Cel mai bun sfat de dezvoltare personala de care puteam sa jur ca nu am nevoie

1
De Maria Dima
29 iul. 2019

De ceva vreme circula un citat motivational care ii apartine actorului Zach Galifianakis si care suna cam asa: “Da-i foc ideii conform careia trebuie sa muncesti fara oprire si sa te chinui ca sa ai succes. Imbratiseaza conceputul care aduce in prim plan odihna si puterea de reflectie ca parti esentiale ale progresului in drumul tau catre o viata fericita si implinita”.

Interesanta abordare, nu?

Adevarul este ca aceste cuvinte m-au pus pe ganduri si si-au indeplint misiunea initiala: m-au facut sa ma opresc pentru cateva momente. M-am gandit la cum ar suna un raspuns sincer la intrebarea de care ne lovim zilnic: “Ce faci, cum esti?!”.

Daca nu am raspunde ca niste robotei pe banda de asamblare, daca ar fi sa ne gandim cum suntem in mod real atunci cand nu ne intreaba nimeni, ce diferite ar fi raspunsurile noastre. In loc de automatismul “Bine, mersi!” cel de toate zilele, am zice ca suntem obositi, epuizati, fara vlaga.

Am admite cu amaraciune ca nu ne mai ajung zilele si nu ne mai incarcam bateriile nici in weekend. Ca traim pentru senzatia unica de vineri si pentru 1 concediu pe an. Ca nu mai muncim ca sa traim de mult, ci traim ca sa muncim si ca numai asa mai vedem viata.

Somnul e pentru fraieri! Odihna nu face parte din planul nostru maret catre succes, asa ca nu ne putem opri acum.

Poate o sa ne linistim mai incolo, cand am ajuns la jumatatea drumului. Dupa ce avem ceva rezultate, dupa marirea dorita, dupa ce am atins cu mana unul dintre telurile noastre marete, poate atunci ne gandim la o pauza! Pana atunci, strangem din dinti!

7 lucruri pentru care un om de succes nu-si consuma energia

Aici vine simpaticul actor sa ne dea peste nas cu vorbele lui. Cum ar arata viata noastra daca am primi cu bratele deschise ideea expusa de el, ca un copil care cuprinde cu mainile sale mici un urs de plus gigantic primit de Craciun?

Ce s-ar intampla daca, asemenea copilasului care-si duce cu el ursuletul preferat peste tot, am luat cu noi obiceiul asta de rasfat si odihna care ni se cuvine si am face din asta cheia succesului? 

Cu siguranta, daca ne-am pune pe primul loc, atunci am alunga vinovatia care vine ca  garnitura principala la orice portie de self-care. Ce povara s-ar ridica de pe umerii nostri, ce usoare ar fi zilele fara greutatea ei! Placeri nevinovate?! Cam cat de bine ar fi daca nu am mai fugi de ele si daca nu ne-am mai blama pentru orice scapare.

Am putea sa anticipam problemele de sanatate care mocnesc de atata timp, ale caror semne sunt ignorate, bagate sub pres, nesocotite si fortate sa se faca resimtite din plin, ca sa stim de frica mai apoi. Poate chiar am preveni niste urmari serioase ale stresului si oboselii acumulate pentru care varianta noastra din viitor, de 50, 60, 70 de ani ne-ar multumi!

A fi ocupat nu este echivalent cu a avea succes

Societatea de azi glorifica programele incarcate si le asociaza cu succesul. Daca nu esti busy, esti automat lenes, si deja o dam in pacat!

Multe voci incep sa propovaduiasca actiuni de-a dreptul de neconceput pentru omul modern, legat de maini si de picioare de agenda sa plina ochi – “do less”.

Succesul: il definesti sau il lasi sa te defineasca?

Asta nu inseamna ca brusc te multumesti cu mai putin sau cobori standardele. Nici vorba. Are legatura cu reorganizarea prioritatilor si concentrarea eforturilor tale pe actiunile care-ti aduc cele mai multe beneficii – regula 80/20.

Rezerva-ti timp pentru reflectie

Bill Gates era cunoscut pentru “saptamanile de gandire” pe care le lua pentru a citi, pentru a face strategii si a reflecta asupra urmatoarelor miscari ale sale. Cele mai mult inovatii Microsoft au venit exact de acolo.

Cum altfel sa ai o viziune clara si idei noi daca nu iti faci timp pentru ele? Cum sa ceri creativitatii sa apara numaidecat, daca nu oferi mintii tale timpul necesar pentru refacere?

Sfaturi despre succes de la Tony Robbins, cel mai renumit guru de dezvoltare personala

Pana cand mai dam comenzi corpului si avem pretentia sa ne asculte, sa stea 10 ore pe un scaun fara sa dea vreun semn de inclestare, daca nu-i dam repaos si ocazia de a se destinde, dezvolta sau relaxa prin sport?

Foto: Shutterstock.com