Inainte de a-si lansa blogul cu care au lansat o afacere, in 2017, Julien si Kiersten Saunders au lucrat in marketing, pentru o companie din domeniul hotelier. Cuplul din Atlanta, SUA, a renuntat la slujbele de pana atunci (Julien in iunie 2018, iar Kiersten in aprilie anul acesta) pentru a se concentra pe lansarea propriului site, Rich & Regular, si a urma o cariera in antreprenoriat.
N-o duceau rau nici cand lucrau in marketing, pentru ca reusisera sa-si mareasca salariile semnificativ: Julien, care a lucrat 10 ani in companie, fusese promovata de cinci ori si aproape isi triplase venitul. Kiersten, care muncea de 11 ani in firma, a fost si ea promovata de mai multe ori, ajungand pana la pozitia de director, cu un salariu triplu. Cand au plecat din companie, amandoi aveau venituri de sase cifre, scrie CNBC.
Daca vrei sa aduci prosperitate in viata ta, iti recomand acest program care te ajuta sa-ti gestionezi finantele eficient:
[NOU] Pentru ca stim ca este o perioada dificila din punct financiar pentru tine, Andreea Raicu si Anca Pascu au gandit programul <14 – Day Challenge for Prosperity and Money Mindset> care sa te ajute sa iti gestionezi banii mai eficient si sa atragi abundenta in viata ta.
Timp de 14 zile (21 august- 3 septembrie) Andreea Raicu iti va dezvalui metode de mindfulness (cum este meditatia) care au ajutat-o si pe ea sa scape de gandirea limitativa legata de bani si alaturi de Anca vei invata metode practice si tehnici de business menite sa iti aduca bunastarea. Te vei schimba pe tine si modul in care privesti situatia ta financiara si vei incepe sa vezi oportunitati care sa iti aduca prosperitatea mult visata.
Inscrie-te in program pana la data de 20.08.2020 ora 23:59 si poti beneficia de OFERTA SPECIALA de 1+ 1 => Poti sa mai aduci un prieten in aceeasi bani
Primesti BONUSURI GRATUITE in valoare de 650 euro:
2 Webinarii LIVE pe parcursul celor 14 zile cu Andreea & Anca
Lista cu cele 17 carti care le-au ajutat cel mai mult pe Anca si Andreea pe parcursul dezvoltarii lor personale
Vei primi acces FREE la un challenge de 8 zile cu rutina de dimineata care sa te ajute sa ai o zi productiva
Daca te inscrii in primii 2, vei primi GARANTAT:
- 1 sesiune de 40 de minute de coaching one to one cu Anca – 1 persoana
- 1 sesiune de 40 de minute de coaching one to one cu Andreea – 1 persoana
Julien, in varsta de 39 de ani, si Kiersten, 35 de ani, spun ca solutia pentru a-ti spori averea este sa-si cresti veniturile si sa gasesti mai multe moduri de a castiga bani. Unul dintre motivele pentru care ei au renuntat la slujbele cu program de la 9:00 la 17:00 este ca nu mai doreau sa depinda de o singura sursa de venit. Ca antreprenori, au venituri tot din sase cifre si se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa depaseasca castigurile de la fostele locuri de munca.
Julien si Kiersten spun ca este posibil sa obtii o marire de salariu chiar daca ai un singur job si muncesti de la 9:00 la 17:00, iar cel mai simplu mod de a reusi e sa ceri mai multi bani pe munca ta, ceea ce multi oameni nu fac. Iata si celelalte sfaturi pe care ei le ofera celor care vor un salariu mai mare:
Perfectioneaza-ti aptitudinile!
Cu cat aduci mai multa valoare companiei, cu atat mai usor va fi sa ceri o marire de salariu. „Sa incerc sa raman inaintea valului a fost mereu trucul meu magic”, a spus Julien pentru programul Make It al postului de televiziune american CNBC. „Daca erau aptitudini de analiza de date sau instrumente de marketing pe care am simtit ca le pot invata si pe care alti oameni din echipa nu le intelegeau sau nu le invatau, cautam sa-mi slefuiesc aptitudinile ca sa ma pot diferentia”, a explicat el.
Poate fi destul de mult de munca – „Au fost multe nopti si weekenduri”, a spus Julien – dar dezvoltarea unor noi aptitudini de care va beneficia compania il va determina pe seful tau sa inteleaga mai usor de ce meriti mai multi bani.
Contruieste-ti o retea in afara departamentului
Nu tine legatura doar cu oamenii pe care ii vezi si cu care lucrezi in fiecare zi, recomanda Julien: „M-am asigurat mereu ca am o retea in afara departamentului meu”, spune el. Tinand legatura si cu oameni din afara sectorului sau, el a capatat o vedere de ansamblu asupra a ceea ce se intampla in companie si a inteles cum poate contribui mai mult la obiectivele acesteia.
„Asigura-te ca aceasta retea include oameni care prelucreaza date si fac analize. Ai nevoie de cineva la care te poti duce si sa-i spui: explica-mi ce s-a urmarit prin aceasta decizie. Multi oameni doar actioneaza pe baza deciziei luate, dar odata ce ai inteles motivul si datele care au condus la luarea acestei hotarari, ramai in fata valului”, a spus el.
Toate acestea te ajuta sa gasesti noi moduri prin care poti adauga valoare echipei tale si companiei, arata Julien si Kiersten. Cu cat stii mai mult, cu atat mai mult poti oferi. Si cu cat oferi mai mult, cu atat mai multe dovezi ii poti prezenta managerului tau cand ii ceri marirea de salariu si ii poti explica de ce o meriti.
Mergi la interviuri la alte companii pentru a-ti cunoaste valoarea
Kiersten a investit timp in interviuri sustinute pentru alte posturi, atat interne, cat si externe. A facut-o pentru a-si dovedi ca inca este competitiva si poate obtine alt job. „In plus, sa ai oferte pentru alte joburi a fost un avantaj notabil in negocierile pentru salariu”, a explicat ea.
Aceasta strategie consuma timp si te costa emotional. „La inceput, simteam ca e o tradare, pentru ca faceam asta desi nu era nicio problema. Suntem educati sa ne simtim indatorati organizatiilor noastre (…) dar realitatea este ca firmele nu au un mod convenabil de a pastra evidenta aptitudinilor noastre. Din pacate, salariile nu sunt ajustate dinamic in functie de schimbarile de pe piata muncii. Singurul mod de a-ti da seama de asta este sa mergi la interviuri”, spune Kiersten.
Kiersten spune ca a fost o solutie buna pentru ea sa mearga la interviuri in alta parte. „Nu doar pentru bani, ci si pentru ca m-a facut un manager mai bun”, explica ea.
Studiu: Cati bani trebuie sa pui deoparte ca sa poti iesi la pensie la 65 de ani
Pana la urma, daca vrei un salariu mai mare, nu poti sa astepti sa ti-l ofere cineva, oricat de mult muncesti. Trebuie sa te pregatesti pentru a-l cere si sa ai o solutie de rezerva, spune Kiersten. „Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le am este sa nu crezi niciodata ca munca ta vorbeste pentru tine. Ar fi fost de presupus ca se vede sigur ceea ce fac. In realitate, sefii sunt ocupati, daca nu chiar mai ocupati decat esti tu. Iau sute de decizii, primesc de cinci sau zece ori mai multe mailuri decat tine.”
Conteaza si cui ceri
Kiersten subliniaza ca este foarte important nu doar sa ceri, ci sa si ceri cui trebuie marirea de salariu: „As atribui succesul meu nu doar faptului ca am cerut, ci si faptului ca am cerut aliatilor potriviti. A fost clar pentru mine cine m-ar fi putut ajuta in mod concret si semnificativ”, spune ea.
Exista cateva moduri de a recunoaste un potential aliat la locul de munca, arata Kiersten. Incepe prin a le urmari modul de lucru: „Daca sunt lideri de echipa, vezi cat de des au fost promovate raportele lor directe. Am cautat de obicei genul de oameni neutri si dezinteresati, oameni care se implica in cauze de voluntariat sau care nu ezita sa ajute la curatenie dupa o sedinta mare.”
In cele din urma, cand incepi negocierile, tine cont ca „salariul” nu este un indiciu al valorii tale sau al pretului timpului tau”, subliniaza Kiersten. „Este doar ceea ce compania decide ca trebuie sa plateasca pentru acel job… Deschide-ti mintea catre posibilitatea ca timpul si contributia ta sa insemne mai mult decat primesti la jobul tau”, este sfatul ei.
Foto: Unsplash.com