegii, sefii, partidul de la guvernarea vreunui trib de pinguini care ordoneaza topirea ghetarilor. Daca nu iti asumi vina, nu ai cum sa poti schimba ceva data viitoare cand te confrunti cu o problema. Nu ai cum sa fii un bun lider, CEO sau cap de familie. Nici un prieten prea simpatic nu esti!

  • Cei care nu au motiv bun pentru a reusi

    De ce muncesti fara oprire, de ce ramai la jobul acela, de ce risti totul pentru o afecere noua? Oamenii care au un motiv puternic in spatele actiunilor lor, profund legat de bunastarea lor, dar si a celor din jur sau a comunitatii vor simti mult mai mult vant in pupa decat cei care plutesc de pe-o zi pe alta, fara o destinatie sau un traseu bine stabilit.

  • Cei carora le place prea multa zona lor de confort

    Si sunt putin prea lenesi, prea inchisi sau prea obisnuiti cu ale lor pentru a le schimba. Asta presupune un efort. Un risc. O nebunie. De multe ori, acesti oameni isi lasa creativitate in paragina, nu fac des intindere la neuroni si nu exerseaza abilitatile lor de adaptare, ce in timp, se atrofiaza.

  • Cei care renunta usor

    Astia sunt preferatii mei! Isi aduna toata sperantele si le pun intr-o singura actiune, pe care o fac o data. Si nu pentru mult timp. Se asteapta la rezultate din prima, si sunt devastati cand nu se intampla asa. Sunt la pamant si vin repede cu completarea magica: “stiam eu ca nu sunt bun de nimic! Eram sigur ca nu o sa mearga!”. Nu au exercitiul perseventei si au impresia ca divinitatea, vreun duh dintr-o lampa sau cei din jur le datoreaza ceva doar pentru ca ei “au facut ce trebuia”. In general sunt oameni buni, care fac totul asa cum stiu ei mai bine, care respecta normele. Insa asta nu iti garanteaza nimic in viata. Pana la urma, nici faptul ca urmezi fiecare pas al unei retete si faci tot ce scrie acolo, nu-ti garanteaza ca-ti iasa prajitura ca in poze, nu? Si cele mai ingenioase idei, care au schimbat pentru totdeauna realitatea zilelor noastre, au fost esecuri mai intai. De ce avem azi telefon, electricitate, masini si Facebook? Pentru ca inventatorii lor nu s-au lasat batuti cu una cu doua!

  • Cei care aleg calea mai usoara

    Nici un succes de lunga durata nu o sa aiba scurtaturi. In plus, nu este niciodata vorba numai despre telul final. Daca nu inveti sa iubesti si drumul pana acolo, nu o sa simti nici implinirea pe care o doresti.

7 lucruri pentru care un om de succes nu-si consuma energia

Foto: Shutterstock.com