Copilaria ar trebui sa fie acea perioada magica, lipsita de orice grija. Dar lucrurile nu stau la fel pentru toata lumea. Studiile arata ca milioane de copii cresc si se dezvolta in medii traumatice. Iar o copilarie marcata de problemele si depresiile parintilor isi pune amprenta asupra vietii de adult, oricat de mult incerci sa eviti acest lucru. Jamie Laing, celebrul podcaster, a aborda acest subiect sensibil in emisiunea sa „The Great Company”, alaturi de filosoful britanic Alain De Botton.
@greatcompanypodcast Alain De Botton on why people with difficult childhoods often turn to comedy. Search ‘Great Company’ wherever you get your podcasts to listen to the full episode. @jamie @theschooloflife #greatcompanypodcast #jamielaing #alaindebotton #theschooloflife #childhood #depression ♬ original sound – Great Company
Cel mai evident semn ca ai suferit in copilarie
De cele mai multe ori, adultii veseli si cu un simt al umorului dezvoltat ascund cele mai triste povesti din copilarie. Desi veselia lor poate fi vazuta drept contagioasa, ea reprezinta un fel de mecanism de aparare, o “rebeliune” impotriva tristetii care le-a marcat copilaria. In acest sens, Alain De Botton explica: „Oamenii care sunt foarte amuzanti au crescut adesea in circumstante care nu erau deloc amuzante.” Mai exact, copiii care si-au petrecut primii ani din viata in preajma unor parinti deprimati invata sa foloseasca umorul pentru a combate tristetea. Aceasta este incercarea lor de a aduce o farama de fericire in viata lor zilnica, dar si un mod de a face fata propriilor sentimente dificile.
In acest context, Laing a facut referire la comediantul britanic Jimmy Carr, care a glumit spunand ca intrebarea reala nu este “daca el este deprimat ca adult, ci daca parintii lui au fost deprimati”. Desi remarca lui Carr era menita sa amuze, aceasta reflecta adevarul ascuns de multi adulti.
Cum iti este afectat parcursul in viata
Conform celor sustinute de Dr. Vicky Powell, tinerii crescuti de parinti cu depresie prezinta un risc mai mare pentru tulburari de dispozitie si anxietate. Acest lucru nu este doar o problema de genetica, deoarece copiii deprind mecanisme de coping specifice, precum umorul, pentru a face fata unui mediu emotional dificil. Iar aceste mecanisme pot deveni problematice in viata de adult. Practic, adultii isi ignora propriile emotii si refuza sa se confrunte cu situatiile dificile, preferand sa isi distraga atentia prin glume sau zambete fortate.
Melodia care reduce anxietatea cu pana la 65%
Vindecarea copilului interior
Daca ai constientizat ca ai aceasta problema si ca nu esti, in fapt, un comediant de profesie, ai facut deja primul pas catre vindecare. In continuare, terapia axata pe “copilul interior” poate reprezenta un proces transformator pentru cei care doresc sa inteleaga cum trecutul le modeleaza prezentul. Nu este un proces intocmai facil, dar eforturile pe care le vei realiza te vor ajuta sa ajungi la un echilibru autentic, eliberandu-te de toate poverile pe care le porti inca din copilarie.
Alege sa faci acest pas. Adultul care esti acum iti va multumi in momentul in care se va vindeca de tot ceea ce i s-a intamplat copilului din trecut.
Foto: depositphotos.com