Cele 3 relatii esentiale din copilarie care iti influenteaza increderea in sine

1
De Irina Constantin
28 iul. 2019

Cand vine vorba despre increderea si curajul unei persoane, primii ani de viata pot dezvalui foarte multe lucruri.

Daca ai probleme cu increderea in sine, de vina s-ar putea sa fie relatiile esentiale din copilaria ta care nu au fost tocmai sanatoase. Desigur, daca esti un adult indraznet, dezinvolt si increzator, trebuie sa le multumesti acelorasi persoane.

7 arhetipuri ancestrale care-ti distrug increderea in tine

Desi pare un cliseu invechit, din copilarie pleaca toate mecanismele psihologice care te formeaza ca adult. Legaturile pe care le-ai format si felul in care ai interactionat cu oamenii cheie din viata ta iti pot spune foarte multe despre tine din prezent.

3 relatii esentiale din copilaria ta care ti-au influentat increderea in sine

1. Relatia cu parintii tai

Informatiile disponibile si tehnicile actuale de parenting par sa faca sarcina oricarui parinte mult mai usoara. Cu toate acestea, practica este deseori diferita de teorie.

Chiar daca pare evident, relatia cu parintii conteaza mai mult decat ai putea crede. Felul in care parintele comunica si relationeaza cu fiii sai influenteaza enorm increderea in sine a acestora. Fiecare vorba si fiecare gest poate lasa amprente.

Cum sa-ti recapeti increderea si sa preiei controlul asupra vietii tale in 5 pasi simpli

Daca ai avut parinti extrem de critici, care te-au presat non-stop sa faci totul perfect, este posibil sa crezi intotdeauna ca nu esti „suficient de buna”.

In mod similar, daca mama sau tata nu ti-a acordat foarte multa atentie, probabil ca, in sinea ta, iti spui si acum ca nu meriti mai mult din partea celor din jur.

Pentru o dezvoltare armonioasa si o incredere in sine de neclintit sunt necesare iubirea neconditionata, incurajarile si aprecierile constante.

2. Relatia cu fratii si/sau surorile tale

Daca nu esti singura la parinti, afla ca relatia cu fratele sau sora ta a fost importanta inca din prima clipa.

De exemplu, in cazul in care ai avut o sora mai mare pe care ai privit-o ca pe un model, este posibil sa ai o incredere in sine stabila. O persoana matura si apropiata, dar cu mai putina autoritate decat parintii, poate reprezenta un reper si o motivatie in plus pentru a deveni mai buna.

Cum construiesti o stima de sine sanatoasa? Afla de la un psihoterapeut

In schimb, daca ai avut un frate sau o sora de varsta inferioara, probabil ca ai avut parte de mai multa responsabilitate, ceea ce te ajuta intotdeauna sa iti demonstrezi ca esti o persoana puternica, inca din copilarie.

3. Relatia cu mediul inconjurator

Nu ne referim la natura, ci la mediul in care ai crescut. Mai exact, gradinita si scoala. Profesorii si colegii, deopotriva, au avut un impact mai mare decat banuiesti.

Cand esti mica, nevoia de apartenenta este foarte mare. Vrei sa fii acceptata, sa simti ca faci parte dintr-un grup si ca ai un scop.

De aceea, daca nu ai avut o relatie prea buna cu colegii de clasa sau, mai rau, ai fost victima unui bully, increderea ta in sine a avut de suferit. La maturitate, este important sa analizezi acea perioada si sa intelegi ca nimic din ce a fost nu trebuie sa mai conteze in prezent.

Foto: Shutterstock.com